爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 阿早! 於 09-6-5 22:20 發表

用油, jazz同echo verso差不多, 最緊要係睇下你點揸. 揸公路均速就一定慳油d.
都要睇你行幾快, 風阻同速度的平方成正比. 一般細車行60-80KPH最慳油. 超過100KPH開始耗油量明顯增加.

子爵府

原帖由 pollymaksf 於 09-6-3 23:43 發表
08年或以前jazz係無段變速波箱, 但係波箱油要用原廠油唔係好易壞; 另外好多車房唔識處理無段變速波箱, 所以買二手車好易有事, 因為你唔知上手係點保養架車.

買jazz最好係09年, 因為本田已處理此問題

...
無段變速波箱比較易壞, 同行高速時有聲, 所以新Jazz已經改用傳統五前速波箱. 豐田既無段變速波箱就無聽人講易壞. Honda d 自動波箱真係差d.

男爵府

JAZZ的價都企得好硬,我上網睇02-03都要4-5萬,但02-03車真係太舊得滯,怕多野整
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

子爵府

原帖由 babycoming 於 09-6-6 10:42 發表
JAZZ的價都企得好硬,我上網睇02-03都要4-5萬,但02-03車真係太舊得滯,怕多野整
咁又唔洗太擔心, 如果真實咪數係十萬公里以下, 除波箱外, 要整既野應該好少. 你預一年有一樣野壞, 整二三千咁上下啦. 無段變速波箱就真係好難講, 好新都有機會壞, 有朋友新車半年就壞左, 要返廠換.

男爵府

頭痛頭痛....都唔知邊款車又慳油又無咩壞車價又唔貴.........最重要架車要黎開工用,如果唔係唔養車都唔係問題
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

子爵府

原帖由 babycoming 於 09-6-8 11:22 發表
頭痛頭痛....都唔知邊款車又慳油又無咩壞車價又唔貴.........最重要架車要黎開工用,如果唔係唔養車都唔係問題
又慳油又無咩壞車價又唔貴.........一次過要有齊三種願望, 非豐田莫屬啦. Echo law.

子爵府

好媽媽勳章

開工用? 如果係咁我都覺得echo可能o岩你, 因為佢尾箱夠大, 可以載多d野.

男爵府

唔該晒各位,不過c佬話echo verso個樣無咁smart....煩c人...呢個世界邊有咁完美先得架 >.<

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

JAZZ尾箱都ok架!你要載啲乜呀?

洋房

2款車都有,
Echo 仔係買2手既, 買左大慨5年,
感覺上少d問題, 新牌仔最岩揸...
易睇易泊...
So far 10年車日日揸, 市區過海...來來回回幾轉,
個個weekend勁遊車河周圍走都冇乜出過問題,
亦完全冇大整過, 冇乜洗我錢...
反而係幫佢扮下靚同埋周圍走果d油錢洗得我多d.. @.@"
haha!

大家都係1300c.c ... 但係覺得
Jazz(05年買全新)就好力d,
不過Honda d 波箱好煩...~.~

當初買佢因為朋友仔話Echo 仔維修平d易搞d...
但係Touch Wood 咁多年都冇乜要洗錢整...
係個冷氣囉...

其實2款車如果冇改外圍都係"薯仔"型ga啦!
我覺得Echo仔換左包圍之後可以型過Jazz 喎...
但係內籠我覺得Jazz 闊dd...

洋房

原帖由 軍魁星 於 09-6-8 11:47 發表
又慳油又無咩壞車價又唔貴.........一次過要有齊三種願望, 非豐田莫屬啦. Echo law.

100% agree

男爵府

C佬每日香港九龍新界都走幾廿轉,誇張過的士呀,所以D車一定要耐用D,呢10年多都轉左好多款車,不過HONDA車就真係未試過,所以想了解清楚,同埋車尾ALWAYS爆,而加架PREMACY收左後面果排都可以擺爆呀 >.<,但我2公婆就比較喜歡MT車羅,覺得反應快好多,同埋個波箱無咁易死羅

子爵府

原帖由 babycoming 於 09-6-12 01:37 發表
C佬每日香港九龍新界都走幾廿轉,誇張過的士呀,所以D車一定要耐用D,呢10年多都轉左好多款車,不過HONDA車就真係未試過,所以想了解清楚,同埋車尾ALWAYS爆,而加架PREMACY收左後面果排都可以擺爆呀 >. ...
要裝得多野, 閒油, MT, 又唔會壞, 點解唔考慮Liteace? 油, $0.6, 裝野一定多過Jazz or Echo, 而且一定耐用過電油私家車, 副引擎玩四五十萬公里都無問題.

別墅

我用緊09Jazz幾好啊‧油大約0.7左右、不過我用棃接送返學及放學

大宅

我用緊部Echo Verso可出售, 2000年
黑色雙天窗皮位有尾冀,保養佳。
因剛買新車,所以出售
叫價52000, 可議
歡迎試車, photos as attached
http://www.car8.com/2cardetails.php?id=156518

首頁

尾頁

跳至