自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

吉蒂0603 發表於 20-8-1 10:52
自由行直接同郵輪公司訂嘅價錢,和樓主喺社行社訂嘅價錢,相信都唔一樣,包括不同旅行社訂嘅團費都唔一樣啦 ...

親友們10幾人同一團費,但賠償金額不同,而且其中五人已獲賠償,其他人要三個月後。

公爵府

牛年勳章

小肥猪 發表於 20-8-1 10:21
大家搞錯曬啦,個賠償係公主號船公主俾嘅,唔係康泰啊,康泰只係中間人。即係自由行旅客就船公司直接賠俾佢 ...

照樓主咁講,自由行直接由船公司賠比客仔,而旅行團係經旅行社賠償,咁緊係唔一樣喇!

第一,本身合約條文已經唔同,可能連船公司賠比旅行社嘅金額都有分別,正如自由行收嘅房價同旅行團收團費唔同一樣;

第二,旅行社本身都有已經訂左野或已支出項目、行政費用...等等開支,已經又係分別;

第三,基於第二點,唔同旅行社嘅賠償金額可能都會唔同,正如唔同旅行社團費、房號等都會唔同;

第四,至於大家都係參加康泰團但賠償金額唔同又真係奇怪左d, 但應該係問返康泰或保險公司,唔係問永安囉!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

小肥猪 發表於 20-8-1 11:04
親友們10幾人同一團費,但賠償金額不同,而且其中五人已獲賠償,其他人要三個月後。
...

極有機會喺旅行社收客嘅價錢一樣(旅行團運作,好正常,拉上補下),但郵輪公司嘅房價唔一樣,就好似航空公司d機位,唔同class就唔同價,前後排座位都已經兩個class,咁郵輪公司賠每一間房都唔同計,都唔出奇。
不過,份賠償拖了又拖,的確責任在旅行社嘅。

男爵府

Ol0314 發表於 20-7-31 23:32
我唔知咁講會唔會被人鬧
但我覺得 如果你本身已經參與左個行程
而最終因疫情被困而要賠償

我想問疫情影響去唔到旅行, 係咪應該揾保險公司賠?

公爵府

牛年勳章

吉蒂0603 發表於 20-8-1 11:11
極有機會喺旅行社收客嘅價錢一樣(旅行團運作,好正常,拉上補下),但郵輪公司嘅房價唔一樣,就好似航空 ...

份賠償拖了又拖,係因為樓主本身唔滿意大家報同一個團,人地賠多d而樓主家人只賠每人6千蚊,同高層交涉之後人地賠多三3千,但咁岩康泰就被追迫清盤,樓主驚要等多三個月;
樓主,係咪咁嘅意思?

大宅

Carol999 發表於 20-8-1 11:11
照樓主咁講,自由行直接由船公司賠比客仔,而旅行團係經旅行社賠償,咁緊係唔一樣喇!

第一,本身合約條 ...

No,上面已講咗同團同價不同賠償,至於問永安只係想知是否一樣混亂,康泰50年招牌都搞成咁!

大宅

Carol999 發表於 20-8-1 11:21
份賠償拖了又拖,係因為樓主本身唔滿意大家報同一個團,人地賠多d而樓主家人只賠每人6千蚊,同高層交涉之 ...

因為今次參加旅行團嘅親友都60歲以上,所以我哋只係打電話去問點解同自由行旅客嘅賠償差咁遠,佢話可以同高層傾,之後話賠多3仟幾,大家agree咗,康泰就寄支票俾其中5位團友,其他人話要三個月後先有得賠,而有兩位團友又賠少啲,得4仟幾,問原因話係電腦顯示係咁。

大宅

Carol999 發表於 20-8-1 11:21
份賠償拖了又拖,係因為樓主本身唔滿意大家報同一個團,人地賠多d而樓主家人只賠每人6千蚊,同高層交涉之 ...

其實我家親友有15人參加呢個團,團費亦一樣,亦係由一人代表同康泰傾,但最終賠償金額同日期不同。我至親嘅四大長老已獲賠償,係其他叔伯未。

公爵府

牛年勳章

小肥猪 發表於 20-8-1 11:42
因為今次參加旅行團嘅親友都60歲以上,所以我哋只係打電話去問點解同自由行旅客嘅賠償差咁遠,佢話可以同 ...

咁都好奇怪、混亂下喎!15人一齊報團會有咁大分別?咦?會唔會係佢...首先唔知幾個報名就有乜乜優惠(船公司同康泰嘅deal), 所以賠償有出入? 同單號、分店有冇關係呢

題外話,原本15個親友一齊上船玩係幾開心架,但不幸中大幸係唔使困係船隔離得個驚字,仲可以攞返少少團費,都算係咁喇!退一步諗,大家都會開心d正面d。唔好介意相差三兩千蚊,期待全世界康復後可以再去玩。

琥珀宮

小肥猪 發表於 20-8-1 11:45
其實我家親友有15人參加呢個團,團費亦一樣,亦係由一人代表同康泰傾,但最終賠償金額同日期不同。我至親 ...

會不會當初15人不是一同報名?若分開報名,會有唔同訂位編號(只係remark寫係同一group人),咁你所謂代表同康泰傾,旅遊社職員可能無mark晒全部15人既訂位紀錄,只在電腦mark咗係某個訂位編號既客人,有特別增加賠償

大宅

Carol999 發表於 20-8-1 11:54
咁都好奇怪、混亂下喎!15人一齊報團會有咁大分別?咦?會唔會係佢...首先唔知幾個報名就 ...

哈哈,唔錯,好正面!我相信係間公司已易手處理手法唔同咗!

象牙宮

回覆樓主:

賠償,咁有無成功去到? 有去既就是但啦!

珊瑚宮

一張單包15人

定係分好多張單共15人?

咁就有機會吾同計法
玩具萬歲!

大宅

無話可說 發表於 20-8-1 12:24
賠償,咁有無成功去到? 有去既就是但啦!

講多次係船公主退回金額,并非康泰賠,但康泰hold住筆錢!

珊瑚宮

自由行同報團是2回事

好難計較
玩具萬歲!

男爵府

小肥猪 發表於 20-7-31 20:24
當日公主號公佈團費會全數退回,兩三個月內會辦妥,家人參加康泰旅行社一直冇通知,直至我哋三個月後致電才 ...

飛機全部經濟倉都有不同的價錢,我估船都一樣。當時同一個價位提供不到比咁多人,所以拉下,收你劃一價錢。
退錢(account) 時無留意賣(Sales)的時候的倉位情況,所以退不同的錢。
我只是估。
建議你唔好咁執着退不同的價錢,有錢就收,而家講緊執笠

象牙宮

小肥猪 發表於 20-8-1 12:33
講多次係船公主退回金額,并非康泰賠,但康泰hold住筆錢!

咁有無成功出發呀?如果有我唔會咁計較囉

珊瑚宮

郵輪間間房吾同錢
Last minute 就捞亂求其收一個平價來賣

所以last minute 好似抽獎咁 有好有衰

到賠錢時就吾知郵輪公司点計
玩具萬歲!

珊瑚宮

郵輪公司賣剩尾就叫旅行社
好醜貨一堆包晒佢

玩具萬歲!

大宅

loveyou3000 發表於 20-8-1 12:39
飛機全部經濟倉都有不同的價錢,我估船都一樣。當時同一個價位提供不到比咁多人,所以拉下,收你劃一價錢 ...

都想即收,但康泰退咗五個團友後,其他要三個月後。

首頁

尾頁

跳至