論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唉, 件雞肋比臉色我睇但佢食排骨整甩左兩隻門牙, 邊到有平的醫生? 雖然有保險但包唔晒超肉痛

水晶宮

AWma 發表於 20-5-23 23:04
唉, 件雞肋比臉色我睇但佢食排骨整甩左兩隻門牙, 邊到有平的醫生? 雖然有保險但包唔晒超肉痛
...

工人甩兩隻門牙要整, 不是牙科急症, 你不用包的。你睇睇份合約第二頁頂的 no.9.

子爵府

birdbird 發表於 20-5-24 07:20
工人甩兩隻門牙要整, 不是牙科急症, 你不用包的。你睇睇份合約第二頁頂的 no.9.
...

可以唔包架? 咁我只幫佢claim得幾多得幾多就可以?

水晶宮

AWma 發表於 20-5-24 08:13
可以唔包架? 咁我只幫佢claim得幾多得幾多就可以?

你先拎份合約同工人講, 佢整門牙係非緊急 牙科, 僱主不需提供。如工人想整門牙, 佢要自費。你唔需要話佢知你買的勞保有得 claim (你最好睇清楚咩牙科 treatment 才有得 claim). 工人要自费整牙, 佢自然會諗清楚整唔整, 而且佢可能從同郷中找到平牙醫。

做僱主要先了解份合約、買的勞保條文。

子爵府

birdbird 發表於 20-5-24 08:22
你先拎份合約同工人講, 佢整門牙係非緊急 牙科, 僱主不需提供。如工人想整門牙, 佢要自費。你唔需要話佢知 ...

好。。佢原本話自己比錢, 我之前的工人都未試過睇醫生所以我都唔肯定。上網search又話牙都要包。所以想問清楚。

子爵府

AWma 發表於 20-5-24 08:29
好。。佢原本話自己比錢, 我之前的工人都未試過睇醫生所以我都唔肯定。上網search又話牙都要包。所以想問 ...

如牙痛,要剝牙,僱主要包,工人保單,多數可claim 返一部份
門牙已甩,唔使剝,如要鑲牙,不是緊急,唔使包!

首頁

尾頁

跳至