跳至

首頁

尾頁

大宅

JM大家會俾小朋友正常係學校番學嗎?
我已幫囡囡選擇online learning, 大家呢?

男爵府

Kaymeebu 發表於 20-7-10 05:50

你好!我呢邊校區仲未有通知八月是否正常開學,不過我唔會俾我仔返了(升三年級)每日睇個確診數字直線上升,真係冇勇氣博

大宅

BrandonMa 發表於 20-7-10 06:46
你好!我呢邊校區仲未有通知八月是否正常開學,不過我唔會俾我仔返了(升三年級)每日睇個確診數字直線上 ...

我個學區7月1号打電話黎 叫我地online check in 提供兩習方案 online同in person. 7月13号前唔check in 當in person
我個囡kindergarten 全日留校
邊度放心! 就算唔提供online learning 呢個選擇,我都唔會俾囡囡番學

伯爵府

好媽媽勳章

Kaymeebu 發表於 20-7-10 07:09
我個學區7月1号打電話黎 叫我地online check in 提供兩習方案 online同in person. 7月13号前唔check in 當 ...

我嗰校區7/8前要揀online定in person,唔揀就係online。我啲小朋友大過你哋,升9年班個女揀咗in person,升7年班個仔就揀咗online。
幫佢哋分析過risks,佢哋自己揀。

其實教育局講咗話開學前兩星期先至要confirm,所以到8月仲可以改,到時睇下疫情再分析。

大宅

ivyscyip 發表於 20-7-10 07:18
我嗰校區7/8前要揀online定in person,唔揀就係online。我啲小朋友大過你哋,升9年班個女揀咗in person, ...

我仔都係揀in person.. 唔擔心就假嘅!不過佢話佢會注意衛生,咁就唯有信佢!

大宅

Kaymeebu 發表於 20-7-10 05:50

Scenario A​
100% in-person instruction, or
100% remote learning

Scenario B​
Hybrid with 50% in-person and 50% remote learning, or
100% remote learning

我兩個細佬自己偏向揀B,他們是grade 10 and 8, 要起下星期一回覆。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我呢度剛剛開完論壇收集意見,8月17日開學,而家都未知有咩方案,不過見大部份意見都係話以安全為上,唔只學生,老師同職工嘅安全都要顧及,仲要交通配合,我認為根本冇可能全面復課,網課上一季已經實行,應該難度冇咁高,反而復課要制定更多規章,但有部份家長真係冇可能唔返工,估計都係有得俾家長揀,但到時點樣安排又上實體課又上網課至最頭痛。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

我個校區剛剛宣布全部學校full distance learning ! 太好了!
尋日board meeting 仍然有部分家長留言希望回校,其中一個家長留言話Covid 19 和 流感差不多,健康既小孩係no risk !經過幾個月原來仍然有人咁諗

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BrandonMa 發表於 20-7-15 15:08
我個校區剛剛宣布全部學校full distance learning ! 太好了!
尋日board meeting 仍然有部分家長留言希望回 ...

我地今朝都宣佈將會全網課,雖然7月尾至會呈上教育局通過,不過校區總監今日一早出電郵通知家長,希望家長可以及早準備,之後見到校區網出咗公告後我都去不同家長谷通知相識嘅家長。上星期開完論壇後我都估冇可能可以全面復課,一半都有難度,主要係要配合疫情安排嘅安全配套要時間準備,校區報告話要10至12個星期,而家離開學只有一個月,勉強返學冇可能保障學生、教師同校區職工安全,而家算係顧及最多人。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-7-16 08:00
我地今朝都宣佈將會全網課,雖然7月尾至會呈上教育局通過,不過校區總監今日一早出電郵通知家長,希望家長 ...

我哋health authority都已經落order話9/7前唔可以in person。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-16 08:36
我哋health authority都已經落order話9/7前唔可以in person。

爆得咁緊要真係咪講笑,成日有人話細路惹到冇事唔會死,邊個保証得到,唔死以後影響呼吸道或其他器官都夠大鑊啦,仲未計成為帶菌者會傳染俾其他人。

男爵府

回覆樓主:

我呢邊county 由之前決定比家長選擇in-person 同 digital, 到尋日突然改變計畫全部virtual. 好多working parents 都好唔滿意. 話剝奪佢哋小朋友返學嘅權利, 罔顧民意(之前survey有43%選返學 - 但其實只有20%嘅家庭有交survey)... 仲發起網上簽名活動同星期六示威.
其實之前話俾options時, 已經講到明個plan可能會因應疫情而有所改變. 我其實都明白家長要返工係好難安排同輔助小朋友網課. 但school board 無可能迎合所有人嘅意願. 既然都有咁嘅决定, 點解家長唔將時間精神去安排同幫子女準備virtual school, 而浪費精神去抗議呢!

男爵府

(繼續... )我覺得呢個都可以係身教嘅一種. 當事情唔係你想或expect時應該點解决同面對呢? 同子女商量同一齊凖備迎接個新學年會唔會好過乜都唔願意計畫就去投訴?
而且呢個只係暫時性, 校區已講當個疫情控制到學校就可以開門. 如果大家都願意配合帶口罩, 我相信好快可以返番學. 最敝係投訴嗰批好大可能亦係唔肯帶口罩嗰批!

大宅

TSX 發表於 20-7-22 12:14
我呢邊county 由之前決定比家長選擇in-person 同 digital, 到尋日突然改變計畫全部virtual. 好多working pa ...

你地個州爆得勁嗎? 我個州暫時每日4-500單 我同私校老師傾過 做survey問家長意見,只有5%願意online 但我都覺俾甘多錢學費 就冇理由online 既 我又同公立高中既老師傾過 大多數都會正常8月17號 如期開課 不過 好多細節都未太清楚

男爵府

Kaymeebu 發表於 20-7-22 12:31
你地個州爆得勁嗎? 我個州暫時每日4-500單 我同私校老師傾過 做survey問家長意見,只有5%願意online 但我 ...

我個州爆得好勁, 我住嘅county更係成個州嘅頭三位, 日日創新高! 所以我覺得校區有咁嘅决定係合理嘅. 依家擔心嘅唔只係學生, 仲有教職員嘅安全.
如果係讀私校我都明家長比咗咁多學費, 如果要上網課確實會好糾結!
正如我呢邊亦有家長要求退property tax (property tax 其中一項係包括school tax). 唉... 真係點做都會有人不滿. 唯有希望大家都盡自己嘅一點公民責任, social distancing, 唔聚會同戴口罩, 快啲讓疫情過去啦!

伯爵府

好媽媽勳章

TSX 發表於 20-7-22 12:57

我個州爆得好勁, 我住嘅county更係成個州嘅頭三位, 日日創新高! ...

我個州都係頭幾位,個county之前的positivity rate係全國首位添。最近好似終於plateau返,希望可繼續。

我個district的survey好唔同。98%的有參加,73%揀in person, 27%揀virtual。 但之前health authority已經話9/7前不能 in person,所以已經話咗頭三星期會virtual。校區其實真係難做,如果所有人的要求都要satisfy,咁又點social distance?又點會夠老師?

我明各有難處,有得選擇時咪揀適合自己屋企的,冇就make the best of it。

公爵府

TSX 發表於 20-7-22 12:14
我呢邊county 由之前決定比家長選擇in-person 同 digital, 到尋日突然改變計畫全部virtual. 好多working pa ...
我哋 school district 啱啱出左通告,開學頭 6 個星期全 virtual,之後再睇下疫情發展再決定下一步點做。下星期校區會再出 survey 比家長,問大家寧願成個學期都 virtual,還是先 virtual 然後如果疫情好轉就轉 hybrid
我仔其實好想返學,佢都知自己唔係好自律嘅人,面對面 effective 過 virtual 好多,但冇計啦,it is what it is,疫情當前,安全至上

王國長老

TSX 發表於 20-7-21 20:14

之前survey有43%選返學 - 但其實只有20%嘅家庭有交survey>> 咁趣嘅,就算計有交survey果20%家庭,都係少過半數選返學喎,咁呢班少過半數嘅又可以dictate埋選唔返學果多過半數人?都唔好講冇交果班。而且疫情日日變,而家呢刻安全,下一刻唔安全咁點?

我地個州已經話begin with online learning,情況許可(要有數據顯示)後就會開始續步hybrid,而家Health Department都出咗指引,都幾嚴厲,但其實都係要建基於所有人自律,而家我地個州爆得咁勁,其中一個原因就係太多人鍾意開party,一開番可以dine in就急不及待,我連室外用餐都冇諗過。

雙職家長有難處好多人都明白,與其去嘈去反,不過諗定alternative仲實際,我見有人話轉私校,搵間可以開學嘅,但而家係州政府嘅order,私校都要跟嘛。

我之前有同事嘈,話阿邊個可以WFH,點解佢唔得,我叫佢去同佢老細講,人地有個初生B,所以要WFH,佢個女都13歲,點同人地個初生一樣。好啦,老細批佢WFH,佢又嘈打印唔到文件,寄唔到UPS,冇兩個monitors,OK,咁其實公司而家都冇咩人返去,佢可以返去自己霸晒成百呎空間,佢又話冇巴士坐,問公司會唔會俾Uber錢。。。呢D公主真難服侍。

王國長老

mugtaitai 發表於 20-7-22 13:15
我哋 school district 啱啱出左通告,開學頭 6 個星期全 virtual,之後再睇下疫情發展再決定下一步點做。下 ...

講真如果安全,我估老師都唔想virtual,平時上堂對住一大班學生都好難令佢地個個專心,上ZOOM堂都唔知佢地究竟喺唔喺個MON前面,我仔女話D同學check in完就黑咗個鏡頭mute埋個speaker,有時老師叫完一個名冇反應,出動到chatroom同email尋人。但老師同職工嘅安全同健康都好重要,佢地要做各種額外防疫措施嘢的話,無疑加重咗老師職工嘅工作量。

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 20-7-23 05:15
我哋 school district 啱啱出左通告,開學頭 6 個星期全 virtual,之後再睇下疫情發展再決定下一步點做。下 ...

小朋友想返學係正常。我估只有宅男宅女才會唔想返(我仔想返,但又怕死)

首頁

尾頁

跳至