婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚擺酒已經搞到好唔愉快,好想同老公搬出去住,但又無咁既能力,我又無返工,BB又差唔多出世,逼住要同99一齊住,我其實好唔開心,依家好易就喊,我一見到99就好似見到仇人咁,好憎好討厭,所以我係屋企好少講野,亦唔想講野!
有無同99一齊住既JM都係咁?

男爵府

回覆樓主:

娘家有位坐月嗎? 生左之後會係你照顧定係有其他安排可以返工? 喊對眼唔好,如果真係無能力只有忍下先,當佢係同屋主

大宅

S_S_Shan 發表於 20-5-25 03:34
結婚擺酒已經搞到好唔愉快,好想同老公搬出去住,但又無咁既能力,我又無返工,BB又差唔多出世,逼住要同99 ...

睇吓可唔可以返娘家住一排

洋房

回覆 S_S_Shan 的帖子

有,我會一星期返1-2日外家,有次我返去瞓4日,99問c6發生咩事,再whatsapp我係咪同佢個仔鬧交,我笑住答梗係無啦(心諗我哋依家之所以會鬧交都係因為「你」)

大宅

Yee_ng 發表於 20-5-25 08:45
娘家有位坐月嗎? 生左之後會係你照顧定係有其他安排可以返工? 喊對眼唔好,如果真係無能力只有忍下先,當佢 ...

娘家無位坐月,生完之後會自己湊返

大宅

ManyanChun_FB 發表於 20-5-25 09:58
睇吓可唔可以返娘家住一排

返娘家住二,三日就得,住得耐就唔係咁好

大宅

choillee3 發表於 20-5-25 10:30

有,我會一星期返1-2日外家,有次我返去瞓4日,99問c6發生咩事,再whatsapp我係咪同 ...

其實夫妻鬧交,關係變差,甚至會離婚有8成原因都係99

大宅

S_S_Shan 發表於 20-5-25 10:49

返娘家住二,三日就得,住得耐就唔係咁好

同自己個亞媽傾下先啦,自己亞媽,實會幫自己個女既,,真係勉強無幸福

洋房

十分認同!
我依家唔奢望奶奶當我係自己人,無論做咩都好,99都有說話聽,就算大家直來直往,都會有心結,何不走自己風格,黑99面咪黑佢面,需要嘅時候先扮下乖。

佢唔係自己阿媽,我嘅內心阿媽從來都得一個!

大宅

choillee3 發表於 20-5-25 11:30

十分認同!

沒錯,人地嫁入去,你都無用個心出來對人,你叫人地點對你好?唔係你生我養我!
有時我自己會想,如果我有新抱,我一定會對人地好,咁個新抱對自己點就另外講,我做左自己最起碼既禮貌尊重佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

S_S_Shan 發表於 20-5-25 03:34
結婚擺酒已經搞到好唔愉快,好想同老公搬出去住,但又無咁既能力,我又無返工,BB又差唔多出世,逼住要同99 ...

冇能力搬、結婚擺酒、仲生bb……
一早冇計劃好
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

你之前個帖講自己想擺酒,但老公唔想擺酒,因為咁唔開心
你要體諒老公一個人搵錢,遲啲bb出世開支更大
近年經濟又差,儲多啲錢更實際
既然之前無計劃好同能力有限,可以同住節省開支,加上奶奶有幫手已經唔錯
嘗試感恩自己所擁有嘅嘢,唔好怨天尤人

男爵府

回覆樓主:

日日仇住過日子對自己都唔好,記然暫時無辦法離開,只有將注意力係BB同c6度,99除左結婚時有磨擦又有無其他實質對你唔好?

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

alice_lazy 發表於 20-5-25 17:40
依句已經好大問題=.="
點解吾返工?
又吾儲下錢先~再生BB?
樓主只係"純呻"姐...
呻完又一day

大宅

回覆 littlefunpig 的帖子

努力搵錢搬出去吧,生完搵工人又好阿媽又好,儲多啲錢搬出去

子爵府

回覆樓主:

你都話當99係仇人,又話人哋冇當你係女,你都好自我矛盾。
明知連搬出去都冇能力,仲要唔返工去揾錢,你咁樣一世都唔使搬走。
你99唔好,咪叫你自己阿媽幫,你係佢親生,佢有責任的。
講真你的困境係自己造成,怨得誰?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

未婚大肚, 無返工, 但又唔睇餸食飯堅持要擺酒 (唔知你最後係咪真係擺左), 本身已經無 bargain power;

又無為老公同未出世既BB著想, 慳返D錢, BB出世後一闊3大, 又得老公一個人做野, 佢既壓力可想而知

你話BB自己湊返, 即係唔會出黎幫手賺錢養家?

我覺得可見將來你地既經濟問題大於同99相處問題囉

首頁

尾頁

跳至