論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

ming1020 發表於 20-5-23 14:54
我今日叫姐姐簽入境處張release form…佢唔肯簽,結果即拖佢去agent度搞,上星期叫佢去,佢又話唔洗去agen ...

Early release 當完約都唔肯走?

侯爵府

OKC 發表於 20-5-23 16:45
Early release 當完約都唔肯走?

我同佢講7/6 last day, 咁佢同agent講日子……但唔知點解去到agent度就變哂30/6 last day……我啋佢都傻,我只肯簽7/6

公爵府

ming1020 發表於 20-5-23 17:18

我同佢講7/6 last day, 咁佢同agent講日子……但唔知點解 ...

你打算點做,佢可能想作你一個月?

侯爵府

OKC 發表於 20-5-23 18:17
你打算點做,佢可能想作你一個月?

7/6都係完約,唔洗比一個月,我唔覺得佢係為錢,佢應該擔心visa多因為仲未搵到新僱主

公爵府

ming1020 發表於 20-5-24 06:49
7/6都係完約,唔洗比一個月,我唔覺得佢係為錢,佢應該擔心visa多因為仲未搵到新僱主
...

係,現在疫情下有人失業不再用外傭,搵工難左,但亦有雇主急搵完約外傭,睇下你工人好唔好彩。馬尼拉未解封,工人一返菲國可能有排未出得來開工,那邊經濟已經變差,睇新聞話預計下半年有好多外勞因失業回國。

侯爵府

OKC 發表於 20-5-24 10:10
係,現在疫情下有人失業不再用外傭,搵工難左,但亦有雇主急搵完約外傭,睇下你工人好唔好彩。馬尼拉未解 ...

係佢唔珍惜我呢度,當初佢發脾氣叫我terminate佢,我有同佢講我肯定出邊搵唔番我比既offer同工作量/自由度……我只係要求佢改善下煮飯(起碼要煮熟)……希望佢快d搵到僱主

公爵府

ming1020 發表於 20-5-24 11:25
係佢唔珍惜我呢度,當初佢發脾氣叫我terminate佢,我有同佢講我肯定出邊搵唔番我比既offer同工作量/自由度 ...

好多工人都唔識感恩,我份工都易做,老菲公主真正工時六粒鐘,有自己房,佢入房休息玩電話我不過問,我地食乜佢食乜(除左有機生果),咁又點,佢一樣照經常黑面駁咀眼掘掘,做野jap jap 悔氣聲(嫌三嫌四),真係怕鬼哂佢,我無你咁好心希望菲公主係HK搵到工做,我希望佢搵唔到返家鄕捱下窮,或揾到個雇主治到佢

禁止訪問

公爵府

ruby0611 發表於 20-5-24 22:21
好明顯係博炒啦:

我覺得黑面工主又唔似博炒,因為基本家務都肯做,但態度悔氣 (就算份工唔算忙),佢係老公要佢出來打工,自己本身唔想情願窮D,但要養三個子女同一粒孫,兩個仔好似無上大學有一個仲搞大人地個肚,所以好大經濟壓力,每月四千剛夠用。

佢本身自尊心好強,雇主好意提一下都黑哂面,咁悔氣返菲國做工主吧

大宅

OKC 發表於 20-5-25 12:39
我覺得黑面工主又唔似博炒,因為基本家務都肯做,但態度悔氣 (就算份工唔算忙),佢係老公要佢出來打工, ...

年紀大果啲多數係咁。我之前in過一個係咁話前僱主對佢唔好,自己黎香港3個月瘦左一圈但仔細一問,佢做錯好多野都唔覺得自己問題,例如幫吖sir抹完車無鎖好車門,佢話自己已經關左,唔明吖sir點解要小題大做鬧佢;又批評個2歲小朋友玩到成地玩具唔收拾;同埋好不滿佢食飯時間僱主叫佢幫手拿條褲俾小朋友;跟住又嫌棄人地阿媽係度住,令到佢多左嘢左......總之一大堆嘢,我都幾同情佢個前僱主

大宅

anperbaby 發表於 20-5-26 09:27
年紀大果啲多數係咁。我之前in過一個係咁話前僱主對佢唔好,自己黎香港3個月瘦左一圈但仔細一問 ...

其實佢已經無乜做,每日都係清潔同煮一餐飯,中午出去一次接小朋友放學,然後煮午飯俾小朋友。僱主有時會自己送小朋友返學,有時仲會自己接放學;又買埋送返屋企,間中都唔煮飯出街食;工人有自己獨立房,無嘢做可以入房訓。菲公主成日哩係房,madam唯有係cam叫佢,但菲姐非常不滿

公爵府

anperbaby 發表於 20-5-26 09:27
年紀大果啲多數係咁。我之前in過一個係咁話前僱主對佢唔好,自己黎香港3個月瘦左一圈但仔細一問 ...

菲傭自尊心好強,做錯從來唔認,佢做錯事你問佢咩,佢一味I don’t know, 有乜都係雇主錯,唔反省之餘仲要覺得自己委屈,仲要好串咁話「你唔鐘意就炒我。」

公爵府

anperbaby 發表於 20-5-26 09:45

其實佢已經無乜做,每日都係清潔同煮一餐飯,中午出去一 ...

佢哋真係又懶又惡,份工輕鬆都嫌三嫌四,最好唔好做剩收錢。

如果唔係要人睇住小朋友,我情願自己辛苦些都唔會請工人。

大宅

我!剛剛才吵大獲,講嘢惡過我,一日係我房抹,抹足5個鐘,搞到煮飯買餸都係我,我老公返工她日曰入房瞓我到8:30起身,我都算

第二份約先變到甘衰

其實想問下各個JM,現在印尼係唔係停了新工人申請?

我真的想炒了她

大宅

charliechaplin 發表於 20-5-26 13:17
我!剛剛才吵大獲,講嘢惡過我,一日係我房抹,抹足5個鐘,搞到煮飯買餸都係我,我老公返工她日曰入房瞓我 ...

而家請人煩,自己搞得掂咪抄囉!唔係就忍下先

大宅

charliechaplin 發表於 20-5-26 13:17
我!剛剛才吵大獲,講嘢惡過我,一日係我房抹,抹足5個鐘,搞到煮飯買餸都係我,我老公返工她日曰入房瞓我 ...

印尼而家一日900幾單肺炎,有排搞

公爵府

抹房五粒鐘,擺明玩野,是否菲?

大宅

OKC 發表於 20-5-26 18:40
抹房五粒鐘,擺明玩野,是否菲?

印呀

大宅

叻人 發表於 20-5-26 18:17
而家請人煩,自己搞得掂咪抄囉!唔係就忍下先

真的好煩,克口克面,擺明玩嘢

公爵府

更新

首頁

尾頁

跳至