自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

叻叻勳章

昨日是高中復課第二天,小西灣富怡道福建中學(小西灣)一名14歲中三女生,昨晨約11時體育課期間,戴着口罩緩步跑後突然暈倒地上,繼而昏迷及抽筋,更疑一度停止呼吸,送院急救後情況嚴重,須在深切治療部(ICU)留醫。有知情人士批評,女學生暈倒及懷疑心跳暫停後,現場老師未有第一間為她作人工呼吸、亦未有使用校內的自動體外心臟去顫器機(簡稱AED)急救,疑延誤了救援。女校長回應時,否認急救或報警有延誤,強調當時老師雖未有進行人工呼吸或使用AED機,但曾為暈倒的女學生做心外壓作急救,並已即時報警。但發生不幸事件後,校方決定即日起所有上體育課緩步跑的學生都會除口罩,以策安全。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

希望早日康復
講真,做帶氧運動真係唔應該戴口罩

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望早日康復

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

希望佢早日康復!

如上體育堂應該除口罩,一係取消體育堂。

男爵府

早日康復

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唉!!!! 體育老師點安排呀? 唔係話揀D靜態D運動咩?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

請問有無新聞來源? 我想俾屋企人睇.
阿女F3都復左課, 早排學校打黎, 我都有問有無PE堂, 老師話有. 我都有D擔心, 因為大陸已經因為戴口罩上PE堂而死左人, 好彩出通告話PE堂只會做伸展運動同教理論, 我個心先定D.

水晶宮

留意吓今晚新聞

子爵府

阿仔今日都有體育堂,一早通知唔使帶PE衫,只做簡單伸展、拉筋。

子爵府

依家天氣又熱又焗 仲要帶口罩做運動 一係體育堂除口罩上 一係取消體育堂好d

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

學校有冇搞錯,有乜理由要學生戴住口罩做運動?唔好話跑啦,戴口罩行完條樓梯都扯晒蝦啦,一係就唔好上pe堂,一係就隔開d啦

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

goo_littlebb 發表於 20-5-29 16:34
請問有無新聞來源? 我想俾屋企人睇.
阿女F3都復左課, 早排學校打黎, 我都有問有無PE堂, 老師話有. 我都有D ...

【學生昏迷】小西灣福建中學中三女生 上體育課暈倒陷昏迷 https://www.hk01.com/article/478851?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

象牙宮

回覆樓主:

學校應該唔使強制帶口罩跑,個個身體唔同喎,終於出事
早排呢度仲有人話可以帶口罩跑步,咁先安全

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

陰公又昏迷又抽筋

其實唔想體育堂一陣都唔緊要啦, 我女嗰間都冇偏體育堂呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

之前呢度仲好多人鬧D跑步既人唔戴口罩!
真係會缺氧架 ....

男爵府

我跑步就除口罩,但健步就帶翻,帶口罩跑步好x辛苦

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

lypoon 發表於 20-5-29 16:47
【學生昏迷】小西灣福建中學中三女生 上體育課暈倒陷昏迷 https://www.hk01.com/article/478851?utm_sour ...

唔該哂!!
希望佢早日康復啦

問左阿女, 佢今日都有PE, 著埋PE服返學, 在冷氣禮堂做伸展操.

我地戴口罩行都見暈啦, 仲點可能要人跑

侯爵府

其實暫時唔上體育課唔得咩

天熱帶口罩已經辛苦
仲上咩鬼體育課呀

希望個女仔快d 好返啦

公爵府

有次我戴口罩追巴士都差啲暈低

水晶宮

回覆樓主:

我有時戴口罩行都想暈!
我見有人戴住跑步,真心危險