論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

姐姐7月4日下午到,
請問7月5日Sunday 是不是她就馬上可以放假?
三個月內是不是都是勞工假期no pay leave??

謝謝各位JM

大宅

姐姐都無PROBATION PERIOD
頭三個月勞工假都照出糧的

大宅

開心吸收勳章

頭三個月嘅法定假期係無薪.

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57f_whole.htm

複式洋房

ay001 發表於 20-7-2 17:24
頭三個月嘅法定假期係無薪.

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57f_whole.htm

多謝!請問是否到的隔日都一樣要照放Sunday 給她(談好了放Sunday 的)

大宅

coldgreentea 發表於 20-7-2 17:03
姐姐7月4日下午到,
請問7月5日Sunday 是不是她就馬上可以放假?
三個月內是不是都是勞工假期no pay leave? ...

妳的姐姐是不是印尼姐姐?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

每7日有一日假,佢4號到,即係11號有一日假,佢可以11唔放12放,佢4號開工的話7月只有3日假,你俾佢所有7月星期日都放會放咗4日喎!冇話唔得,照扣人工啫!

另外頭3個月勞工假係冇人工的,日薪係$4630x12/365=$152.22,你出糧時如果有勞工假記住扣錢同安排佢放假,勞工假可以唔係當日放,最好30日內俾佢放返,每月出糧時簽收人工時同時簽埋放假日期

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我姐姐是星期日來,當天教工作而已 唔通一落機比佢放假咩, 正常到家後的下星期日先開始計放假

大宅

回覆樓主:

通常到屋第二日都唔會咁快俾佢放假。
做7日先有日假。同佢傾。

還有,想問是菲嗎?
我1月頭請嘅菲仲未有消息幾時先到。

大宅

我都係星期六接姐姐, agent有同姐姐講呢個星期日冇假放,所以我姐姐冇放,到下個星期日先有得放

首頁

尾頁

跳至