懷孕前後

跳至

首頁
12345...30

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

各位靚媽,
kitty已於元朗開左鋪啦,
黎緊將會忙忙忙!

侯爵府

唔洗擔心wo~, 隻隻b 個性格都唔同, 直接影響左佢學某d野o既快慢

我陀住隻b, 已經知佢係百厭星, 人地第一胎2x週先覺胎動, 我16週已經覺
人地bb坐起身, 飛飛, 扶野企起身可能會緊張, 我隻b會勁笑, 第一次扶野企佢又開心到跳下跳下...
不過佢一應該學坐, 我同佢玩o個半個鐘就一定有一個環節係"傍"住佢玩坐坐, 第一次佢坐得穩, 我同老公就大大力讚佢; 之後就俾d玩具佢, 等佢可以坐o係度玩...又訓練佢, 扶佢企, 等佢跳下"tic tac" 舞...佢又好開心wo!

出牙方面, 我有朋友個b女一歲先出牙, 無野o架wo~反而出牙時要注意下佢會唔舒服, 可能唔肯瞓...同埋以前咬我, 我就對佢話: 驚你有牙咩? 而家...真係驚佢有牙...我隻手指好痛呀~

我隻b每日o既生活都好規律, 而且我同老公一定會o係每日8:00pm ~ 8:30pm專心同佢玩, 佢一見到我地就會fing手fing腳, 大叫, 好似話: 等左一日, 你地終於黎喇...

原帖由 Chona 於 09-8-25 10:46 發表
halo~
我都好耐無上黎啦!
update 下先.......
1) 囝囝而家都未出牙仔
2) 又無好似 kaka1 個B 會主動要我地抱 (有時諗佢係唔係咁獨立呀?好似又太早喎
3)我都係俾佢食左兩個禮拜粥仔炸,比起好多BB好似遲左.....
4) 我 ...

子爵府

你果個真係好獨立喎
我個女, 人一多, 見唔到 DADDY, MAMMY or 婆婆就驚架啦, 細膽到死 唔知係咪佢係女仔嘅關係
你唔駛擔心架. BB 學野實有快有遲. 好快追得返. 可能佢識左你未發現咋. 好似我個女, 佢成 6 個月都唔識反身, 剩係有時側個身. 直到有一日我忍唔住, 佢側身後唔比佢 "young" 返轉頭(我無加力推佢嘅). 佢先死死氣反身, 然後 0依 0依 哦哦好似好不滿. 果陣先發現隻衰豬識反身, 只係唔中意反啫.
halo~
我都好耐無上黎啦!
2) 又無好似 kaka1 個B 會主動要我地抱 (有時諗佢係唔係咁獨立呀?好似又太早喎
3)我都係俾佢食左兩個禮拜粥仔炸,比起好多BB好似遲左.....
4) 我 ...

大宅

畀面勳章

halo~
我都好耐無上黎啦!
4) 我 ...

終於搵返個post啦~~

chona: 唔使灰, 我隻女係有婆婆嘅情況下都唔跟我gar~~ 我只係佢嘅次選~~

而家佢下面有一隻牙仔標咗出黎啦~~
又成日扶住嘢行, 爬同坐就唔使講啦, 簡直架輕就熟~~ 未識得由瞓坐起身, 但已經可以坐得好穩陣, 一有人行埋佢bb床佢就會"抓"住想爬上人個身咁~~ 越大越唔痴老豆, 搞到我老公好upset~~

複式洋房

halo~
我都好耐無上黎啦!
4) 我見到好多B都識hold住企同坐得好直,我個仔就樣樣野都慢人一步
5)一多人佢就一d都唔會掛住/搵daddy同mamee,唉,我都feel唔到佢需要我,除非單打啦 ,見你地個d咁癡真羨慕!!

侯爵府

哇哈哈哈

我無咁同佢講...有一次佢想攬住我隻手咬我, 俾佢爸爸影低左連環照, 加埋對白, 配左音樂...勁搞笑...以後全世界都記得佢想咬我又扮無野個樣..

原帖由 KaKa1 於 09-8-20 16:25 發表
哎呀, 有無同你隻 b 講"你係 BB 黎架, 唔可以亂食野"
果日見同類, 我幫阿 B 著左對藍底彩虹sock, 有個 B 仔爬爬下企圖咬我 B 隻腳掌. 隻傻豬就即喊 好搞笑. 我返屋企同細老講, 我細老話"梗係驚啦. ...

子爵府

哎呀, 有無同你隻 b 講"你係 BB 黎架, 唔可以亂食野"
果日見同類, 我幫阿 B 著左對藍底彩虹sock, 有個 B 仔爬爬下企圖咬我 B 隻腳掌. 隻傻豬就即喊 好搞笑. 我返屋企同細老講, 我細老話"梗係驚啦. 佢都唔知自己係 BB, 以為 D 同類會食人, 咪喊囉"

其實佢見 1-2 個 BB 無事架. 係見好多先驚之麻
原帖由 pyjess 於 09-8-20 15:30 發表
見到同類會驚?

我隻b返教會, 見到個細2個月o既bb, 一放佢個頭埋去, 佢就攬人地

然後咬落去...

侯爵府

見到同類會驚?

我隻b返教會, 見到個細2個月o既bb, 一放佢個頭埋去, 佢就攬人地

然後咬落去...

原帖由 KaKa1 於 09-8-20 15:07 發表
無架啦. 提左佢唔聽, 第時佢後悔果陣, 聽佢傾訴囉. 或者佢覺得呢 D 唔係問題, 始終空口講, 係無咩牙力架啦
我同 BB 都好好呀. 不過早幾日同其他 mama gathering, 阿 B 見咁多陌生同類, 驚到喊呀 ...

子爵府

無架啦. 提左佢唔聽, 第時佢後悔果陣, 聽佢傾訴囉. 或者佢覺得呢 D 唔係問題, 始終空口講, 係無咩牙力架啦
我同 BB 都好好呀. 不過早幾日同其他 mama gathering, 阿 B 見咁多陌生同類, 驚到喊呀
原帖由 pyjess 於 09-8-20 09:57 發表
其實我都知佢係"針未吉到埋身", 不過正正因為咁, 我要將自己面對緊o既問題講俾佢聽, 等佢唔好經歷咁辛苦o既過程
佢上年未結婚之前已經搵到個中醫, 一次過指出佢點解咁弱, 十多年來西醫搵唔到答案, 但又開藥俾佢, 十 ...

侯爵府

其實我都知佢係"針未吉到埋身", 不過正正因為咁, 我要將自己面對緊o既問題講俾佢聽, 等佢唔好經歷咁辛苦o既過程
佢上年未結婚之前已經搵到個中醫, 一次過指出佢點解咁弱, 十多年來西醫搵唔到答案, 但又開藥俾佢, 十多年來都"食錯藥", 令身體更差...中醫要佢調理一年, 佢睇左2個月就唔睇, 話要去日本玩, 會斷食藥, 推拿完又會痛, 去日本唔方便, 醫生費貴...而家睇第二個中醫...食d藥有"副作用"又唔問個中醫, 自己停藥....

我都知作為朋友, 我盡左力就得...不過呢個係我好朋友, 好到我會用我倆o既感情做賭注, 阻止佢做一d對自己不利o既野...

不過而家, 佢只要唔講起呢個話題就得...

嘻, KaKa, 好耐無見, 而家bb點呀?

原帖由 KaKa1 於 09-8-20 09:13 發表
唔好忟
我唸你朋友未必唔將 BB 放第一位. 而係可能佢本身唔會 foresee 問題. 或者未經歷, 亦都唔明.
例如以前 D 人話, 返左工會好掛住阿 B. 我到陀住佢都唔係好覺, 到返左工就真係覺啦.
好多野, 未燒埋黎唔 ...

子爵府

唔好忟
我唸你朋友未必唔將 BB 放第一位. 而係可能佢本身唔會 foresee 問題. 或者未經歷, 亦都唔明.
例如以前 D 人話, 返左工會好掛住阿 B. 我到陀住佢都唔係好覺, 到返左工就真係覺啦.
好多野, 未燒埋黎唔覺架. 到燒埋黎先唸架咋. 咁有時都唔理得咁多. 轉工果 D 生完轉都 OK. 反正依家個市都唔係好好. 反而你朋友身體唔好, 我覺得應該要搵中醫調理下. 一個健康嘅 mami 生嘅 BB 健康 D 架.
咁你都盡左朋友義務. 佢唔聽, 都無計啦
原帖由 pyjess 於 09-8-19 11:04 發表
朋友好想生bb, 但每次我同佢傾親, 我都好激氣, 究竟係唔係我over react左?

每次一講, 我俾佢o既建議都係: 第一時間轉工

佢負責o既case, 全年有1~3個月要返大陸, 自己忙, 老公又係工作狂, 邊有時間生仔?
身體一直 ...

侯爵府

朋友好想生bb, 但每次我同佢傾親, 我都好激氣, 究竟係唔係我over react左?

每次一講, 我俾佢o既建議都係: 第一時間轉工

佢負責o既case, 全年有1~3個月要返大陸, 自己忙, 老公又係工作狂, 邊有時間生仔?
身體一直都唔好, 工作一忙, 佢就病, 病到成個月唔斷尾, 點會易中獎, 中左都唔知係唔係咁易保住
生左, 都未必有時間照顧, 咁點解要生?
想下一年中獎, 應該家陣就搵定工, 如果唔係隨時無得放產假

本來都唔明點解自己咁嬲, 同老公講完, 我終於明白, 原來我覺得佢無將未來o既bb放o係第一位, 但偏偏話好想生bb, 我已經project到將來真係有o既時候, 會有好多問題, 然後同我呻...唉...算罷喇...唸得太多喇

侯爵府

我隻B三個月大已經唔鐘意食奶, 4個月時, 體重O係最低O既10個%....

不過之後一食米糊/生果/粥...咩都好喇, 佢O既體重就升返去35%...到家陣, 佢都唔鐘意食奶O架, 其他野就食...用奶開都食

原帖由 QRB 於 09-7-28 00:54 發表
好耐冇上來同大家傾偈...
我7月頭去咗TRIP再加旅行... 差不多兩星期... 原來真係好掛住BB... 日日同佢傾電話(其實係我同我老公好似傻婆傻佬咁對住電話猛叫佢個名同埋自己一輪咀講嘢...)
好彩之前叫定個工人每日攞我 ...

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

複式洋房

7周年華麗國民

你地下次聚會幾時啊~~ 有既話pm/facebook inv我,thx a lot~

大宅

好耐冇上來同大家傾偈...
我7月頭去咗TRIP再加旅行... 差不多兩星期... 原來真係好掛住BB... 日日同佢傾電話(其實係我同我老公好似傻婆傻佬咁對住電話猛叫佢個名同埋自己一輪咀講嘢...)
好彩之前叫定個工人每日攞我哋兩公婆張相出來俾BB認... 所以我哋返來佢都冇唔記得我哋...
不過呢排我又好煩... 我BB呢排好冇胃口... 餐餐都食剩奶... 有時仲只係食得3OZ... 好奇怪...
唔知佢係咪出牙仔所以冇胃口... 不過佢呢排其實下面兩隻門牙已經出哂來... 點解仲會令佢冇胃口??? 而依家個情況仲差過之前未出呢兩隻下門牙果時....
真係令我好擔心...

大宅

你地開始俾粥ah b食未ah??
死啦, 我係一個好懶隋的媽咪, 如叫我日日煲粥, 我覺得好煩woh!
你地係咪都係日日煲粥家??

侯爵府

同意, 同意

家陣d b真係好醒o架

原帖由 KaKa1 於 09-7-20 10:01 發表
係呀 我都唔知阿b幾時學識分莊閒. 我地忙果陣, 佢唔噪架. 我地一得閒, 就全程陪佢.
e.g. 星期六, 爸爸返到屋企都仲好忙. 阿女等爸爸一望佢, 佢就張開雙手想爸爸抱. 但爸爸好忙, 仲拎左少少野返黎做, 所以就解 ...
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

一齊努力!

原帖由 KaKa1 於 09-7-20 09:29 發表
其實你講果 D 方法, 我細個我 mami 都有用(雖然我無咩成就 ). 唔同嘅係, 我 mami 都夾住打嘅. 不過細果陣都無憎 mami 咁做. 因為知自己唔 0岩. 所以小朋友係明架.
我都覺得賞罰分明, 比BB知咩係對錯係好重要. ...

侯爵府

教佢係為佢好, 如果唔係唔識同其他人相處, 仲大問題, 點會係衰人呢

原帖由 KaKa1 於 09-7-20 09:11 發表
依家人人都生咁少, 有邊隻 B 唔萬千寵愛在一身架??
我阿 B 都係第一粒女, 第一粒孫, 第一粒膝. 而且佢 D 舅父仔都錫到佢 火農. 不過我成日都提自己, 如果太多人寵佢, 我唯有自己做衰人, 負責教佢啦.
因為子 ...

子爵府

係呀 我都唔知阿b幾時學識分莊閒. 我地忙果陣, 佢唔噪架. 我地一得閒, 就全程陪佢.
e.g. 星期六, 爸爸返到屋企都仲好忙. 阿女等爸爸一望佢, 佢就張開雙手想爸爸抱. 但爸爸好忙, 仲拎左少少野返黎做, 所以就解釋比佢知. 隻傻 B 好似明咁, 好乖好乖咁坐喺我大比, 唔噪唔扭. 總之爸爸一望過黎, 就張開雙手想爸爸抱. 就係阿女咁乖, 佢爸爸都忍唔住抱佢, 等佢訓左再做野. 見到阿女咁, 真開心
原帖由 pyjess 於 09-7-19 01:30 發表
其實我覺得抱得多都唔係大問題...我地都成日抱隻B
O架, 不過隻B識要分莊閒LAW....
例如: 我地有野做, 食緊飯, 同埋佢瞓覺我地都唔抱, 隻B都學識左自己同自己玩, 同埋瞓覺唔俾我地抱瞓, 一定要落床..不過佢亦識得:我 ...

首頁
12345...30

尾頁

跳至