自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都鐘意買嘢,我有過百對鞋,有起碼三份一係一次都冇著過。而淨低嘅二份一,我諗著嘅次數唔會多過三次。

衫我都買得多,因為疫情關係,最近執屋發現有啲買咗幾年都未拆牌,所以正努力介緊買嘢嘅習慣。

啲錢我都有用唻買嘢,不過這兩個月我用咗唻買股票。都係算洗咗啲錢。

wcpcelia    發表於 20-6-13 08:44

男爵府

jywbb 發表於 20-6-13 09:45
咁睇原來我都唔係太嚴重,我就無乜嘢會係未拆牌,因為買得嘅都係鍾意,一定好快會剪綵。

...

這個情況,我有時會發生。可能係天氣熱,冬天衫和褸減價,買咗但係到冬季時唔記得咗。我今次搵到件羽絨褸,買咗應該有十五年,個價錢牌仲吊喺度。有時係初春仲天氣涼時,有夏天新貨,買完後收好唔記得咗。

我試過唔同時期鐘意買唔同嘅嘢,有一排買家品,有一排內衣褲,有一排買水晶。鐘意水晶嗰排,除咗買鍊,我仲買水晶洞,所以而家我有大大小小成五個。

我最慘係一鐘意就會買得好徹底。中學時鐘意Forever Friends, 我就將佢出嘅公仔買咗大半返屋企,有佢嘅樣的杯、咭、擺設,連金手鍊我都買咗條。這兩年我想keep 好啲皮膚,我就買Dr. Arrivo, 跟著就買美容院二手嘅RF 機,水晶磨皮機。

男爵府

littlefunpig 發表於 20-6-13 09:52
咁你寧願買衫定買股票

我理智地同自己講要買股票,因為股票賺咗口既錢可以俾我買其他嘢。

而且我發現我已經買到多到我日日唔同衫褲鞋袋都有排著,所以我決定將賺到嘅錢(唔係個本)去買錶同首飾,買啲保值嘅,我戴完又可以第二時俾我啲小朋友。

TiMeToBeD    發表於 20-6-13 12:31

男爵府

jywbb 發表於 20-6-13 10:11
係呀!我都係,覺得係條癮嚟,以前鍾意 The Precious Moment, 就狂買,買到就滿足,買唔到就會掛住。

手 ...

Precious Moments 我都有買過。後來發現咁買唔係辦法,所以只係重點買啲我鐘意嘅,Disney series 同limited edition.

wcpcelia    發表於 20-6-13 10:57

男爵府

Astra00 發表於 20-6-13 10:53
我未供樓時,都有1-2年放縱自己每月可買一樣野比自己,鵝仔水晶、巴比公仔、書!後來要結婚供樓就剎停晒。 ...

最近我買得最多嘅都係食物呀!近排冇出街食飯,所以都慳咗錢。好彩我買還買,從來都唔會欠咭數還唔到,令自己負債。

男爵府

jywbb 發表於 20-6-13 10:46
好靚呀!一見到又心心眼喇

多謝!不過而家都係放喺封晒塵。

男爵府

littlefunpig 發表於 20-6-13 10:45
Display得好靚

多謝!我老公見我太多擺設,所以結婚前裝修叫人整個櫃等我可以放晒出唻。

男爵府

littlefunpig 發表於 20-6-13 11:15
你老公好有你心
我見人地有儲其他figure. 某隻公仔
又係專登裝修個大飾櫃黎放

佢自己都有放佢啲figure 喺佢成日望到嘅地方。我鐘意砌Lego 屋,佢就鐘意幫啲屋加燈。不過我唔識點開燈,因為係佢攪嘅

男爵府

wing51110 發表於 20-6-13 13:30
我同你,用同一個辦法,戒緊買野,買左股票就無咩心機買衫褲鞋袋(emoji)
...

其實買股票都唔錯,啲錢係買咗嘢,我叫做唔可以控制到。但係買收息嗰啲起碼算係錢揾錢。我唔係day trade 嗰種人,只係我老公話佢會買咩我自己考慮買唔買。不過我已經錜緊買隻錶好,定係買隻介指好...理智地係應該買隻錶嘅。

男爵府

Astra00 發表於 20-6-13 13:34
係,咁我都沒欠卡數。食個方面係呢幾個月省左支出。好開心。(盡量找楓櫃內、冰箱內的存貨先)。 ...

唔出街食,原來真係慳好多㗎!我哋以前週末嘅午餐同晚餐一定出街食。開頭要留喺屋企,都會一個星期買一、兩次外賣。但係慢慢咁連外賣都冇買。食物會買多咗,因為我老公而家個個星期都試煮一、兩樣新菜,不過都平過出街食。

我之前非常非常少整嘢食㗎。近排學整蛋糕同麵包,好開心!

首頁

尾頁

跳至