嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

父親節去玩2天,但唔知d野阿b食唔食到,你地會帶食物去嗎?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wingwantze 於 09-6-1 14:11 發表

一係煮好D餸放冰柜雪實,再連冰種放保溫袋,到食時叫人幫你叮.不過天時熱,若你好長時間都去唔到酒店就有D危險.

另外森永有便當,獨立包裝,有淨餸,有飯,有粥.食時叮又得,放滾水浸完至打開攞飯面食又得.係俾日本媽媽出街時餵食用.

大宅

原帖由 wingwantze 於 09-6-1 14:11 發表

佢開始食飯未呀?去兩日,可以自己帶食具,到酒樓就叫d清淡既瓜菜同魚就得喇,如未食飯,就叫酒樓煮粥囉,我仔仔16個月大時帶佢去珠海2日,我地都系甘,穩陣就帶定麵包、餅乾同佢既飲品囉!

大宅

之前有朋友教我, 帶d米, 意粉 or 通粉or即沖麥皮!. 帶埋個暖杯. 用保溫杯焗熟佢. 之後就加d即食餸. 好似森永同和光堂都有架! 咁你地食飯咪整碟油菜切碎比佢食囉!

禁止訪問

醒目開學勳章

洋房

baby food is perfect
Little Kayden comes to this world on the 25th Feb 2009............

男爵府

yes, it is china wor! 怕水土不服
better bring pre-made pasta/rice/congee. available in most big supermarket.
also bring bread and whole milk as a drink.
you cannot use 100% local water, may cos 水土不服! so bring boiled cool water from HK to mix your own milk!

男爵府

我囡14個月, 上月底先去完長隆.

1) 帶一枝自家煲左再攤涷的水, for drink & 開奶, 但會與當地的水一半一半咁溝.

佢平日一日3餐奶, 我帶2次奶粉. 出發果日朝早餐奶響屋企飲左先, 下午餐奶就帶紙包北海道鮮奶, 當晚臨訓食自己奶粉, 第朝早餐自己奶粉, 下午餐奶紙包奶, 晚上已到港, 臨訓果餐自己屋企食.

2) meals - 跟大人食飯, 不過會用少少湯浸軟, 同埋叫 d 軟身/淋的送, ie 蒸水蛋/豆腐/肉餅等.

3) 帶餅乾/面包, 唔夠飽時食.

4) 出發前烚一隻蛋, 路上食; 第朝響酒店食自助早餐, 又係羅一隻烚蛋比 bb 食.

複式洋房

我會帶定幾樽Heinz for 10-15mth果隻baby food去, 份量又夠同埋有粒粒意粉紅羅白咁比bb咬下。 若果去到酒樓, 有魚有菜果d, 就撈白飯佢食。如果真係唔啱食, 先叫侍應攞碗滾水坐熱baby food比bb食lor, 同埋要帶定餅乾同面包呢d小食lor。

如果係住酒店, 唔好用水候水開奶, 要買樽裝水, 因為就算大6人, 本身屋企都係飲樽娤水的, 係煮反煲湯果d先用水候水架。

男爵府

多謝大家既意見,但呢排日日落雨,要等太陽出來了!!

首頁

尾頁

跳至