心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

表哥與表嫂婚後, 表嫂做全職母親, 表哥一手一腳養大3個仔女, 最後表哥同表嫂因性梧不合離婚了, 離婚時3個仔女已成年, 雙方離婚都有10年啦! 離婚後, 表哥獨自生活, 表嫂同兩個女兒一起生活, 表哥的兒子也結婚了, 也生育了一個小朋友.

雙方分開多年, 3個仔女都冇比錢老豆做生活費, 不過當時表哥仍然有工作做, 所以唔緊要, 靠自己, 表哥兩年前正式退休, 3個仔女仍然冇比錢表哥做生活費, 唉! 聽見都心痛, 話晒都養大你3個, 你地每個月比幾伯蚊表哥飲餐茶都好呀! 有時都唔知D細路點諗野!

kckammy    發表於 20-6-5 16:12

大宅

kck123 發表於 20-5-27 16:23
表哥與表嫂婚後, 表嫂做全職母親, 表哥一手一腳養大3個仔女, 最後表哥同表嫂因性梧不合離婚了, 離婚時3個仔 ...

退休有冇退休金?幾歲65未呀?去同政府攞好過啦?老豆養仔女係天經地義?但是千萬勿想回報呀?我是女也離婚拾幾年也是靠自己工作,大仔結婚供樓生2個又要請姐姐,唔叫你幫都偷笑還得神!加上現在香港都吾想多說唉!

kckammy    發表於 20-6-5 16:11
Macusmama    發表於 20-5-29 16:07

大宅

回覆樓主:

對呀!表哥未夠65,表哥都係咁講,唔會靠仔女,靠食老本囉!等夠65,咪攞強積金筆供款囉!

象牙宮

表哥與表嫂婚後, 表嫂做全職母親, 表哥一手一腳養大3個仔女, 最後表哥同表嫂因性梧不合離婚了, 離婚時3個仔 ...

時下的90后, .....冷淡
anyway, 退休無收入。 只能食儲蓄。

另夠資格就去申請長者津貼吧。
也要65。

普通長者生活津貼/高額長者生活津貼申請人必須:
年滿65歲或以上;
已成為香港居民最少七年,以及在緊接申請日期前已連續居港最少一年(在該年內如離港不超過56天,亦視為符合連續居港一年的規定);
申報資產及入息的水平沒有超過規定限額(見下表);及
不得同時領取公共福利金計劃下的高齡津貼/傷殘津貼或綜合社會保障援助。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

其實好睇佢D仔女同爸爸的關係的,如唔好,邊會比錢你呀...現實社會,SO千其不要靠仔女養呀...

首頁

尾頁

跳至