0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

上網睇過文章我都係無乜頭緒 請教各位媽媽解答
1.bb已經食左3日糊仔 大概一羹粉加30ml奶 可以食哂 咁幾時再開始加量?
2.想試下比水果蓉 單獨比佢食 還是可以加米糊?
3.糊仔幾時先可以代替到一餐奶?

男爵府

giiisbb 發表於 20-6-15 20:57
1.bb已經食左3日糊仔 大概一羹粉加30ml奶 可以食哂 咁幾時再 ...

1. 連續幾日食晒可以加量,冇乜硬性規定。
2. 單獨或加糊都可。
3. 你而家俾完糊仔會即刻再飲奶架嘛?呢啲叫「補奶」,糊仔+奶係一餐,之後糊仔量會加,補奶量會跌,直到BB 食完糊已經唔再想飲奶又到下一餐奶前都唔會叫肚餓叫做代到一餐。通常有150-200mL 糊仔量左右。

別墅

honeybid2 發表於 20-6-16 09:48
1. 連續幾日食晒可以加量,冇乜硬性規定。
2. 單獨或加糊都可。
3. 你而家俾完糊仔會即刻再飲奶架嘛?呢啲 ...

見到水果蓉唔可以當正餐係真嗎?

男爵府

giiisbb 發表於 20-6-17 22:19
見到水果蓉唔可以當正餐係真嗎?

你講笑咋吓嘛,大人都唔會水果當正餐啦

大宅

giiisbb 發表於 20-6-15 20:57
1.bb已經食左3日糊仔 大概一羹粉加30ml奶 可以食哂 咁幾時再 ...

1.bb接受到就可以加量,以加到代到一餐份量為止
2. 水果蓉通常第一次食俾佢地單獨食,食到水果既原味,我自己就通常食完糊仔隔一兩個鐘再餵水果蓉,間唔中而加落糊仔,例如蘋果南瓜糊/香蕉豆腐糊咁
3. 食到150-180ml糊仔/大半碗大人碗,有菜有蛋白質澱粉質就得

首頁

尾頁

跳至