自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

小寶貝兒 發表於 20-7-29 19:37
將d野攤長來做丫嘛
而家睇定先,咁心裡有個底,知道到時要拎幾多錢出來先夠供佢讀書+生活費果d, ...

未經許可,請勿轉載

大宅

小寶貝兒 發表於 20-7-29 19:44
屋企盤數你揸定老公揸?我會搵日同老公計下屋企每月開支及未來十年要預既大筆開支,仲有退休儲備,咁老公 ...

我揸數,我老公對數目好差,佢識洗唔識儲,最慘我宜家失業

大宅

eledak 發表於 20-7-29 19:53
jm
雖然你問的是英國,我的移民經驗是在美國。但可以給你叔仔忠告: 風險太大,成功可能極微。
主要是佢唔 ...

佢宜家都係黐6299住(佢話佢養緊兩老)倚靠老婆份工生活(本身揸車接單,但宜家無生意無開工)睇唔到佢移民會有署光

珍珠宮

coconuts88 發表於 20-7-29 20:09
我揸數,我老公對數目好差,佢識洗唔識儲,最慘我宜家失業

失業更加要慳d使同儲多d,你6299咩性格?會唔會錫到叔仔燶,乜都比晒佢果種?

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

小寶貝兒 發表於 20-7-29 20:35
失業更加要慳d使同儲多d,你6299咩性格?會唔會錫到叔仔燶,乜都比晒佢果種?
...

你真係聰明,真係錫到燶個隻

珍珠宮

coconuts88 發表於 20-7-29 21:47
你真係聰明,真係錫到燶個隻

咁就難怪你會擔心
多d同老公傾下屋企財政,唔係話屋企經濟差要比壓力佢果種,係比佢知道將來既大約計劃同預算,萬一到時真係有起事來,老公唔知以為屋企經濟ok可以負擔到6299果邊,應承左佢哋,結果返到屋企同你一講先知唔得就大鑊!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

eledak 發表於 20-7-27 13:06
朋友有意以bno移民英國。
我本身八十年代尾已移民(但不是英國),九七後回流,住外地十多年。
朋友認為我有 ...
我都有個故事分享
朋友由細移民過去
當年無買樓
而家父母同三兄妹租樓住
呀媽仲講左要搬去細d
如果唔係連首期都唔夠
三兄妹都無做野,因為根本搵唔到野做

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

海之風 發表於 20-7-29 12:10
請問當地揸巴士人工好好嗎?

我細佬同老公都有同學揸咁廿幾年巴士,都買到屋,山旮旯果種,仲要唔係一份人工可以,揸得年資長的話,但巴士司機人工唔算好高,但福利好,唔易被炒,有工會保障,但首先想入去做嘅人好多,要考試,又要有大車牌,合格錄取後要訓練,而且要一直保持良好駕駛紀錄,個牌出事就工都冇埋。

人工好嘅首選係揸垃圾車倒垃圾,時薪幾高,唔好以為厭惡行業,好多人爭住做,想做都唔容易,仲要考到特定車牌,駕駛技術要有番咁上下。

要揸車(特別係大車) 嘅工種,平時駕駛都要好小心,因為只要被暫時吊銷牌照都要離職,工作時收到告票除咗要自己俾之外,隨時公司會要佢停職,冇糧出。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

rose-mag 發表於 20-8-2 11:40
我細佬同老公都有同學揸咁廿幾年巴士,都買到屋,山旮旯果種,仲要唔係一份人工可以,揸得年資長的話,但 ...

我有大陸朋友上年去紐約,佢都係完全唔識英文,到當地讀咗護理牌,佢話時薪18美金,每星期可以返足6天,每天返8小時,計落人工唔錯,但算厭惡性工作,不過我朋友身體唔好,做咗短時間就冇再做。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

海之風 發表於 20-8-2 11:49
我有大陸朋友上年去紐約,佢都係完全唔識英文,到當地讀咗護理牌,佢話時薪18美金,每星期可以 ...

家護助理好有機會係照顧老人家,有d不良於行,助理要夠力至得,又有d老人家脾氣好差,有d又奄尖又多要求,做老人院或療養院嘅,工作量好多,我媽咪以前有鄰居係做老人院嘅,又擔又抬,要非常多體力勞動,18蚊一個鐘以唔識英文嚟講係唔錯,而家紐約最低工資15蚊。

海之風    發表於 20-8-2 11:55

侯爵府

rose-mag 發表於 20-8-2 11:55
家護助理好有機會係照顧老人家,有d不良於行,助理要夠力至得,又有d老人家脾氣好差,有d又奄尖又多要求, ...
想了解下而家在美國因疫情無返工嘅公務員、教師....通常是有薪定無薪呢?

王國長老

海之風 發表於 20-8-2 15:40
想了解下而家在美國因疫情無返工嘅公務員、教師....通常是有薪定無薪呢?
...

冇返office唔代表冇做緊嘢,教師有d仲放緊暑假,學校8月中至復課,平時老師一兩星期前會返學校準備,而家就在家準備,一樣有糧出,因為做緊嘢。公務員睇下咩工種同職位,有部份依然要返寫字樓開工,有d就work from. home, 咁有做嘢就有人工。不過學校飯堂工作人員同保安因為學校唔開,可能未必有全資薪水,我冇考究過。因為疫情失業嘅一直都有救濟金,政府亦有補助金俾入息低於某個金額嘅家庭,獨居老人或弱勢社群有政府提供免費餐點,由義工幫忙送上門或於指定地方派發。

海之風    發表於 20-8-2 16:04

首頁

尾頁

跳至