婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企人會今日做呢個手術,請問大家做過呢D手術GE,可以教我點照顧佢同要注意呀?有無咩食療呀?

大宅

頭幾日煲多D瘦肉湯,食清淡正氣野就得.

之後日日煲D石崇魚湯+淮山+芡實,又或買定一,兩斤花膠用黎燉瘦肉/去皮鷄肉+紅‘早’(去核)+圓肉,又或清燉冬蟲草+瘦肉,約一個月後,先再燉多2次人參‘收爐’(一星期一次)

燕窩/雪蛤一定唔得,我醫師話呢D養瘤喎

希望幫到你

男爵府

紅‘早’(去核)+圓肉等補既野, 中藥, 藥材都唔食得架手術後2個月, 醫生話會勁出血(我上星期做完朱古力瘤手術)

魚湯唔好咁快飲, 手術後10日先開始飲, 我明天可以開始飲了, HAHA

千萬唔好飲生魚湯呀, 會出肉牙架。

原帖由 cocoWong 於 29/5/2009 13:10 發表
我屋企人會今日做呢個手術,請問大家做過呢D手術GE,可以教我點照顧佢同要注意呀?有無咩食療呀?

大宅

好彩你地提下,今日阿媽仲焞燕窩,好似好多野都吾食得咁,石崇魚會吾會靑毒?
花膠要幾耐先食得呢?

男爵府

花膠唔好食住啦, 所有補野, 紅早, 中藥, 藥材醫生都話手術後2個月係唔食得架。

忍下口啦。

石唇魚/泥秋魚湯係幫傷口埋口既, 冇問題。

原帖由 cocoWong 於 30/5/2009 17:39 發表
好彩你地提下,今日阿媽仲焞燕窩,好似好多野都吾食得咁,石崇魚會吾會靑毒?
花膠要幾耐先食得呢?

大宅

原帖由 CHANLAILAI 於 09-5-30 22:02 發表
花膠唔好食住啦, 所有補野, 紅早, 中藥, 藥材醫生都話手術後2個月係唔食得架。

忍下口啦。

石唇魚/泥秋魚湯係幫傷口埋口既, 冇問題。

知道了,真係吾該你!
石唇魚係咩樣架?
我阿媽話吾識呀

首頁

尾頁

跳至