自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問呢個病有冇咩唔嚴重嘅先兆?例如出現喺皮膚?
如果得一隻手指嘅關節有少少痛算唔算?定通常係兩隻手一齊出現關節痛先算?

子爵府

通常點樣發現有呢個餅?

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

gilgil39 發表於 20-6-19 07:30
如果得一隻手指嘅關節有少少痛算唔算?定通常係兩隻手一 ...

你上網睇吓資料

子爵府

emily22 發表於 20-6-19 21:33
你上網睇吓資料

有睇過,都係一D比較明顯嘅症狀。所以想睇有冇人有比較輕嘅症狀而之後確診。

伯爵府

回覆:類風濕關節炎先兆

身上不同的地方無原因的痛,例如手指,肩

子爵府

restahaus 發表於 20-6-19 22:38
身上不同的地方無原因的痛,例如手指,肩

頚算唔算?同得一只手指痛

珍珠宮

反而我有彈弓手指,先兆就係手指關節痛

333s    發表於 20-8-19 22:10

大宅

gilgil39 發表於 20-6-19 22:42
頚算唔算?同得一只手指痛

身體關節腫痛,包括手指關節,手掙,膝頭等等,朝早剛起身時較為嚴重,關節會更為腫脹彊直。如果有懷疑,可以去驗血,從而得知是否患上類風濕關節炎。

msms0118    發表於 20-8-19 01:58

男爵府

如果得一隻手指嘅關節有少少痛算唔算?定通常係兩隻手一 ...

我係大關節痛,先係手腕再到膊頭,然後膝頭,左右唔對稱,唔係典型類風濕症狀。一開始手腕痛醫生認為係媽媽手,後來膊頭痛到手都舉唔起,當時手指有輕微晨僵,醫生就叫我抽血驗,一驗就發現係類風濕。發炎嘅關節位會有少少紅或腫嘅,不過未係好痛之前表面係睇唔出,止痛藥食咗都冇效。

msms0118    發表於 20-8-19 02:00

子爵府

EudyptulaMinor 發表於 20-8-13 02:30
我係大關節痛,先係手腕再到膊頭,然後膝頭,左右唔對稱,唔係典型類風濕症狀。一開始手腕痛醫生認為係媽 ...

謝謝回覆!
咁你由開始痛直至確診搞咗幾耐?最後都冇試過手指痛?係咪純粹睇你風濕因子指數而確診?最後點醫治?
唔好意思好多問題!

男爵府

gilgil39 發表於 20-8-13 21:29
謝謝回覆!
咁你由開始痛直至確診搞咗幾耐?最後都冇試過手指痛?係咪純粹睇你風濕因子指數而確診?最後點 ...

我手腕痛咗成年,因為有初生b,所以醫生同我都認為係媽媽手(呢個時候可能實真係只係媽媽手),後來有一日膊頭痛到舉唔起手,咁醫生就懷疑我係類風濕,我先發覺自己有晨僵,即刻去驗血,驗到類風濕因子轉介去專科,專科再驗血(呢次驗好多嘢)跟住就確診,第一次驗血到確診大約一個月。
一直都係食藥,但初期係有食唔同嘅藥,食咗兩年啦,醫生剛開始嘗試減藥就復發,於是又加返,醫生話最最最理想都要食7年藥,好可能更長甚至食一世,不過冇得揀一定要食藥,否則關節變形就等於廢咗啲手手腳腳。
早d接受治療係可以及早控制,早控制早減藥甚至停藥,越遲就要食藥越耐。

msms0118    發表於 20-8-19 02:03

大宅

gilgil39 發表於 20-8-13 21:29
謝謝回覆!
咁你由開始痛直至確診搞咗幾耐?最後都冇試過手指痛?係咪純粹睇你風濕因子指數而確診?最後點 ...

唔一定類風濕,你要去專科抽血驗抗體因子先知,我開頭都係一隻手指腫痛,晨僵,以為最多類風濕。抽血驗晒因子,係紅斑狼瘡。關節腫痛只不過係其中一樣病徵。 所以你最好去專科驗左先。

msms0118    發表於 20-8-19 02:04

子爵府

EudyptulaMinor 發表於 20-8-18 23:54
我手腕痛咗成年,因為有初生b,所以醫生同我都認為係媽媽手(呢個時候可能實真係只係媽媽手),後來有一日 ...

食7年藥?每日都要食?咁醫生有冇提議過用生物制劑?如果食藥控制到係咪表示情況冇咁嚴重?
你有晨僵係指膊頭位?食藥後就唔痛?同埋最終只係影響你一個關節?
祝你可以快啲停藥

子爵府

EudyptulaMinor 發表於 20-8-18 23:54
我手腕痛咗成年,因為有初生b,所以醫生同我都認為係媽媽手(呢個時候可能實真係只係媽媽手),後來有一日 ...

請問睇咩醫生?

子爵府

vanvan1999 發表於 20-8-19 01:18
唔一定類風濕,你要去專科抽血驗抗體因子先知,我開頭都係一隻手指腫痛,晨僵,以為最多類風濕。抽血驗晒 ...

無諗過會係紅斑狼瘡,請問點醫?

子爵府

vanvan1999 發表於 20-8-19 01:18
唔一定類風濕,你要去專科抽血驗抗體因子先知,我開頭都係一隻手指腫痛,晨僵,以為最多類風濕。抽血驗晒 ...

其實類風濕同紅斑狼瘡邊隻難醫一啲?
我之前驗到類風濕因子偏高,同埋好似有抗體,但症狀又未足以證實係類風濕,要等遲啲再驗血。所以都好擔心

象牙宮

皮膚, 手指关節 腫疼, 指甲。
手指嘅關節多數是單一。單腳指。
時常喉嚨發炎。

自身免疫系統異常而出現的慢性炎性關節疾病,炎症反應可影響全身不同的關節,出現持續侵蝕及變形,最終令關節被破壞,除可引發痛楚外,亦令患者的活動能力大受影響

類風濕, 專攻你弱的部分。跟一世。而不能醫好。
風濕 有相似, 但不是。
和皮膚炎 牛皮, 紅斑狠..... 相似, 但它無傳染能力。 只是自己打自己身体部分。
和灰甲有相似, 但不會傳染別人。

需要檢血

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

gilgil39 發表於 20-8-19 21:50
食7年藥?每日都要食?咁醫生有冇提議過用生物制劑?如果食藥控制到係咪表示情況冇咁嚴重?
你有晨 ...

每星期食一次(食完藥嘅第二日要食葉酸),一開始為咗快控制病情食咗幾個月生物制劑。晨僵係起身時手指僵硬,其實就好似好凍嘅天氣手指硬哂咁,不過時間好短。食藥唔係即刻唔痛,打類固醇針嘅位置係好快就舒緩咗(唔痛唔等於冇事,成個關節接近郁唔到),食藥兩個月後先開始冇咁痛,冇完全唔痛,但痛嘅程度唔影響日常生活差唔多係食藥後5個月。我最後有痛過嘅關節包括膊頭、手腕、手肘、盆骨(呢個可能係懷孕影響唔關類風濕事)、膝頭、頭趾兩邊(女仔著尖頭鞋會夾腳嗰兩個關節位)。因為我係確診後並唔係即時用藥(因為懷孕),隔咗差唔多5個月,呢段期間係多咗好多位置痛。

男爵府

李家承 發表於 20-8-19 21:54
請問睇咩醫生?

第一次驗血係普通屋企樓下嘅診所,之後就book法國醫院專科

子爵府

回覆樓主:

類風濕和红斑郎系長期病症,所以我早期已轉政府跟進,食藥都食左13年,若控制到病冇病變,如常工作,食藥食一世又如何?
不過要留意藥有副作用,日積月累可能引致其他机.能受损,所以要和醫生好好商讨(emoji)

首頁

尾頁

跳至