自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

5月尾天花,露台天花漏水跌石屍,業主冇整源頭,直接幫我維修天花。
6月頭我天花再有水漬,業主說不關他事,是我分體冷氣支架入水,不跟進
7月我約師傅上門色粉驗水,証實是樓上漏水,跟手電燈已經有水氣開唔到,業主表明已經整過唔再整,已報食環但要等1個月才有人上門,請問大家有冇經驗點好

唔好怕煩,樓上就係諗住我地怕煩唔告,最終自己俾錢整,法庭有講話我地冇整係好好,保留所以紀錄
我連d 灰跌落黎都有保留住
我claim佢7萬,200呎天花油漆,天花線
傢伙,跳大製電線修復,一開始唔理,最終後果更大

AA2003    發表於 22-8-23 15:05
babycam    發表於 22-8-23 12:40
la_source    發表於 21-6-30 17:25

侯爵府

影相啦。放信箱, 佢唔整你自己整都可以claim 爆佢。我會拍門叫佢面對現實。佢整可能平好多。你整就天價

男爵府

homommy 發表於 20-8-3 16:41
影相啦。放信箱, 佢唔整你自己整都可以claim 爆佢。我會拍門叫佢面對現實。佢整可能平好多。你整就天價 ...

之前我好聲好氣同佢講,點知被人粗口問候

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

happyyee 發表於 20-8-3 14:52
5月尾天花,露台天花漏水跌石屍,業主冇整源頭,直接幫我維修天花。
6月頭我天花再有水漬,業主說不關他事 ...

應該整完唔掂day1就搵食環!

放下自在

子爵府

虎到金來勳章

happyyee 發表於 20-8-3 14:52
6月頭我天花再有水漬,業主說不關他事 ...

1) 租約死約幾時完?
2) 通知管理處去同樓上業主講, 唔駛自己出面

男爵府

cattz288 發表於 20-8-3 17:33
應該整完唔掂day1就搵食環!

佢叫我check我冷氣機個架,之前我怕係果到漏

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

happyyee 發表於 20-8-3 17:49
佢叫我check我冷氣機個架,之前我怕係果到漏

因為漏水問題源頭太複雜, 最怕就係呢種問題! 整完又漏, 繼續互相指責, 而且食環搞好耐架
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 20-8-3 17:51
因為漏水問題源頭太複雜, 最怕就係呢種問題! 整完又漏, 繼續互相指責, 而且食環搞好耐架
...

咁先煩,佢第一次冇整源頭先直接整我天花,被果師傅老點佢

男爵府

happyyee 發表於 20-8-3 18:04

搵公正行又好貴,

象牙宮

happyyee 發表於 20-8-3 18:04

我覺得佢好低能, 未整源頭整你天花把鬼
放下自在

象牙宮

happyyee 發表於 20-8-3 18:05
搵公正行又好貴,

你師父有去樓上倒色水test?
放下自在

公爵府

回覆樓主:

你都証實咗係樓上問題,咁你同業主講咪得囉,等業主搞。

男爵府

好媽媽勳章

happyyee 發表於 20-8-3 18:05
搵公正行又好貴,

可以搵小額去告他

侯爵府

同意有jm 講,通知業主係樓上問題
佢唔解決層樓都係業主既
最多咪自己搬走

侯爵府

我剛搞完樓上漏水,佢初期又係吾認,又賴公眾設施外牆等。俾少少意見你,如你非公屋,首先通知管理處,乜都要經管理處,由管理處做橋樑,管理處會記錄一切過程。如管理處通知左佢佢吾理,你可報食環,但要預好慢同埋得30%機會搵到源頭,你亦可搵公證行,要自己俾錢先,如出左報告証實源頭係佢,係可以claim番佢公證行費用,不過佢吾肯俾,你可去小額或私人告佢,但吾係肯定100%claim足佢,視乎個官。
如食環或公證行証實你樓上係源頭,當然叫管理處通知佢要維修好,如佢吾肯維修,有可能要搵律師搞。

男爵府

cattz288 發表於 20-8-3 18:07
你師父有去樓上倒色水test?

有做,比埋佢睇,我師傅分2個色做3個去水位,樓上業主話要幫佢確定邊個位漏,同埋整左一次唔會再整

男爵府

Mary媽咪 發表於 20-8-3 18:18
同意有jm 講,通知業主係樓上問題
佢唔解決層樓都係業主既
最多咪自己搬走

我冇得搬,我樓下業主

男爵府

BGCOME08 發表於 20-8-3 18:09
你都証實咗係樓上問題,咁你同業主講咪得囉,等業主搞。

已經同業主講左,佢唔理話唔會再跟

公爵府

happyyee 發表於 20-8-3 18:27

你有冇問佢係咪滴到爛哂都冇問題?記得叫佢唔好扣按金,懶係你整爛個天花喎。

侯爵府

happyyee 發表於 20-8-3 18:27

之前我62嗰度又係樓上漏水唔理
同你都係一樣石屎都跌埋落黎
嗰個位因為有衣櫃
平時真係留意唔到
跌石屎時仲差d 整到小朋友
上門同樓上講
佢話唔關佢事
但當時係見到佢嗰個廁所位好似水塘咁
我地樓下又點會唔出事