自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

洋房

早前小朋友喺銅鑼灣中央圖書館附近,TXX上跆拳道,完堂時意外跌斷左手。受傷後教練幫佢做簡單first aid(敷冰同噴止痛劑),叫嫲嫲帶佢回家休息。

離開後,兩老無力揹亞仔回家,及後由老公送阿仔入院。我立刻打俾教練問情況,佢先情況嚴重,話check返CCTV再回應。我同佢講小朋友隻手,連同手指郁唔到。而且小朋友受傷後,係必須即時通知家長,唔係家長通知對方。

睇條片係小朋友意外跌親,明白係意外。事發時佢踩上張墊度,有個師兄整緊啲equipment,佢嘗試去攞,師兄避開就失足跌倒。當時教練同嫲嫲根本睇唔到過程。而且CCTV影唔到佢跌喺死角位的情況。

睇完X-Ray,佢隻手唔止斷骨,因為骨折舊骨打橫左,推開另一條骨甩埋骹。
醫生話呢個傷勢係即時造成。我send咗張X-Ray俾教練。佢問候兩句,之後同解釋 當時未夠仔細同小朋友檢查,會好好檢討,日後會小心處理。

第二日同我講啲堂hold住,我直接講小朋友唔想再上,佢好驚再受傷,但對方嘅回覆真係令到我好唔舒服。
話小朋友玩嘅時候唔夠腳力平衡,所以跌倒,鼓勵佢要練身手靈活。好返後再去館到同佢傾下計,練好體格。叫我鼓勵小朋友,繼續上埋餘下嘅堂,要佢學堅持。又話要學習面對困難,如讓他退縮,將來再遇困難就會逃避,是個不良的影響。

受傷絕對係意外,之後嘅處理手法令我好懷疑教練嘅專業。小朋友跌斷手同埋甩骹,竟然檢查唔到?一位跆拳道教練,教授高危嘅運動,面對好多學生受傷嘅情況,難道每一次處理都咁輕率?低估小朋友受傷嘅程度?而且他受傷後亦冇通知家長,做法極不妥當。更加妄下判斷話小朋友靈活度唔夠先受傷?

對方為咗避免責任,強調報名時我已簽咗免責聲明。表示已諮詢法律意見,佢哋嘅中心有足夠保護設施,小朋友係監護人照顧下,自己跌傷。嫲嫲全程坐喺門外面等,又點叫照顧呢?再者教練嘅疏忽,係錯誤判斷傷勢而非受傷嘅過程。

依間跆拳道館主要學生係小朋友同埋幼兒,如果考慮學生嘅安全,係咪應該為佢哋買第三者保險?為學生提供基本的安全保障呢?

今次分享嘅經歷,希望提醒各位爸媽要謹慎為小朋友選擇跆拳道館或其他活動中心。唔好忽略中心及小朋友嘅安全保障。另外受傷後嘅處理方法,比起受傷嘅過程更重要。

男爵府

回覆樓主:

嫲嫲唔算係家人?
你都接受左係意外,教練都有問候同檢討,你覺得仲可以點?

男爵府

回覆 mamaflo 的帖子

教練始終不是醫護人員,就算佢係教開抬拳道,如果佢未遇過有學生骨折,佢真係未必識得判斷嘅!

水晶宮

畀面勳章

嫲嫲當時應該要求call白車
明白老人家可能唔識
但屋企人無即時作出任何投訴或要求,又真係好難追

伯爵府

5⃣️照X-Ray,大家都5⃣️知道情況咁嚴重

侯爵府

首先,嫲嫲咪家人囉,通知接送學生嘅嫲嫲好正路。
運動受傷敷冰亦都正路,教練有問候亦有鼓勵,都算係咁啦。

骨折真係要照X-Ray先睇到,最多只可以講教練無提嫲嫲,如果腫痛就要睇急証,但呢個情況,家人都有責任留意。

意外就是意外,希望你小朋友快啲好番

大宅

睇完你篇長文,明白你心情應該好擔心,傷心又氣憤,但我唔覺得教練有咩錯,你好似想將所有責任推卸俾教練同果間機構

珍珠宮

mamaflo 發表於 20-5-24 20:36
早前小朋友喺銅鑼灣中央圖書館附近,TXX上跆拳道,完堂時意外跌斷左手。受傷後教練幫佢做簡單first aid(敷 ...

上唔上埋餘下既堂家長決定唔需要理佢講乜,堅決退錢同醫藥費我諗唔搞到太薑,對方應該唔會拒絕。
幼兒小童應該唔會教高危動作,斷錯症呢個始終佢唔係醫生,當時睇小朋友情況喊哭鬧一直叫痛一定會自己去左醫院先。
另外我覺得通知左照顧者都已經可以,跌係意外你同意?如果佢唔係話靈活度唔夠而係話唔小心會易接受好多

如果係我,我會堅持退錢同醫藥費,報另一間唔會再去呢間。

複式洋房

下 個教練第二日係同你講hold住啲堂,而唔係問吓你小朋友點樣啊?
都睇得出佢哋幾冇愛心架喎

小朋友已經整到咁傷
噴兩噴就當冇事🙄

珍珠宮

回覆樓主:

通知嫲嫲已經係通知家人喎

同埋如果講有第三者保險果啲
其實報班前絕對可以問
問咗個場地、機構有冇保險先報班會好啲
無事就無事
有事上來,無仇報

另外,樓主小朋友都骨格精奇
受咁重傷都唔係一直大喊
如果一直大喊,我諗在場既成年人一定送小朋友去醫院

洋房

當時根本就是教練處理不好呀!很明顯就是延誤治療。如果小朋友一直哭不停,正常是直接打電話叫救護車吧⋯⋯送去醫院檢查。不要一昧以為跌倒就是小事

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

佢通知左嫲嫲喎。
點算冇通知家人呢?
上堂受傷,通知家人接走去睇醫生,係最正常不過既做法。
佢又唔係醫生。

男爵府

牛年勳章

希望你小朋友早日康復

洋房

至少問一問啊嬤嬤需要call救護車,而不是趕緊叫家人把小孩子帶回家== 很明顯教練是個沒責任和不多做一點

水晶宮

回覆樓主:

睇文字都覺痛,祝你仔仔早日康復

公爵府

回覆樓主:

其實你小朋友幾忍得痛。
之前我女跌親,學校call我去,佢連鞋都唔俾我除。照完係骨裂。

男爵府

隻手有事,點解要兩老揹返屋企?唔明
小朋友有事,教練已即時通知監護人即係嫲嫲,有乜問題?
教練唔係醫生,你期望佢可以做到乜野檢查?醫生都係靠xray先知情況係咁,叫教練點幫你?
重點係教練都睇唔到佢點傷,又點估計到佢有幾傷?

冇人想小朋友受傷,教練嘅語氣可能你覺得唔夠體貼,但佢嘅說話都不無道理。你話小朋友驚左上堂,真係好令人費解,佢唔係因為訓練而受傷架喎?

男爵府

cweyee 發表於 20-5-24 21:19
至少問一問啊嬤嬤需要call救護車,而不是趕緊叫家人把小孩子帶回家== 很明顯教練是個沒責任和不多做一點 ...

都有道理

複式洋房

cweyee 發表於 20-5-24 21:19
至少問一問啊嬤嬤需要call救護車,而不是趕緊叫家人把小孩子帶回家== 很明顯教練是個沒責任和不多做一點 ...

非常同意!
如果事件發生係自己小朋友身上,
都一定會覺得今次呢個教練有啲不負責任喎!
個小朋友已經喊成咁
跌親又分分鐘會斷骨 (正正樓主仔仔就係咁樣><)
身為一個跆拳道”教練”
基本嘅first aid知識都應該有啦
移動小朋友係唔好唔啱架喎

子爵府

seaman1982 發表於 20-5-24 21:16
佢通知左嫲嫲喎。
點算冇通知家人呢?
上堂受傷,通知家人接走去睇醫生,係最正常不過既做法。

無錯,有老人家在場,即刻通知左,去醫院定返屋企唔應該係教練決定,而係家屬決定。

首頁
12345...11

尾頁

跳至