單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

(長文)結左婚9年,個女剛8歲,剛剛離婚冇幾耐,9年間前妻多次出軌,為左個女有一個正常既家庭,原本以為自己忍讓下就可以維繫到落去,但今次就算我同個女點忍佢都堅決要走,好唔明點解有人可以咁忍心為左一時既開心對個女咁殘忍,每日掛住溫佬唔理個女,掉佢係廳自生自滅,最後仲要怪我同個女既存在,令到條佬好煩惱好唔開心!
佢搬走既呢兩星期個女好懂事,除左第三日講過掛住佢,跟住就冇再提起,每次我諗起個女之後生活要東奔西走,生長係一個唔完整既家而喊時,個女都會過嚟攬我安慰我陪我一齊喊,每日我收工接左佢返屋企,佢見到我做家務都好主動要幫手

別墅

回覆樓主:

表面上個女每日都好似好開心,好似冇事一樣,我唔知個女係適應得比我快,定係佢都係強忍住心中既傷痛,宜家每日都要6點起身送佢去返學或者去我媽屋企,每晚7-8點先返到屋企,我問過佢覺唔覺得辛苦,佢答我唔覺得攰時,我d眼淚就忍唔住湧出黎,要一個8歲既小朋友係本應最開心既年紀,每日東奔西走,仲要反過嚟照顧返我既感受(因為佢知我為左留住佢亞媽,等佢有個完整家庭已經好努力好傷心),有一次佢同同學視頻傾計,佢同學唔知情下叫我女搵媽咪買條公主裙,我女都唔敢答,反而我媽聽到唔開心時,佢仲識叫我媽唔好諗唔開心既野,可想而知個女比大人更懂事更識顧及我地感受

別墅

剛開始兩個人生活好多野要重新適應過,生活、學業、個女既心理變化等好多野都未知點做會更好,現時唯一目標係令到個女健康同養成正確既心態去成長,唔會因為單親家庭長大而導致性格扭曲,等佢長大後能夠擁有正確既價值觀,過好屬於佢自己既人生,我都已經好滿足,唔會辜負左個女咁生性懂事

別墅

我同前妻結婚呢9年間,我所有時間都係返工同陪屋企,基本上已經同所有朋友甚少聯絡,希望係呢度可以識返d同路人,可以大家交流下分享下單親湊女既經驗,因為有好多野自己都未知點去處理同決定(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主:

本人非同路人,勿介意路過分享 !
失去理想婚姻,上天公平賜給你一個懂性女兒,有得有失。
婚姻路同是人生路,每個人際遇不同,只要適當生活自然隨意而安煩惱少。
女兒是正能量,好好把握珍惜!
加油!

別墅

cedarcone 發表於 20-7-19 13:23
本人非同路人,勿介意路過分享 !
失去理想婚姻,上天公平賜給你一個懂性女兒,有得有失。
婚姻路同是人生路 ...

多謝你,個女咁懂事已經好感恩

男爵府

回覆樓主:

這裡有很多經驗單親人士,
相信可以幫到你面對問題和交流。
努力多點留言分享,謝謝!

大宅

mikelui929 發表於 20-7-19 11:17
(長文)結左婚9年,個女剛8歲,剛剛離婚冇幾耐,9年間前妻多次出軌,為左個女有一個正常既家庭,原本以為 ...

有努力過,對得住自己同個女,就唔好諗咁多(emoji)(emoji)

別墅

同路人。
囡囡嘅情緒要處理呀。。可能抽啲時間同佢傾下偈,比返信心佢,話佢知你永遠都會同佢一齊,你地兩個一齊生活都可以好開心。
不過更重要你自己要處理好,先可以搞到個囡。多啲揾朋友傾下,講講下就唔覺痛,有需要的話可以揾輔導傾下,打開心結,梳理好自己嘅思路感情,整走心底嘅苦澀味,再從新出發!前面條路好長呀,要加油呀!

子爵府

加油,你有一個懂事的囡囡,生活會越過越好

別墅

BBrubyBB 發表於 20-7-25 04:37
同路人。
囡囡嘅情緒要處理呀。。可能抽啲時間同佢傾下偈,比返信心佢,話佢知你永遠都會同佢一齊,你地兩 ...

係呀,我都搵左社工轉介去單親家庭既機構,雖然個女好懂事,但我怕佢係收埋係心,自己一個人去承受,希望佢心態發展良好比任野都重要

別墅

回覆樓主:

師兄明白你現在疲倦不安的心情, 我離婚時大女也是8歲細女6歲,轉眼十幾年她們也健康快樂成長,只要你有一個安全的家就可以同女兒一同面對前面的難題,我們有一個單親小組入面有個單親爸爸group, 入面有爸爸的case同你相似, 如你有興趣我可以代你安排, 加油呀爸爸!!!!!

別墅

mikelui929 發表於 20-7-27 18:25
係呀,我都搵左社工轉介去單親家庭既機構,雖然個女好懂事,但我怕佢係收埋係心,自己一個人去承受,希望 ...

想問下邊個單親家庭機構呀?會有啲咩支援?想了解下(emoji)(emoji)

別墅

BBrubyBB 發表於 20-7-29 19:28
想問下邊個單親家庭機構呀?會有啲咩支援?想了解下(emoji)(emoji)

社工轉介叫做香港公教婚姻輔導協會,疫情關係暫時未聯絡我參加活動,睇佢地既簡介,主要都係同小朋友做有關心理上既輔導

別墅

mikelui929 發表於 20-7-30 06:44
社工轉介叫做香港公教婚姻輔導協會,疫情關係暫時未聯絡我參加活動,睇佢地既簡介,主要都係同小朋友做有 ...

我之前都有打算帶囝囝去做輔導,我覺得我同佢相處有問題,之後我同輔導員講,佢就建議我先處理自己,好好彩,上左十堂左右,佢就話我ok可以唔洗再去喇,亦都唔洗帶囝囝去

想share 嘅係,搞掂自己,其他問題都自然會處理到,比啲時間。

別墅

BBrubyBB 發表於 20-7-30 13:13
我之前都有打算帶囝囝去做輔導,我覺得我同佢相處有問題,之後我同輔導員講,佢就建議我先處理自己,好好 ...

我自己都接受都適應左丫,但係好多時候驚自己未能了解到個女心理成長

大宅

加油啦!小朋友跟著你,你要做阿爸又要做阿媽,又要返工穩食,又要孝順仔!邊有時間去憎一個無心既人!好好陪囡囡,相信你開心佢都會開心嘅!

複式洋房

單親既路本來就唔易行, 而單親爸帶住個女重更加難行, 當女仔慢慢長大就會有好多野唔方便同爸爸講或分享, 如果嫲嫲同佢關係ok的話, 可以叫嫲嫲多d同佢傾計, 話唔定會幫到佢
80後後後既單親媽

伯爵府

mikelui929 發表於 20-7-19 12:01
我同前妻結婚呢9年間,我所有時間都係返工同陪屋企,基本上已經同所有朋友甚少聯絡,希望係呢度可以識返d同 ...

同路心,捱咗十年個女大咗佢自己搞掂基本嘢。你囡囡將入青春期,而家開始而多傾偈,搞好親子關係就唔會變壞,因為佢有你呢個爸爸關心佢。

首頁

尾頁

跳至