自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係咪97年前香港出世就可以申請返本BNO啊,諗住申請返本傍身

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Lilytseung 發表於 20-6-2 07:18
係咪97年前香港出世就可以申請返本BNO啊,諗住申請返本傍身

BNO申請資格

1. 曾於 1997 年 7 月 1 日前成功申請過 BNO 的港人,即使過期多年亦可續領。
2. BNO不接受新申請,從未持有 BNO,或1997 年 7 月 1 日或以後出生人士均無法申請。
3. 擁有 BNO 的家長曾經在護照內「included child」一欄填寫過當時未滿十六歲子女的姓名,即使子女從沒申請 BNO passport, 也擁有 BNO資格, 可以申請 BNO 護照。

侯爵府

3b 發表於 20-6-2 07:21
BNO申請資格

1. 曾於 1997 年 7 月 1 日前成功申請過 BNO 的港人,即使過期多年亦可續領。
我冇印象填過子女入"included child", 但我睇渾全本BNO 都冇呢一欄,請教喺邊度可以搵到呢?

瑪瑙宮

大廚勳章

Lilytseung 發表於 20-6-2 07:18

你九七前出世有冇申請過第一次先?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

ycmami 發表於 20-6-2 09:00
我冇印象填過子女入"included child", 但我睇渾全本BNO 都冇呢一欄,請教喺邊度可以搵到呢?
...

應該係當年就 97時首次申請時的表格
當年未有特區護照
只有黑紙皮面另一款 Btc冇乜用的護照話會報癈
一定要換 BNO先可去外國公幹旅遊入境
局住入 form申請

侯爵府

HKITMan 發表於 20-6-2 09:06
應該係當年就 97時首次申請時的表格
當年未有特區護照
只有黑紙皮面另一款 Btc冇乜用的護照話會報癈
邊度可以check 到當時有冇include 子女呢?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

ycmami 發表於 20-6-2 09:00
...

我只是把網上搜尋到的資料跟樓主分享, 實際情況不太清楚, 你當日申請有無加子女?

大宅

回覆 ycmami 的帖子

你本舊護照入面有寫住就有, 無寫就無
included child即係家長(通常係呀媽)可以將未夠16歲嘅仔女個名寫落家長passport
佢就可以拎住佢本passport就咁帶埋落咗名嘅小朋友過關
一本passport兩個人(甚至更多仔女)一齊過關
即係以前試過用一本護照就可以同小朋友一齊用
你以前有無試過一齊過關?

首頁

尾頁

跳至