自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

由上年自行交表已俾人話我蠢!
揀一間排名唔好嘅學校!點會有人咁揀!11月收咗,都仍然話我唔應該,覺得我害咗自己個女!
到家陣佢地派到第一志願,註完冊準備去評估編班,我女唔需要,又係話點可以唔分,好壞都喺一班....
再唻小一要揀粵教中嘅班定普教中嘅班!我地幾間小學都要,我就話無所謂,橫掂大家到二、三年級都全面普教中,小一俾我女讀咩班我都 okay!佢地就.... 好抗拒普教中,一定唔會揀!又話平時都唔多講普通話,佢地家長本身又唔識,更加唔會返內地旅遊又唔會同內地人接觸,覺得唔需要普通話!
續.......

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby_chu 發表於 20-6-17 16:27
揀一間排名唔好嘅學校!點會有人咁揀!11月收咗,都仍然話我唔應該,覺得我 ...
連而家高官都要講......煲東瓜喇,唔重要

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

普通話係全世界最多人講嘅語言!連外國人都爭相去學普通話!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

....... 續
我話其實都係學多一種語言啫,高小都全普教中架啦,細個開始學好,適應咗,到時咪唔洗辛苦囉!
佢地又搬「歷史」唻講!話我喺佢地當中,算係讀到書又谷得果個,我自己英文、普通話都得,個女讀乜都無所謂,佢地英文又唔得普通話又唔得,自己教唔到,梗係想仔女學好D英文!英文最重要!講到我好似塞多種語言害死個女!
我女將升讀間學校,排名雖差,亦唔係谷學生嘅學校,但.... 係我同佢地一齊參觀過幾間學校中,我見到師生互動最有feel嘅一間,其他我見到嘅係 show,師生之間嘅眼神、互動都好冷冰,我揀哩間係見到 heart!
有時俾佢地講到自己都好唔開心!

男爵府

回覆樓主:

普通話應該係會愈來愈重要,但我自己細個都係粵教中,感覺自己會教唔到個仔中文科

水晶宮

唔需要唔開心,個女適合d咩唔需要人地出聲。同埋而家真係國語都好重要,學多種語言冇壞

伯爵府

BK Milk勳章

無論喜不喜歡,都要面對現實。如果教育體制是,學校是要學,就要跟

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

認同你。
唔洗理其他人講咩,唔啱聽聽完就算了。

公爵府

話你果啲係咩人?其他同學仔媽媽?唔洗理佢哋啦!最緊要自己覺得ok咪得,我都唔理其他人講咩。

珍珠宮

stef 發表於 20-6-17 16:41
認同你。
唔洗理其他人講咩,唔啱聽聽完就算了。

唉..... 佢地宜家都仲會提起,因為幼稚園哩屆,有好幾個都派我女哩間,但果堆家長都將哩間排到第7志願或再後,個個都去叩門其他學校,繼續話我蠢!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我小朋友細個都專登搵普教中學校, 普通話點會唔重要

珍珠宮

世事無常 發表於 20-6-17 16:44
話你果啲係咩人?其他同學仔媽媽?唔洗理佢哋啦!最緊要自己覺得ok咪得,我都唔理其他人講咩。
...

係呀!同學仔媽咪呀!
我上年揀學校時,都有問過幼稚園嘅老師意見,我得一粒女,識嘅同區家長唔多,所以問番學校,老師主任都話,我揀哩間,學校排名雖差,課程無其他學校咁谷,但教職員都好熱心,我聽到都覺得學校唔差!

侯爵府

佢哋選果間學校時應該有了解是否普教中, 佢哋咁抗拒應該揀其他類型的學校.
你唔好放佢哋d說話o係心, 佢哋唔想學普通話自己唔學咪得, 要講咁多說話俾人聽.

公爵府

牛年勳章

疏遠d 唔啱路向的人吧! 她們係度扮代表

男爵府

熊熊老婆 發表於 20-6-17 16:33
普通話係全世界最多人講嘅語言!連外國人都爭相去學普通話!

其實。。。普通話唔等於中文科,學中文唔等於學普通話,普通話叻唔等於中文叻,大家明就明,唔明就唔明

珍珠宮

appledai 發表於 20-6-17 16:40
無論喜不喜歡,都要面對現實。如果教育體制是,學校是要學,就要跟

我無所謂,粵教中普教中我都 okay,係同學仔家長好抗拒普教中,好似普通話會害死佢地仔女咁!
自己教唔到,唔係更應該俾佢學校學咩?!
佢地好抗拒中國大陸,唔鐘意普通話、國語!但佢地鐘意去台灣旅行!

侯爵府

香蕉煎餅 發表於 20-6-17 16:36
普通話應該係會愈來愈重要,但我自己細個都係粵教中,感覺自己會教唔到個仔中文科
...

我哋工作上真係英普粵最基本. 唔學咪自己少一樣語言. 好似我同事咁, 同客講普通話一句說話裡一大半係廣東話,都唔知個客明唔明佢講咩.

侯爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 16:53
我無所謂,粵教中普教中我都 okay,係同學仔家長好抗拒普教中,好似普通話會害死佢地仔女咁!
自己教唔到 ...
台灣旅行 講咩話?

珍珠宮

baby_chu 發表於 20-6-17 16:27
揀一間排名唔好嘅學校!點會有人咁揀!11月收咗,都仍然話我唔應該,覺得我 ...

人各有志, 啱佢心水又吾代表啱你心水, 啱你心水又吾代表啱佢心水, 各行其是吧。但平心而論, 無必要排擠普通話當學多一種語言都無壞處嘅。

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

seiko123 發表於 20-6-17 16:51
佢哋選果間學校時應該有了解是否普教中, 佢哋咁抗拒應該揀其他類型的學校.
你唔好放佢哋d說話o係心, 佢哋 ...

聽講座果時..... 大家都無留意!
所以佢地註冊果日先知!

首頁
12345...7

尾頁

跳至