懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上胎2007/12都係法國醫院生, 醫生揾陳麗燕開刀, 佢嗰時收$11,000, 好平, 呢個價包咗醫生巡房費, 但手勢好好, 我個傷口埋得好靚呀!! 我嗰時第二日就可以自己行去餵奶, 大約傷口痛咗幾日咋!! 今胎都照揾佢, 上胎唔洗4萬, 住咗5d4n, 因為嗰時好多人生, 我早咗一日入院, 比多一日住院費, 我無join package, 因為會平d, 我家姐三個囡都係法國生, 第一個join package最貴, 細嗰兩個唔join係最平, 所以我上胎同今次都唔會join package!!

大宅

原帖由 sze123 於 09-5-30 11:35 發表

你3胎都開刀呀?

唔係我, 我今胎第二胎咋!! 我家姐三胎都係開刀生, 醫生話無問題, 最緊要係個子宫埋口靚, 同狀況ok, 咁開刀生幾多都唔係問題!!

大宅

原帖由 ShinTeresa 於 09-5-30 14:57 發表
我聽人講 就算傷口埋得幾靚 個e生手勢幾好 開刀都只可以生3個咋

我就聽醫生咁講!! 因為家姐生到第三個, 個醫生幫佢連緊針時, 我家姐問佢仲可唔可以開刀生多個, 個醫生話可以, 生多幾個都仲得, 話我家姐個子宮ok喎!! 我之前都有聽人咁講, 話開三刀最多, 但醫生講得出, 即係真啦!! 但我諗人人體質不同, 不能一概而論, 最好就係問返自己個主診醫生, 因為佢對你子宫狀況最清楚!!

大宅

原帖由 chickenwing2006 於 09-5-30 14:26 發表
我都係搵 DOCTOR CHAN 架, 本來去年 12 月報價
都係 $ 11,000 ...... 不過今個月頭開完刀出院, 佢寫
左 $ 12,000 係張單度, 我打電話問番佢, 佢先講
今年加左 $ 1,000 開刀, 順產都要 $ 10,000 啦 !!

不過整體佢手 ...

我都唔知佢加咗價喎!! 但總括來講, 佢包晒巡房費都算好抵, 我上胎麻醉 C $ 3,500咋, 即係total貴咗$2,000!! 但整體來講, 佢真係算合理呀!! 有d加價加好多!! 我家姐同佢好多朋友都揾佢接生, 所以我覺得好穩陣!!

大宅

原帖由 Shema 於 09-6-2 19:21 發表

我想問吓唔join package 仲有冇bb相呀, 聖經...等等嘢送ga, 因為我係佢地d leftlet 見到佢話"所有在本院生產之產婦均可擭贈:, 所以想問清楚先囉.

唔該晒! ...

有呀!! 唔join都會有比你, 好似會收錢, 但我唔記得收多少了!! 總知我上一胎都無join package, 但都有成套嘢!!

大宅

原帖由 aycc 於 09-6-3 18:15 發表

我自己幫BB起命盤咋, 以前學過八字, 識少少咋.
我之前都有問過擇時辰收費, 李丞責好好, 佢唔收錢, 但你要捐$800到慈善機構, fax receipt同父母資料俾佢地, 佢地就會覆你架啦. ...

吓!! 捐錢就得.......我仲用咗三千蚊揾蔡百勵擇時辰, 我都唔知佢好唔好, 但我個朋友就話佢好好, 所以揾咗佢囉!! 我上一胎咩都唔知, 走去揾咗個師傅幫我擇, 點知佢只係攞我個八字, 又無攞我老公, 佢話唔洗喎!! 咁我又無問人, 就用咗佢比我個時辰開刀生, 我唔知唔夾我老公問題大唔大, 但好彩我覺得我個大仔都好好呀!! 但後來我話比朋友知, 佢地話無理由唔夾老公, 所以我今胎就去揾個好d嚟擇, 但要成三千蚊, 講真都好肉痛, 但年頭睇流年, 個師傅又話我呢胎要小心d, 所以都好迷信咁揾咗個人地話好的師傅嚟擇日, 希望細b健康出生就得喇!!

大宅

原帖由 aycc 於 09-6-3 23:20 發表

蔡百勵專做名人喎, 佢親自幫你擇定係佢個女蔡興華幫你擇呀? 佢近年俾哂個女做咋, 如果親自幫你擇就好喇!
如果擇開當然要父母兩個嘅時辰啦, 個BB兩個都有份嘛!

你呢胎會唔會係7月or 8月預產呀? 你個名好熟但唔記 ...

我之前都有問佢地邊個同我擇, 佢話兩個都有可能喎!! 咁我話晒比咁多錢, 我當然想係佢老豆做啦!! 但最後, 我上到去, 都係佢個女幫我擇, 但SO FAR我都覺得OK, 我本身唔係好識呢D嘢, 但見佢都有耐性解釋下D時辰, 希望真係物有所值啦!! 我8月預產呀!! 你呢??

大宅

原帖由 aycc 於 09-6-4 20:20 發表

我幫佢答你呀.... 佢上胎冇join package, total唔使4萬, 5d4n.

佢搵陳麗燕醫生, 陳e生而家嘅e生費順產收$10000, 開刀收$12000, 包巡房費, 麻醉師收到$4500, 再加醫院收費.

以上資料都係喺第一頁搵到, 你可以去 ...

aycc: 答啱晒!! 唔該你喎!!

shema: 多謝你話我個仔得意呀!! 佢都好鐘意攪笑!! 好好玩, 但呢輪成日要我抱, 好煩!! 其實我上胎用咗三萬幾, 但唔記得多少, 因為唔係我比錢, 所以我唔記得咗!!

首頁

尾頁

跳至