自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

去配眼鏡點知個師傅話一隻近視百五度
另一隻近視差不多三百度
佢叫我定期同細路(現在七歲)去驗眼
最後買左眼鏡
但係我search 下發覺呢樣野
係咪叫弱視要遮眼先唔係要副眼鏡呢?
而家應該去邊度check?
我只係聽過理工眼科
最好係咪轉去政府睇?
都唔知點做好有冇人可以指點一下 謝謝

珍珠宮

hume 發表於 20-6-26 23:52
另一隻近視差不多三百度

學童保健轉介

公爵府

理大眼科

大宅

另一隻近視差不多三百度

度數問題應該揾視光師,不是揾醫生

男爵府

另一隻近視差不多三百度

旺角香港眼科中心韓尚穎女醫生,有視光部,專睇小朋友,好好人,好細心

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

另一隻近視差不多三百度

配眼鏡的那位師傅是否真正的視光師(應有佢名字的cert掛在牆上),
有d舖,sales都可去幫客驗眼.

如佢係視光師,一年去驗一次眼.
但小學的一年一次學童保健中,
你可要求見視光師.
我個仔在柴灣健康院做學童保健,在同一座樓上等半小時已有得見視光師,佢可俾較中肯的意見你,而唔會只係想sell眼鏡,因為佢冇眼鏡賣.如有需要,佢會refer你去公立的眼科.理工是俾視光師學生實習驗眼的地方,不是醫院.

但疫情期間,很多政府醫療/體檢booking都delay晒,現在仲有冇學童體檢,我就唔知.

男爵府

我個女相差三百幾度,理大眼科視光師跟進,三個月見一次,有配眼鏡,眼罩一日要帶一個鐘

珍珠宮

回覆樓主:

驗弱視同驗近視度數係兩樣野,理大護眼係可以驗到,如果真係有需要,理大都會建議睇眼科。
我一眼無近視,一眼3百幾度,但兩眼都視力正常,無弱視,雙眼度數唔同又不一定有弱視。
當然必須驗眼去肯定。

大宅

謝謝大家的回覆
搵到資料發覺而家程度仲未到弱視哥種
但係都係打算會帶小朋友去理大度驗下先
再次感謝

水晶宮

唔駛擔心,我細個係一隻有一隻冇,差300度
大個左,一隻400一隻200

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

理大排期有d耐,如果想快d可以去寶血or盲人

大宅

回覆 hume 的帖子

唔洗驚,我小朋友k3 時突然發覺一隻眼250 and 另一隻遠視,未做screening 時我完全唔察覺因為佢好遠的野都看到,that is 佢只用一隻眼,超擔心佢會變弱視,配眼鏡後佢一年加100😓😓,但佢咁細,倆眼相距會更大,結果決定在400度前用ok lens ,因為實在加深得太快, 結果就無再加深,倆眼差佢也拉近因為大大下無了遠視,現在已高中。 可考慮

大宅

回覆 oasismcmug 的帖子

我是幫親朋友介紹的房間optometrist, 因為polyvision 要排一年,我等唔切,結果超明智,otherwise 再深多100, 盡早做早d stop加深

水晶宮

回覆 hume 的帖子

2個小朋友都係睇學童檢查時發現, 轉介去明愛眼科跟,跟左2年冇事, case closed
弱視係驚小朋友慣性用視力好的眼去睇,另一隻眼少用,形成弱視

首頁

尾頁

跳至