嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下煲三文魚粥應該用乜嘢三文魚呀?
新鮮三文魚扒?
雪藏三文魚扒?
x佳三文魚壽司的三文魚?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我通常會買魚生嘅三文魚, 一嚟新鮮D, 二嚟唔腥, 三嚟可以自己食~~

三文魚扒有好大陣腥味, BB未必鐘意!!

雖然魚生比三文魚扒貴D, 但比BB食嘅嘢, 一定要新鮮囉!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我買吉之島果d三文魚刺身煲..
俾2,3塊煲,剩低果d自己食..

大宅

原來係刺身三文魚,咁就好,唔怕有骨,自己仲可以食埋。

如果買刺身三文魚,咁咪要即買即煮? 因為我要返工,可唔可以買完第二朝先煲架?

另外,我想問,係放入粥煲定蒸熟再整碎放入粥呢? thanks!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yanhui 於 09-5-29 16:56 發表
原來係刺身三文魚,咁就好,唔怕有骨,自己仲可以食埋。

如果買刺身三文魚,咁咪要即買即煮? 因為我要返工,可唔可以買完第二朝先煲架?

另外,我想問,係放入粥煲定蒸熟再整碎放入粥呢? thanks!! ...

我係今日買返來,留起少少放入雪櫃,剩低果d自己食.
第2日先煲..我先將三文魚打碎..等d粥煲好再放落去煲多3分鐘就食啦..
蒸熟先整碎,係會[鞋]d..無咁滑架..

複式洋房

原帖由 may(14) 於 09-5-29 15:51 發表
我買吉之島果d三文魚刺身煲..
俾2,3塊煲,剩低果d自己食..

我都係~~~~

大宅

原帖由 may(14) 於 09-5-30 10:58 發表

我係今日買返來,留起少少放入雪櫃,剩低果d自己食.
第2日先煲..我先將三文魚打碎..等d粥煲好再放落去煲多3分鐘就食啦..
蒸熟先整碎,係會[鞋]d..無咁滑架.. ...

我個bb而家5個半月大,剛開始try 糊仔,但吾係好想食. 如果俾三文魚粥係應該幾時俾會好d呢? 佢吾係好中意用spoon食野,我試過用spoon俾奶佢食,佢吾中意,但用返奶樽又立即吃得好好,都吾知點好!

珍珠宮

好媽媽勳章

我係用百佳的三文魚刺身架,

你可以同買壽司的阿姐講, 我想要5塊左右, 叫佢照磅. (5塊大約20蚊)

因為有時pack好哂個D好多塊, 8-10塊40蚊左右, 我又食唔哂, 所以問D阿姐可唔可以買少D, 佢地話可以架.

男爵府

I didn't offer fish to my baby until 10 months old.

原帖由 bagman 於 09-6-1 00:38 發表

我個bb而家5個半月大,剛開始try 糊仔,但吾係好想食. 如果俾三文魚粥係應該幾時俾會好d呢? 佢吾係好中意用spoon食野,我試過用spoon俾奶佢食,佢吾中意,但用返奶樽又立即吃得好好,都吾知點好! ...

大宅

乜原來可以買少d架,我見佢盒盒都8-10塊,最平嗰盒都四十幾蚊,咁我下次都叫佢俾少d。

我尋日試咗,d 三文魚刺身蒸完有油架,要用水沖沖去先再整碎佢放入粥。

原帖由 jaycee_mami 於 09-6-1 13:12 發表
我係用百佳的三文魚刺身架,

你可以同買壽司的阿姐講, 我想要5塊左右, 叫佢照磅. (5塊大約20蚊)

因為有時pack好哂個D好多塊, 8-10塊40蚊左右, 我又食唔哂, 所以問D阿姐可唔可以買少D, 佢地話可以架. ...

大宅

我個女而家十個月多d,先俾佢試三文魚。

原帖由 bagman 於 09-6-1 00:38 發表

我個bb而家5個半月大,剛開始try 糊仔,但吾係好想食. 如果俾三文魚粥係應該幾時俾會好d呢? 佢吾係好中意用spoon食野,我試過用spoon俾奶佢食,佢吾中意,但用返奶樽又立即吃得好好,都吾知點好! ...

首頁

尾頁

跳至