自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

mamaflo 發表於 20-5-24 20:36
早前小朋友喺銅鑼灣中央圖書館附近,TXX上跆拳道,完堂時意外跌斷左手。受傷後教練幫佢做簡單first aid(敷 ...

小朋友其實教練應該打999 比較好。而且應該立刻打比家長,佢應該知道老公人家未必處理到。教練唔夠小心。

大宅

cweyee 發表於 20-5-24 21:35
教練很明顯推卸責任啦。這也沒錯?小朋友跌倒受傷為何不多花點時間問下情況?隔天還發訊息說可以保留剩下 ...

教練有何責任?
唔係教練令小朋友受傷!!教練亦當場通知左家長(佢嫲嫲)!!

珍珠宮

mamaflo 發表於 20-5-24 21:37
回覆 mike89 的帖子

我小朋友一跌倒已經喊,直到走為止都仲喊緊。老實講跌斷左隻手再加甩骹,嗰啲喊點會好 ...

就係囉 所以照顧者有責任啊

水晶宮

畀面勳章

mamaflo 發表於 20-5-24 22:49
教練同嫲嫲講無事返屋企,一個普通既老人家,教練話無事,咁咪走囉~難道是老人家錯 ,點知原來 ...

唔係話老人家錯,而係家人在場的話,家人都有責任

其實小朋友喊得咁犀利,嫲嫲完全覺得無問題?先唔理個教練叫返屋企,照計個孫喊成咁,就算乜都唔識,其實佢係應該第一時間打俾你哋?

唔係話教練無錯.不過我覺得如果日後也是老人家照顧的話,就要同佢講清楚第日應該點應對,保障自己先

水晶宮

畀面勳章

MMVV 發表於 20-5-24 23:17

小朋友其實教練應該打999 比較好。而且應該立刻打比家長,佢應 ...

我同意,但教練唔通知家長,我覺得嫲嫲都應該通知

珍珠宮

回覆樓主:

我估平時教練教得人多,見慣場面都係少少跌傷,因痛而哭的多,加上又無流血,皮又包住骨,教練又不是醫生不懂得這些方面也不出奇。

而教練叫小朋友堅持做好一件事情也是對的,對小朋友也講不能遇到困難就要放棄的理念也是對的。

當然也知道做父母的,心痛自己的小朋友到傷害的那種心情也明白。

希望樓主的小朋友快啲康復做個勇敢快樂的人。

珍珠宮

祝囝囝早日康復

但係如果小朋友喊到咁,第一時間搭的士去醫院,吾好揹,又斷骨又甩骹,佢跌親都咁,小朋友好足斤量下

男爵府

明白你好心痛個仔受傷,但sorry在外人立場睇覺得個教練冇做錯...小朋友嫲嫲係到,都通知左嫲嫲都叫通知左屋企人,唔係話怪老人家唔識野,但屋企人都有責任承擔同應該判斷要唔要送院睇醫生...

教練講個番說話我覺得都有道理,咁係你角度聽可能覺得好銀耳因為你心痛個仔,但你諗下其實佢個番說話係有道理既...咁你如果真係對呢個教練冇信心,咪去第二度學囉

男爵府

mamaflo 發表於 20-5-24 20:36
早前小朋友喺銅鑼灣中央圖書館附近,TXX上跆拳道,完堂時意外跌斷左手。受傷後教練幫佢做簡單first aid(敷 ...

我覺得教練既回覆好正面,小小苦楚都接受唔到好易變港孩。

建議你第時可以搵個一對一既教練教。

男爵府

我覺得教練錯在咁快同你交涉堂嘅事
講真
過一排等父母冇咁肉赤先慢慢再處理都未遲

其他野唔覺教練有問題(如果條款寫明冇得退錢,都冇辦法)

男爵府

2024年龍年勳章

樓主 呢d 情況 唔係現場 係冇辦法判斷當時的情況 因為你不在場 我只可以話你知 你諗住要追究責任 包括claim 保險 (暗藏邊個要負責任)一一一一定要即場call 白車送去公立醫院 佢冇咁易推卸責任 又唔係佢個仔 有d人怕負責任梗係唔會主動call 白車

有意外 明白 但意外都有意外保吧?你同個教練暗示唔係有免責聲明就完全冇責任 你個立場唔係一定佢唔啱 但保留追究權利 搞掂阿仔先

男爵府

2024年龍年勳章

hap2thousand15 發表於 20-5-25 00:50
樓主 呢d 情況 唔係現場 係冇辦法判斷當時的情況 因為你不在場 我只可以話你知 你諗住要追究責任 包括claim ...

個意外在佢監管下發生 咁細既幼童 就算係意外 唔會完全唔關佢及佢個主辦機構事 claim保 佢地都不能置身事外 佢地就係唔想煩

男爵府

2024年龍年勳章

教練點解唔幫手叫救護車
希望你小朋友早日康復

伯爵府

其實上課外活動啲Centre 會買呢啲第三保㗎咩? 咁講學籃球、足球、體操都一樣有risk. 擔心小朋友受傷嘅醫藥費應該自己買意外保險。我細個喺學校做體操落地嗰下拗柴都腫到豬蹄咁。都係返屋企之後阿媽覺得唔掂至去醫院。當然比斷骨係細件事好多。但老師教練唔識真係不能怪佢哋。

意外大家都唔想。個教練打份工有冇權去refund 餘下嘅$俾你呢? 老闆點都會叫留番個學生喺度先。如果想退我諗你問佢老闆好過。

子爵府

明白你心痛,我女細個在學校甩骹都無人知

祝小朋友早日康復。

但老實講,你覺得嫲嫲有冇責任?佢都有延誤你小朋友醫治喎

男爵府

2024年龍年勳章

「再者教練嘅疏忽,係錯誤判斷傷勢而非受傷嘅過程。」

記得佢親口講過呢句 佢唔係冇責任

子爵府

hap2thousand15 發表於 20-5-25 01:11
「再者教練嘅疏忽,係錯誤判斷傷勢而非受傷嘅過程。」

記得佢親口講過呢句 佢唔係冇責任

教練=/=醫生喎

男爵府

2024年龍年勳章

小玲太太 發表於 20-5-25 01:13
教練=/=醫生喎

咁佢咪唔應該擅自決定叫家長帶小朋友回家 正常人係咪最少會叫即刻睇醫生? 佢唔係醫生 而小朋友唔係細整親 講真我唔信一個做運動既教練咁有經驗 會咁易走漏眼

你睇大部份人話佢做法「冇問題」就知佢處理手法重點不是個小朋友受傷 而係冇手尾跟啦 佢一定唔會上身 咩第三者保險 我講緊自己買個d意外保咋

同埋 其實我重點也不是追不追究間機構 或教練的責任 因為佢要唔負責 就算你call 白車 佢都可以話係你小朋友唔小心 唔關佢事 你自己疏忽 等等 我睇唔過眼便是呢一點 我明樓主嬲咩 做野唔係咁做 唔肯定應該以小朋友安全為先

我重點唔係想話個教練啱定唔唔啱 保險賠定唔賠
下續

男爵府

2024年龍年勳章

hap2thousand15 發表於 20-5-25 01:27
咁佢咪唔應該擅自決定叫家長帶小朋友回家 正常人係咪最少會叫即刻睇醫生? 佢唔係醫生 而小朋友唔係細整親 ...

續...
而係提醒各位父母 如果有類似情況 記得仔女是自己的 人地一定冇咁緊張 樣樣都大事化小 要頭腦清晰地作出決定

P.S. 睇完樓主個case 有少少勞氣 語氣可能有點重 請大家多多包涵 希望樓主個仔早日康復

子爵府

hap2thousand15 發表於 20-5-25 01:27
咁佢咪唔應該擅自決定叫家長帶小朋友回家 正常人係咪最少會叫即刻睇醫生? 佢唔係醫生 而小朋友唔係細整親 ...

睇唔睇醫生,家長唔識自己決定?

教練講多一句睇醫生,做家長一定睇?
教練無講,做家長一定唔睇?

我小朋友都有做運動,教練呢啲敷衍既說話真係咁重要?
除非佢1對1,睇實我小朋友全程每一個動作,否則佢唔太清楚唔出奇,做得運動就有機會受傷。受傷後我唔會倚賴一個唔係一對一既教練既advice

首頁
12345...11

尾頁

跳至