自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

傷心未係時候,應該盡快揾出因由。係咩令佢態度咁差。係學家長,學朋友,還是電視,其他長輩。另外,佢睇小你,係有人睇小你另佢地學,定係你平時會做弱者角色? 要找出原因,再糾正。同佢地喊沒有用。

伯爵府

DogdogChan 發表於 20-6-22 02:39
會唔會係因為你唔夠强勢,人善被人欺。如果我個仔女夠膽唔尊重我,我會即刻好惡鬧佢,要佢知道個嚴重性, ...

你最後兩句,超認同。
如今日喺屋企唔好好教仔,他日佢喺出面比人鬧得仲咁甘。
自己父母都唔識尊重,更加唔會尊重其他人!個人經驗仔真係難受教啲,真係要花啲耐性。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

我個女玩動森, mario party全家最叻

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

做父母真係要做到亦師亦友,好多嘢亦要從少開始教,我個人最接受唔到父母比仔女蝦返轉頭

唔係話做父母一定要高高在上,但基本尊重一定要有,我都會同d仔玩到好顛,佢哋都會笑我路痴,對打機/電子產品又唔叻,咁我咪頼皮靠佢哋囉,佢哋無我乎,咪笑笑口咁保護我!但另一方面,佢哋知我嬲起來唔係人咁品,佢哋有咩唔啱,我會即刻出聲糾正,如果態度唔好,佢哋更加大鑊,所以佢哋從來唔敢觸及我底線的。
但無事無幹時,我哋相處似朋友多,咩都會傾,無咩隔膜的!
所以樓主都係時候建立返自己的尊嚴同地位了!加油!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

要留意自己平時的形象, 成日弱者咁樣出發, 有時仔女會做保護你的角色, 但一個唔好彩, 佢睇唔起你就唔好了... 記住... 呢D情況唔洗喊... 可能佢地(包括老公) 見到你喊就已經覺得煩... 唔會再想聽你講野..

伯爵府

正常咁細整到亞媽喊會驚會內疚,樓主D仔見你喊係咪仍然無動於衷?咁你老公有冇做中間人叫D仔氹番你?如果你老公見你喊都若無其事咁問題是在你老公同你的關係及佢對你的態度

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

benco524 發表於 20-6-21 18:55
想抒發下今日好唔開心,我有兩個仔,大仔三年級,細仔K3,因停課期間,爸爸買左部switch,我一向都冇咩興趣打 ...

媽媽唔好傷心, 機品同牌品(打麻雀)一樣, 要培養出來。
兩位小朋友剛開始學打機, 好勝心會比較強烈。慢慢教~
我小朋友初時都咁, 要提醒佢打機係娛樂, 要開心玩, 輸咗就下一回再來。
教佢玩合作GAMES (e.g. moving out, over-cooked), 無論同朋友或家人玩, 一定唔可以鬧人, 我講明一鬧就唔玩了。我玩moving out都成人搬傢私搬爛晒~

仲有唔准講肥婆, 佢可以話媽媽肥(如果係事實), 但唔准講肥婆, 解釋俾佢地知咁樣講令媽媽唔開心, 好負面的字。

侯爵府

如果係我, 我會同佢講道理, 你有你既長處, 我亦有我長處, 不如, 我同你鬥褶衫/ 煮野食/ 打字/ EXCEL/ WORD.....

同埋, 絶對唔可以比佢叫自己做肥婆, 要叫老公幫口鬧, 再唔係揾埋婆婆, 公公話佢, 要同佢講, 婆婆, 公公係媽咪父母, 如果佢地聽到會好唔開心有人咪話自己仔女, 會好嬲你。

有時我囡會無禮, 但我就會同佢講, 媽咪係咪你既仇人? 我有乜做錯比你要咁對待? 我返工都有忟憎時候, 但你唸下媽咪有無將情緒帶過比你??

象牙宮

回覆樓主:

我打機運動都唔掂,成日比個仔笑話係豬,我又無野喎 咁就喊,太情緒化了!至於笑人肥婆係無禮貌,要嚴加管教平時講野,不過而家佢地大把地方聽埋呢d,無計,比返少少威嚴可以啦

子爵府

回覆樓主:

係我囡心目中爸爸係好叻,係hero . 我囡尋晚同我玩hangman 仲話我蠢 不過無所謂啦,可能佢地仲細我覺得無所謂。
不過我會糾正佢唔准叫人肥婆,任何侮辱人既說話都唔好講 因為無禮貌 ,唔單單止對家o,街外o都唔可以。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

這些對長輩自己媽咪基本尊重都冇,你忘真要諗下是否自己縱出黎,

由細便要開始教對任何長輩都要尊重,什麼出口會傷人既說話不要在人前講! 這做父母要負上責任,並不應該為此而喊!

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好傷心啦,其實佢哋應該唔系有心嘅,小朋友玩起上黎,唔會顧咁多,癲到連自己姓乜都忘記啦,仲點會林邊D説話會hurt到人喔。以我爲例,我系遊戲白痴,次次被個仔話我屎,因為我次次都會輸,佢亦衹會同爸爸討論遊戲方面嘅野。但功課果D佢系要問返我嘅,無乜媽咪系可以全能掛,打機唔識,其他搭夠羅,所以我由佢講乜都好,我根本唔會去介意,盞自己唔開心。所以睇開D,小朋友沖口而出嘅説話,大多唔系有心嘅,佢地平靜返就會正常返架啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章

想抒發下今日好唔開心,我有兩個仔,大仔三年級,細仔K3,因停課期間,爸爸買左部switch,我一向都冇咩興趣打 ...
係態度問題, 咁細個就嫌父母不是, 幾時到大?!
佢哋一定有朝一日叻過父母, 但都要識得尊重人...

別墅

我會立即賣左部switch佢比佢哋知道佢哋太過火,買部機返嚟嘅原意係開心一齊玩,但佢地而家搞到媽咪唔開心所以冇得玩
一定會即時好嚴肅態度同佢哋講叫人肥婆好侮辱人,即使媽咪係肥都唔可以咁樣話媽咪,我用晒D時間去照顧你哋先冇時間keep fit,點解唔感激反而唔尊重我?你地要好好反省,檢討下自己

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,鍚但勿縱! 尤其對仔,要教育佢哋身為男子有D風度,唔可以咁樣話媽咪或任何女性! 爸爸亦要出聲糾正,必要時你可以發脾氣收機唔比玩! 唔需要下下要做受委屈的一方! 有時一家人講笑也要避免被矮化! 小朋友好醒,知道邊個蝦得!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

「君君臣臣父父子子。」豎權威,正其名,雖則古舊老土,但不無道理。

子爵府

虎到金來勳章

我一向同小朋友講要一家人一齊行動, 打機我認唔叻架, 有時咪唔玩睇佢地玩, 但會同佢地講屋企人就你唔緊要, 但對住其他小朋友就唔可以咁樣, 要大家互讓互諒, 否則無人會願意同你做朋友, 每個人都有自己既專長, 可能有野係我叻你叻呢? 唔可以咁樣笑人, 好無禮貌

水晶宮

睇睇吓想起樓主之前講過佢老公經常話佢蠢,小朋友有咩事就鬧樓主教得唔好,叫樓主自己搞番掂去,樓主亦經常痛哭。

呢d好明顯係大的唔好,教壞個細。你要重振自己在家庭的地位,有乜理由你大學畢業,努力工作養家,屋企乜都係你包底,功課屎尿全部係你。仲要經常比老公鬧,兩個仔大咗仲學埋個老豆鏟你,唔通你無亞媽生?太離譜

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

喊乜鬼!醒佢一餐,唔好做弱者,咁話阿媽,未死過定啦!要佢知道,唔可以無大無細。

首頁

尾頁

跳至