懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hihi~~

0901媽媽會終於開新part了!

請問kitty你係元朗開左shop喇?好勁呀!
係咪買bb野架?

大宅

HELLO~ 好耐冇上過嚟喇!好似唔同哂既~

BTW, 你地有冇出現『媽媽手』啊?我好慘啊!俾『媽媽手』苦纏左一排喇.....

大宅

我係另一個topic睇到的~
http://hk.epochtimes.com/8/1/10/66687.htm

原帖由 Chona 於 09-6-24 15:35 發表
halo~ 請問咩係(媽媽手)?我手指痛算唔算?

大宅

我係手腕痛囉!係平時抱B個姿態錯左影響的~

前排唔理,點知越嚟越痛,跟住去睇鐵打,點知FULL完藥皮膚敏感,腫到變左豬手 (無錯係豬手!!) 最後走左去睇皮膚醫生先冇事~

但手腕依然好痛!HELPPP~~~

原帖由 Chona 於 09-6-24 15:35 發表
halo~ 請問咩係(媽媽手)?我手指痛算唔算?

大宅

早啊!

請問你係咪去西醫架? 我又怕西醫要我打針食消炎囉!
另外,鹿腳根湯係咪去藥材舖就有得買架喇?

唔好意思,咁多野問!

原帖由 pyjess 於 09-6-25 00:33 發表
我第二個月已經有媽媽手, 醫生俾藥我塗, 叫我用護腕...最正O既係, 我個萬能奶奶隔日整鹿腳根湯我飲...一個月就好番晒!

大宅

唔該哂你啊!真係人好仕架啫~~
我媽咪佢地唔係好識呢D野架,咁等我叫我媽咪問下相熟藥材舖先~

乜原來普通護腕都已經得?我可以用C9果個喎~~

不過尋日比佢用鐵打酒捽完好似仲痛左~

原帖由 pyjess 於 09-6-26 11:31 發表
我去睇返幫我接生o既醫生...

藥材舖應該有得賣, 不過要去信用好o既, 因為我奶奶話鹿腳根係貴野, 有d不良店舖用豬腳頂替

不過你而家可以去買左護腕先, 我用一隻可以"cu"埋拇指o既, 一隻90蚊左右, 普通運動用品店有 ...

大宅

WOW~ 羊水栓塞,好驚險啊!ANYWAY~ 依家大人細路都安全,BB又肥肥白白!

請問用咩同鹿根煲,係咪『杜仲寄生鹿腳筋湯』?我係YAHOO SEARCH來的。

仲有個護腕要帶幾耐?係咪要全日帶住呀,咁返工咪好唔方便囉!

原帖由 pyjess 於 09-6-26 12:05 發表
我生o既時候羊水栓塞, 死過返生, 好多人幫左我, 醫我, 為我祈禱, 奶奶又好o易我, 所以好返之後好想幫返其他有困難, 唔開心o既mami...所以唔係我好人, 只係我覺得要咁做

我唔鐘意"蘇"味, 奶奶會用蒜頭爆左先整湯

醫 ...

大宅

我都有唱Twinkle little star,有時流行曲都出埋!哈哈~~

不過唔係唱係哼囉,一路哼一路搖就訓左,有時佢扭眼訓喊得好勁,我哼好大聲(大聲過佢d喊聲),佢就收聲唔喊訓覺喇!

可能就係咁搞到整親手, 所以都要學習下你地個方法!

希望可以好似你地sweet baby咁自己乖乖去訓啦!

原帖由 Chona 於 09-6-26 14:54 發表
嘻嘻,唔祇o錫.....我直頭想食左佢落肚呀
搞到我個仔都學識開大個口回應.....

歌仔我只識Twinkle little star.... 亦都係唱黎唱去都只得個一兩句

...

大宅

我已經mark低你果幾本書喇!呢幾日會去書局睇下買唔買到!

大家加油做個好媽媽啦!

原帖由 pyjess 於 09-6-26 15:54 發表
我睇作者個節目, 佢教細路真係好得; d細路打人, 罵人, 不吃, 不睡, 在街上大哭...佢都搞得掂, 所以我個個星期都reinforce 自己: 咩小朋友都有得教, 有辦法教

努力喇, 個個b都有得教o架! Yo Yo!

...

大宅

哈哈,同我一樣啊!我都試過Jinglebell啊,但C9話未到唔準唱住!
我次次哼親歌,C9都話似催眠佢多D喎

原帖由 綿羊仔...BB 於 09-6-26 16:54 發表

我以前勁唱Jingle Bell tim~~ 跟住c6話, 乜妳淨係識唱呢首 , 莫非日日都係x'mas...
跟住, 早排帶咗囡囡去ocean park, 然後, 同佢講我地去坐摩天輪, 跟住, 我又唱eason果首"幸福摩天輪", 囡囡响 ...

大宅

等我呢幾日買嚟試下先!THANKS~~
原來我奶奶都知道鹿腳根囉,尋日問佢先同我講佢知囉!

原帖由 pyjess 於 09-6-27 00:02 發表
問左奶奶, 佢話最緊要係浸鹿腳根幾日, 同埋用幾粒蒜頭出水之後先煲, 煲O既時候用一粒蒜頭闢腥
至於用咩其他配料就無所謂

我O個陣隔日飲, 要食埋件鹿腳根

又見到O個個要打胎O既POST...又手多多寫野上去, 繼續好嬲.. ...

大宅

我失敗左!!

我尋日將佢放落床仔,開住音樂,熄左燈,半關門等佢自己訓,點知隔左一陣入去睇,佢自己翻左身;再嚟多次,今次係度食被~~

放棄左,抱住氹佢訓,唔洗2分鐘同我訓左覺!激CCCCC~~~

原帖由 pyjess 於 09-6-27 00:04 發表
我已經訓練到阿B唔鐘意我抱住佢瞓, 佢一定要我放佢落床瞓

大宅

我都覺得你講得好啱呀!!!
希望有日我BB會自己乖乖訓著覺,唔洗我氹啦~

SO FAR呢2日佢都唔洗我氹佢,因為回家途中自己同我訓左覺!YEAHH~~~

原帖由 pyjess 於 09-6-27 23:59 發表
其實只要佢唔喊, 就唔使理佢, 我BB會自己玩下, 食下手,
有時會O係指定時間之後15分鐘先瞓, 你俾佢O既訓練旨在"自己令到自己瞓著"
如果你唔忍心D, 佢永遠都要你氹先瞓. 咁大個D佢識行識走, 就會自己落床搵你抱佢/餵 ...

大宅

我個B最尾果餐7:30pm - 8:30pm,可以捱到第二朝7:30am - 8:30am架喎!

原帖由 南瓜妹 於 09-6-29 14:46 發表

嘩,我個b起码10点幾,11點先瞓架。

同埋而家佢要食番夜奶,瞓唔到天光喇。。。

我见到你個scheudle最尾嗰餐係10:30,但係我個b一定捱唔到第二朝架喎。。。 ...

大宅

其實佢食4餐咋~
8:00 12:00 16:00 20:00

隔4個鐘一次囉!每次7.5oz奶

但我見你地BB都每日5餐,不過我個囡食完最後果餐就訓,咁我都冇整醒佢食囉!

so far體重都ok,所以都唔太擔心!

原帖由 QRB 於 09-6-30 14:22 發表
咁犀利...
咁你BB一日食幾多餐? 每次食幾多? 隔幾多個鐘食一次?

大宅

唔記得左匯報番,6月30日BB第一次唔洗我地氹自己訓!

因為比奶咀佢食,佢食食下攞左個奶咀出嚟玩,玩玩下就自己訓左覺喇!真係太感恩喇! (但歷時差唔多45分鐘囉)

真係好多謝pyjess教路 ,不過平時要返工,冇咩時間同佢磨,都係weekend先有時間,希望BB日後有所改善啦!

首頁

尾頁

跳至