論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

beaclem 發表於 20-6-26 12:47
我就係覺得D菲態度差,又唔係做得好,所以轉去請印
其實我而家果兩個印都係一般,勝在較為聽話,態度都唔 ...

D菲係咁,好多態度都差、出國打工為了有工作或賺多陪人工,但又不忿同香港女人打工,心理唔平衡,雇主受唔少氣

大宅

同意,我請過兩個菲,兩個都係咁,所以我决定唔再請菲
同埋好多人都話請印照顧病人好D,咁我而家請咗兩個印,用咗4個月so far ok
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

新來都咁串, 遲D 仲衰.

疫情下我地驚無工人要忍, 其實佢地咪一樣. 炒左佢14日內佢搵唔到工都要返菲,
個邊疫情咁SERIOUS, 佢地都唔想返去啦.

試下同佢傾下, 你又唔係無左佢唔得, 有阿媽可以頂住, 大家攤開講下好D.

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我都係比法定工資工人. 完約先比BONUS.

大宅

就算我好需要工人, 我都會做到無話無左佢唔得.
佢可以做既我全部都可以自己做, 只不過有個工人幫輕下自己,
咁樣佢地無咁有恃無恐.

大宅

回覆樓主:

完全冇建樹點解仲要忍佢?純粹因爲個女跟佢?而家疫情係麻煩,但你可以先選擇本地姨姨湊先,我都係working mum, 工人到之前我都係請住本地姨姨湊左兩個月左右,之後我工人到,其實我都係第一次請工人,但我係好彩請左個非常好既姐姐。
一開始已表現咁差,你都唔會期望佢有一日會變番「正常」?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你個女跟佢, 你知唔知, 點解會肯跟工人? 工人鐘意在小朋友食物度加鹽, 糖, 甚至味精。 所以跟工人。 又會在奶度落安眠藥。 唔好以為小朋友跟工人即等於工人鍚小朋友。

已刪除用户

大宅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:33
6)我每個月月尾都會出HK$5300 (合約寫$4800)比工人,我知道唔係話好多,但應該都唔太差(已經唔使買餸煮 ...

疫情穩定後,可以炒了,確實係世界級,人工仲咁高。

複式洋房

回覆樓主:

用過兩個工人
新姐姐黎左一個月左右
兩個工人都冇你講既問題
我已經唔係好嚴果種
其實正常工人都唔會用你d 野架喎
我有另外買比佢用
若然佢唔中意果d 牌子
咁咪自己買囉
你會唔會太好人呀平時
唔好話用我d 野
佢連擺佢d野入沖涼房我都冇比位佢擺
因為冇位
另外買餸係佢應該要做架喎
我兩個工人仲要係朝早7點幾出去買
一次買幾日餸添
從來冇say no!
其實佢會唔會唔自在份工想轉工呀?

別墅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 16:32
我現在同佢講咩都唔會聽 好似想博抄咁款

最慘係我現在疫情搵唔到其他工人,只能夠死忍,又唔敢比小過5300 ...

所以唔好一開始就俾多d錢, 真係返唔到返頭。

珍珠宮

回覆樓主:

炒得啦

禁止訪問

大宅

簡直是過分就遷就佢

邊有工人唔使幫手買餸、拎餸?頭暈?咪得佢唔暈先買囉!
仲要無端端加人工...你太善良了。佢見做到咁,你都可以俾多500佢,佢當然會食住你,越來越多要求啦!
咖啡...合約無話要提供,佢鍾意飲就自己俾錢買,總之僱主有提供足夠食物就得啦!佢唔鍾意食係佢嘅事,food咩allowance你俾咗,佢咪一樣會食你屋企嘅嘢
提早出糧?just remind you ?痴線!點解要提早出?佢真係唔知醜...最慘係你哋又照佢意思做喎
總之,這個極品,你已經開錯左個頭,肯定有排玩

首頁

尾頁

跳至