自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

leavemealone 發表於 20-7-7 18:37
戴咗五個月,每隻眼加深25度

一年50度都正常架喎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cream@@ 發表於 20-7-7 21:01
回覆 esmehouse 的帖子

請問邊隻牌子,職員話控制度數眼鏡有三隻牌子

Myopilux Plus
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

牛年勳章

polliebb 發表於 20-7-7 21:03
一年50度都正常架喎

最弊依家先9歲, 每年50度,有排加

wcpcelia    發表於 20-7-8 14:52

男爵府

回覆 芒果米池 的帖子

請問係咪miyosmart?

男爵府

回覆 esmehouse 的帖子

謝謝你,等我研究下先

珍珠宮

cream@@ 發表於 20-7-7 21:05
回覆 芒果米池 的帖子

請問係咪miyosmart?

Hoya

複式洋房

cream@@ 發表於 20-7-6 18:59
請問有冇人用緊?效果如何?
係咪多數book理大驗眼之後直接配?
因為仔仔有1xx度近視,想同佢配,謝謝 ...

唔太好用,我女之前都用過,但用左後,仍然半年加75度,之後因為太擔心佢大個後會變成大近視,所以去左中大眼科診所睇,醫生建議試下滴阿托品藥水,今日係第3次覆診,就可以keep到度數,我真係勁開心,覺得之前駛的錢都是值得的

wcpcelia    發表於 20-7-8 11:21

大宅

上兩星期响88配咗
$3800 85折,另送鏡架

本身我小朋友有滴開0.01,但每次返醫生度驗都有深到(大約半年25-50度)今次再配埋眼鏡,睇吓效果會唔會好D

珍珠宮

cream@@ 發表於 20-7-7 21:00
回覆 貓頭雀 的帖子

我去眼鏡88了解過,佢話佢地有中心check,可以check到用ok鏡還是用hoya眼鏡,那隻比較 ...

我配過兩次 poly myosmart 了, 由最初的每年 100, 到停課時50度/4個月(即一年150度) 。我真心覺得夠了,唔想再花時間試。
因為我女已400 , 若用ok 鏡,最理想是500 度以下(有說是400 度以下)
若再拖多一年,估計是500/550度,選擇更少了。

同埋,佢未拉高(即一年仲係高得3、4cm ), 已經深得咁快... 之後,若發育拉高,更是難以想像。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

我小朋友戴咗大半年,經過疫情日日用iPad 上堂做功課,復課前返去驗眼,只係一邊眼有散光25度

複式洋房

貓頭雀 發表於 20-7-7 21:35
我配過兩次 poly myosmart 了, 由最初的每年 100, 到停課時50度/4個月(即一年150度) 。我真心覺得夠了 ...

唔好用ok鏡,我女話好痛,佢試帶個次用左成半個鐘先帶到,除個時亦要成間舖的職員幫手氹佢(剛好接近放工,舖頭無人先可以咁做),先除到出黎

複式洋房

RKJJ 發表於 20-7-7 21:29
上兩星期响88配咗
$3800 85折,另送鏡架

你去邊到配藥水滴呀?係咪阿托品?我女初時滴都仲有加深,但之後醫生調節滴既份量,滴咗半年,就真係無再加深了!

珍珠宮

Sappy_Kerry 發表於 20-7-7 21:37

唔好用ok鏡,我女話好痛,佢試帶個次用左成半個鐘先帶到 ...

我女ok 呀,佢今晚第一次帶,瞓左了。

的確係會唔舒服和痕,但我女ok. , 所以試下先。
希望有效 望住度數不停升,好驚。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)

珍珠宮

虎到金來勳章

leavemealone 發表於 20-7-7 21:05
最弊依家先9歲, 每年50度,有排加

唔戴可能唔止50度呢

珍珠宮

Sappy_Kerry 發表於 20-7-7 21:37

唔好用ok鏡,我女話好痛,佢試帶個次用左成半個鐘先帶到 ...

我懷疑是試帶時,無比岩弧度,就畀你個女試

因為弧度唔啱係真的好拮眼㗎

不過,你女用阿托品有效, 咁就好了。 最緊要找到方法。

複式洋房

貓頭雀 發表於 20-7-7 21:45
我懷疑是試帶時,無比岩弧度,就畀你個女試

唔知呀,我見到佢咁樣,已經驚咗,佢晚晚咁樣扭計法,點會堅持到呢?

大宅

Sappy_Kerry 發表於 20-7-7 21:42
你去邊到配藥水滴呀?係咪阿托品?我女初時滴都仲有加深,但之後醫生調節滴既份量,滴咗半年,就真係無再 ...

係呀,阿托品,醫院配藥水,醫生有建議試0.05(不是獨立支裝)但試咗一個月,佢話佢比之前怕光,有D唔舒服,所以轉返0.01

珍珠宮

Sappy_Kerry 發表於 20-7-7 21:46
唔知呀,我見到佢咁樣,已經驚咗,佢晚晚咁樣扭計法,點會堅持到呢?
...

請問你配眼藥水, 仲有無加控制近視鏡片?

男爵府

RKJJ 發表於 20-7-7 22:06
係呀,阿托品,醫院配藥水,醫生有建議試0.05(不是獨立支裝)但試咗一個月,佢話佢比之前怕光,有D唔舒服 ...

請問你係邊度睇醫生?

伯爵府

我小朋友有成效呀
六歲戴第一副普通鏡片半年已增50度,然後配左呢副hoya鏡片嘅一年后都無加深,嚟緊10月第,因為二年都要再check了

首頁

尾頁

跳至