自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想請問如子女管養權是我的,但他每月有給予生活費三千。但從沒見過和照顧過孩子。請問免稅額是我還是他的呢?
謝謝

侯爵府

pekklechan 發表於 20-7-9 22:02
想請問如子女管養權是我的,但他每月有給予生活費三千。但從沒見過和照顧過孩子。請問免稅額是我還是他的呢 ...

應該歸你

子爵府

pochario 發表於 20-7-9 22:04
應該歸你

一直都是我填小朋友免稅額,但今日突然收到稅局信話佢都申請左小朋友免稅額,我同佢一直沒有再聯絡。我不知要怎樣證明呢?煩惱中

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pekklechan 發表於 20-7-9 22:09
一直都是我填小朋友免稅額,但今日突然收到稅局信話佢都申請左小朋友免稅額,我同佢一直沒有再聯絡。我不 ...

法庭有份文件係講小朋友判左比邊個,對方要比幾多$供養個小朋友㗎,你睇吓當年律師有冇比呢份文件你,我有呢份文件税局亦有要求我send過去証明

子爵府

montana 發表於 20-7-9 22:34

法庭有份文件係講小朋友判左比邊個,對方要比幾多$供養個小 ...

我有lee份文件,係咪send俾稅局便何,因我小朋友的洗費我沒keep收據,不知要唔要。而稅局寄左份野俾我,話會否同佢達成協議。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pekklechan 發表於 20-7-9 22:40
我有lee份文件,係咪send俾稅局便何,因我小朋友的洗費我沒keep收據,不知要唔要。而稅局寄左份野俾我,話 ...

你打去税局問清楚,以我記憶係判左比邊個,個免税額就比邊個

wcpcelia    發表於 20-7-10 10:34

侯爵府

pekklechan 發表於 20-7-9 22:09
一直都是我填小朋友免稅額,但今日突然收到稅局信話佢都申請左小朋友免稅額,我同佢一直沒有再聯絡。我不 ...

樓上答咗你。如果一直你寫開,係咪佢今年揾多咗搏矇寫埋小朋友 。記得要填報埋嗰每月3千蚊當收入的。最好打去稅局問清楚。

子爵府

pochario 發表於 20-7-10 08:41
樓上答咗你。如果一直你寫開,係咪佢今年揾多咗搏矇寫埋小朋友 。記得要填報埋嗰每月3千蚊當收入 ...

乜要填?我無填丫(emoji)七年黎都係我寫填的

水晶宮

pekklechan 發表於 20-7-10 08:43
乜要填?我無填丫(emoji)七年黎都係我寫填的

唔係你填開, 就歸你, 雙方都有資格/有權申領子女免稅額, 我一陣詳細講.....

子爵府

howmuch 發表於 20-7-10 10:14
唔係你填開, 就歸你, 雙方都有資格/有權申領子女免稅額, 我一陣詳細講.....
...

但我係獨力照顧,所有開支也是我出的。其實真係有點不明白,而且由2011年起大家亦沒有見過,因此小朋友亦重來沒有見過佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

管養權係邊個免稅額就歸邊個,就算佢有俾贍養費都係歸有管養權嗰個,你打去稅局或1823問下

子爵府

竇漪房 發表於 20-7-10 10:28
管養權係邊個免稅額就歸邊個,就算佢有俾贍養費都係歸有管養權嗰個,你打去稅局或1823問下
...

我已fax法庭資料過去,同寫左信過去,不過都睇評稅主任點。我真係好嬲,小朋友出世就自己自行搬離,當時多次致電都唔聽。之後一直也沒見過,佢亦沒有找過我們。
時間令我傷口復完,但䚈在卻這樣

水晶宮

pekklechan 發表於 20-7-10 10:17
但我係獨力照顧,所有開支也是我出的。其實真係有點不明白,而且由2011年起大家亦沒有見過,因此小朋友亦 ...

分居後的子女免稅額, ...首先你要知道, 如雙方都有支付子女開支, 雙方都合資格申領, 同管養權完全無關. 分居後子女免稅額係容許攤分, 攤分原則係按支付子女開支的比例...., 做法:

1)如果只有單方面領取子女免稅額, 稅局係完全唔理.

2)大家預先協議

3)雙方都各自領子女免稅額, 稅局會出信叫你們自行協商(邊一方申領 或 攤分)

4)如雙方都唔答覆3), 稅局會雙方都唔俾

5)如果不能自行協商, 你可以要求稅務局長(稅局)幫你攤分, 咁你便要盡量表述, 自己對子女的經濟付出, 有證明當然最好.

6)當稅局收到回覆, 便會作出決定.

珍珠宮

pekklechan 發表於 20-7-10 10:36
我已fax法庭資料過去,同寫左信過去,不過都睇評稅主任點。我真係好嬲,小朋友出世就自己自行搬離,當時多 ...
呢個問題我也問了,對方填左而你又填,最終稅局問你取文件的,你只要出示你擁有撫養權個張就得了,佢一定無得WIN,唔洗驚...有撫養權個位勝

子爵府

howmuch 發表於 20-7-10 10:41
分居後的子女免稅額, ...首先你要知道, 如雙方都有支付子女開支, 雙方都合資格申領, 同管養權完全無關. ...

我而回覆了,不過自己覺得佢咩都無做就可以申領,感到不公平

子爵府

Macusmama 發表於 20-7-10 10:44
呢個問題我也問了,對方填左而你又填,最終稅局問你取文件的,你只要出示你擁有撫養權個張就得了,佢一定無得WI ...

希望!如果佢一直有探望和照顧小朋友我和他攤分都說得過,但佢由小朋友三個月大已離棄,亦無探望過。現在卻申領免税額,我比較嬲

珍珠宮

pekklechan 發表於 20-7-10 10:47
希望!如果佢一直有探望和照顧小朋友我和他攤分都說得過,但佢由小朋友三個月大已離棄,亦無探望過。現在 ...
無關係,就算佢有比錢但法律上係你有個權嘛...

水晶宮

pekklechan 發表於 20-7-10 10:47
希望!如果佢一直有探望和照顧小朋友我和他攤分都說得過,但佢由小朋友三個月大已離棄,亦無探望過。現在 ...

仲有一個 單親免稅額, 如果他完全沒有參與照顧, 就沒有資格申領 或 攤分, 子女免稅額, 只要他有付出, 就可以攤分.

子爵府

howmuch 發表於 20-7-10 10:52
仲有一個 單親免稅額, 如果他完全沒有參與照顧, 就沒有資格申領 或 攤分, 子女免稅額, 只要他有付出, 就可 ...

請問單親免稅額,和子女免稅額分別是多少呢?謝謝你幫忙

水晶宮

Macusmama 發表於 20-7-10 10:49
無關係,就算佢有比錢但法律上係你有個權嘛...

唔係,

子女免稅額, 只係睇對子女的經濟付出, 同撫養權無關.

首頁

尾頁

跳至