論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇媽媽好似我咁,因為有兩個小朋友係屋企,受工人氣苦忍?

近日連我陪月都投訴我姐姐,又懶又駁嘴,淨係識煮菲律賓自己鍾意嘅飯,夠膽話自己淨係煮自己飯叫我地一家出去食。做野慢,tun pork, 成日比較其他姐姐得閑過佢,成日要借錢。黑面。

我倆公婆返工,平日佢好自由,冷氣任開,買嘢唔同佢計較。但淨係駁嘴都頂心頂肺。我之前真係比佢頂到突然早產一個星期。我成日出街唔想見到佢。

唔換佢係因為佢對我小朋友有愛心,無偷嘢。其他一無事處。

我一直自己心理輔導,有無其他有小朋友嘅媽媽一樣苦忍?好唔開心。

子爵府

原來得呢兩樣好處咋!對小朋友有愛心我估也只係你面前咋,你點知佢心入邊真有愛、背住你真有愛?令到家庭氣氛差、令到心情極度差既工人我絕對不會留。人好多病係由情緒引起架,更何況你曾經因為呢個姐姐激到早產。

男爵府

Ochowny 發表於 20-7-11 09:28
請問有冇媽媽好似我咁,因為有兩個小朋友係屋企,受工人氣苦忍?

近日連我陪月都投訴我姐姐,又懶又駁嘴, ...

You deserve better

複式洋房

依家疫情,想換都唔敢住 😔

珊瑚宮

小朋友先係佢老細
氹掂小朋友
其他做野差
你耐佢吾何
玩具萬歲!

公爵府

有,I have been there. 你睇我舊posts, 好多呻我受了幾多工人氣,幾個菲都公主癌,或者當我白痴,當我水魚,貼錢買難受

我仔升中,現在疫情關係我同c6可以work from home , 家中黑面神九月中完約,我提早一個月release 佢,怕哂班菲

公爵府

佢可以令你心情影響到早產,可想而知幾差,可否考慮搵本地家務助理幫住先?疫情過後再搵工人?我怕你頂唔順,識人差點被工人激到抑鬱,我每次被現在工人黑面,駁咀,勁串樣激到血壓上升

你個工人幾時完約?

大宅

我完全明白你呀⋯⋯我呢個直頭機不離手,去廁所入廚房氹小朋友瞓覺都見佢拎住電話,叫佢做嘢唔會應人,又會黑面,我希望可以忍到完約啦,到時諗緊好唔好自己湊,同外人住埋一齊真係好辛苦,仲要係唔聽人講嘢嘅人

男爵府

littlekala 發表於 20-7-11 16:44
我完全明白你呀⋯⋯我呢個直頭機不離手,去廁所入廚房氹小朋友瞓覺都見佢拎住電話,叫佢做嘢唔會應人,又會 ...

係咪本地就係咁?

公爵府

nat2009 發表於 20-7-11 17:23
係咪本地就係咁?

以前啲人爭請本地完約,完約四年嘅非常吃香,但近年完約嘅工人非常串,好多人情願請海外菲,尤其係中東做過嗰啲,但好唔好都係睇彩數。

大宅

nat2009 發表於 20-7-11 17:23
係咪本地就係咁?
唔係本地,但係新加坡台灣做過

複式洋房

多謝大家。

今日因為佢既事(佢聽晚煮大食會份量餸菜話今日要拎出去)同我老公嗌交。個黑面神我真係唔敢話佢。我先生亦好唔想再聽關於佢嘅嘢,我根本無人傾訴,唯有同大家傾下。為母則剛,依度媽媽們明白。

佢下年五月完約。本地姨姨唔方便(同埋貴)學你地話,小朋友先係佢僱主(佢對我女好),我忍佢。希望疫情快D好轉,搵機會快D換咗佢。求神拜佛我運氣好,有一個好D既工人。九月放完產假,屋企安排真係不容有失。

侯爵府

Ochowny 發表於 20-7-12 11:13
多謝大家。

今日因為佢既事(佢聽晚煮大食會份量餸菜話今日要拎出去)同我老公嗌交。個黑面神我真係唔敢話 ...

你菲印都搵下……不過湊newborn真係唔係咁易

公爵府

Ochowny 發表於 20-7-12 11:13
多謝大家。

今日因為佢既事(佢聽晚煮大食會份量餸菜話今日要拎出去)同我老公嗌交。個黑面神我真係唔敢話 ...

好明白你心情,好彩佢對你女好,有無坐低同佢傾下?

別墅

我第一次請工人。一開始都好似你咁,覺得有兩個小朋友係工人手,怕得罪佢。成日怕佢辛苦,咩好野食都遇佢一份,cctv又唔裝。點知個工人越黎越唔客氣,越黎越囂張

後來我同老公大爆發,鬧爆佢,一有不滿就講出黎。先不管有無效,最起碼自己身心舒暢。當然,一定要裝cctv。我相信裝咗cctv,佢都唔敢亂黎。

工人只是打份工,不會把你和家人當家人的。越係遷就,佢哋越係不珍惜。既然付佢工資,無謂睇佢面色

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

比我即炒左先,頂心頂肺 仲要貼錢買難受,做野又唔係好
寧願屋企污JO D,自己辛苦D睇返BB

複式洋房

回覆 tru1234 的帖子

我有同佢坐低傾過。但係菲傭真係唔講得,我用最溫柔嘅語氣講小事,例如話麻煩你煮菜放少一點油,佢都會唔望一眼,不停話I know. 我問佢同個女去邊度玩,佢都求其答。同佢講買嘢,佢一定話佢知,但係又一定買錯。
我陪月話佢人心地ok 但無心學野,仲俾我發現佢同陪月借錢。可能真係做左3年,唔得了。

我已經請左第二個姐姐,打算有兩個姐姐。希望第一個唔好教壞新姐姐。我捱埋幾個月佢就下年四月完約,捱完我嘅悪夢。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

Ochowny 發表於 20-7-17 19:01

我有同佢坐低傾過。但係菲傭真係唔講得,我用最溫柔嘅語氣講小事,例如話麻煩你煮菜 ...

唔好再留佢,即炒!佢做夠四年完約,出面好多家庭會以為佢好好爭住要,到時又會另一個家庭受害!
你先係老細,又有陪月,你又喺屋企,我唔明點解唔炒佢,留個人喺度激自己!亦唔好指意請多個會有好轉,佢只會當自己係主管,指新姐姐做野,自己更加唔做、比更多面色你睇!因睇死你地會忍佢!
小朋友自己一定湊到,決斷地炒左佢先,再慢慢搵個新既,你有陪月、有屋企人,唔會死!否則比佢激到你死、抑鬱、精神病仲慘!

公爵府

我有同佢坐低傾過。但係菲傭真係唔講得,我用最溫柔嘅語氣講小事,例如話麻煩你煮菜 ...

菲姐係好奇怪,你好聲好氣同佢講提下佢,佢地都好唔鐘意,但我地係雇主喎,出句聲都唔得...話到底,佢哋自尊心好強,我覺得佢地唔忿氣同香港女人打工囉

別墅

做咗3年都咁?真係無心做。。 非常支持你換人!點解要等多幾個月?一個姐姐夠用嗎?

如果一個可以應付,還是讓她們少d接觸好。自己重新教好新人

首頁

尾頁

跳至