自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 20-5-25 12:38
家人堅持叫白車, 佢阻止到咩?
所以正如其他jm所講,屋企人都有責任,吾應該怪哂教練。

伯爵府

stagea 發表於 20-5-25 12:48
唔奇怪!!!
樓主都無班民房咁勞氣

禁止訪問

珍珠宮

Connielai 發表於 20-5-25 12:53
所以正如其他jm所講,屋企人都有責任,吾應該怪哂教練。

因為嗰個唔係自己個仔

伯爵府

KTKTKT5 發表於 20-5-25 12:55
因為嗰個唔係自己個仔
自己個仔梗係要自己緊張,吾係怪人吾緊張你個仔,既然小朋友一直喊,嫲嫲應該即時通知家人,報告件事再睇下點處理。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我囡有教班, 佢話教練都有責任

我唔知邊個會, 曾經有教練同我講過, 屬會會為教練負責道場同所報人數購買保險, 樓主試下向屬會查詢

樓主小朋友既事件我囡都遇過, 我好明白點解咁嬲, 佢教班時都發生過一樣既事, 處理手法家長係滿意既

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

DHA勳章

mamaflo 發表於 20-5-24 20:36
早前小朋友喺銅鑼灣中央圖書館附近,TXX上跆拳道,完堂時意外跌斷左手。受傷後教練幫佢做簡單first aid(敷 ...

下次再學任何活動. 千萬不要再找老人家接送.
有事又唔識即刻聯絡您地.

都係自已跟返好啲.

洋房

回覆 miriam 的帖子

多謝你嘅advise,我會去問吓

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

stagea 發表於 20-5-25 12:47
有留意!!

仲要好勞氣, 代入樓主角色表演

唔知教練幾時出嚟

珍珠宮

Connielai 發表於 20-5-25 13:02
自己個仔梗係要自己緊張,吾係怪人吾緊張你個仔,既然小朋友一直喊,嫲嫲應該即時通知家人,報告件事再睇下 ...

好明顯係導師想甩身, 我同你溝通唔到, 唔好再煩我, 唔該!

男爵府

erida 發表於 20-5-25 12:47
十分認同 長輩輕視傷勢也有責任。
祝小孩早日康復

所以出席高風險活動/運動,唔好依賴工人/屋企長者,他們未必有經驗應付突發事。

民房

我之前有朋友打籃球跌傷左
個教練都冇即刻Call白車
結果幾年後先知骨碎仲係身入面...

男爵府

回覆樓主:

我睇完分享覺得教練唔專業, 隻手連手指都唔旭得,喊住走都當普通撞傷??
我女試過跌断手指,學校老師通知要即刻入院,不需xray都知嚴重。可延堂就延堂,再上堂與否要看小朋友的意欲,我女至少半年才敢完全用力。至於保險問題,建議樓主替小朋友買意外保, 尤其是玩有碰撞的運動,教練那邊未必會替學員買保險。

子爵府

bufferzone 發表於 20-5-25 13:13
唔知教練幾時出嚟

廚房佬

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

mamaflo 發表於 20-5-25 13:10
回覆 miriam 的帖子

多謝你嘅advise,我會去問吓
我唔敢肯定係咪個個會都一樣, 通知左屬會, 都等各教練對同類情況知道要點處理先最好

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MMVV 發表於 20-5-25 13:27
廚房佬

洋房

hnh_mami 發表於 20-5-24 21:28
無錯,有老人家在場,即刻通知左,去醫院定返屋企唔應該係教練決定,而係家屬決定。
...
所以教練不就需要問家人還需要幫忙嗎? 例如先讓小朋友在中心休息,問下他還是不是很痛?而不是讓老人家立刻帶小朋友回家。 基本的急救經驗都沒有?老人家不同急救我可以明白逼近他沒有要教人,但是教練.... 說什麼不是急救人員就可以得過且過? 如果沒有急救常識沒問題,至少不需要自我認為小朋友弱不能忍痛,傷勢不嚴重。 我問了籃球教練,他也說第一時間當然問需不需要叫叫救護車啦!! 如果斷骨是不能胡亂動或者移動受傷的的地方不然照成二次受傷。 有看到谷煮說打橫的骨打到了另一條骨造成另一條脫臼,這就是可能是移動照成。

洋房

Connielai 發表於 20-5-25 12:01
民房全部都係一面倒鬧教練做錯,其他不是民房既意見較中肯,好奇怪
...
你確定? 民房的不是每次都留言,想多拿點分。 只是覺得分享點tips給完全沒有經驗的人尤其自以為感覺良好的人。 不想聽就攻擊陰謀論也沒辦法啦

洋房

回覆 KTKTKT5 的帖子

Totally agreed

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

bufferzone 發表於 20-5-25 13:13
唔知教練幾時出嚟

立即上身,上來對質下

首頁
45678...11

尾頁

跳至