自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

啱啱收返間出租屋,好唔開心,廚房尤其sink盆爐頭好污糟、廁所四周圍被霉菌包圍、全屋傢俬同廚房雜物全部無搬走、雪櫃入面重有嘢未淸⋯⋯

好唔開心好唔好彩

alice0606    發表於 20-8-5 23:59

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

租得比人都預左,唯有自己執番乾淨

男爵府

lololala 發表於 20-8-4 20:30
啱啱收返間出租屋,好唔開心,廚房尤其sink盆爐頭好污糟、廁所四周圍被霉菌包圍、全屋傢俬同廚房雜物全部無 ...

扣佢按金,清傢俬費用

公爵府

啱啱收返間出租屋,好唔開心,廚房尤其sink盆爐頭好污糟、廁所四周圍被霉菌包圍、全屋傢俬同廚房雜物全部無 ...

有冇扣bond ?

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

回覆樓主:

無整爛間屋係住得污糟
清潔下就得

子爵府

之前試過有租客話唔要張床留比我,佢話好新唔好嘥咗佢,我話咩都唔好留底,我之前係吉屋比你,你就吉屋交番比我,否則會扣按金清走垃圾費,佢問我收幾錢,我話2000蚊,我收屋個日佢清晒所有野。

咁你有無扣租客安金?

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-8-4 20:33
有冇扣bond ?

有按金在手,但未知應該扣幾多⋯⋯

要搵人做清潔同清屋(但不是普通淸屋,因為有好幾件大件傢俬,唔可以就咁掉去垃圾房,要搵棄置大型廢物的師傅報價。)

侯爵府

回覆 李家承 的帖子

有按金在手,但未知應該扣幾多⋯⋯

要搵人做清潔同清屋(但不是普通淸屋,因為有好幾件大件傢俬,唔可以就咁掉去垃圾房,要搵棄置大型廢物的師傅報價。)

侯爵府

lojo11 發表於 20-8-4 20:32
租得比人都預左,唯有自己執番乾淨

廁所啲霉菌黑邊四圍都係,要去霉都需要漂白水哪一段長時間。

廚房同爐頭汚漬好厚

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

halthepooh 發表於 20-8-4 20:33
扣佢按金,清傢俬費用

x 2

我個十年租客(月月準時交租)、年初無交2.5個月租、留低一整屋雜物傢俬、欠6500電費、2700水費、財務公司近百萬~

由於多年無裝修、用了幾十萬全爆從新裝修、今日剛完工~

比起我、妳算好彩~

禁止訪問

牛年勳章

伯爵府

租客租咗幾耐﹖如果短期,真係好蝕

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

happylife28 發表於 20-8-4 20:51
唔知你個單位大唔大, 夠唔夠畀埋工人住。我租屋畀人, 講明有工人先租, 租過畀一個冇工人的, 佢冇故意住到好 ...

我62放租間屋,夫婦+3小孩+2工人
有次要整廚房,裝修師傅驚嘆「未見過一間屋,有工人都可以咁多曱甴」
就黎收樓,無眼睇

侯爵府

大力大力 發表於 20-8-4 20:45

x 2

多謝安慰

伯爵府

扣按金

jnc.    發表於 20-8-4 22:24
lololala    發表於 20-8-4 20:59
lololala    發表於 20-8-4 20:59

侯爵府

happylife28 發表於 20-8-4 20:51
唔知你個單位大唔大, 夠唔夠畀埋工人住。我租屋畀人, 講明有工人先租, 租過畀一個冇工人的, 佢冇故意住到好 ...

佢哋大學生夾份租

alice0606    發表於 20-8-6 00:07

侯爵府

babyf 發表於 20-8-4 20:52
租客租咗幾耐﹖如果短期,真係好蝕

啱啱完一年死約退租

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

係佢按金度扣返掉傢俬電器錢。

子爵府

lololala 發表於 20-8-4 20:40
回覆 李家承 的帖子

你有無問租客佢清定你搵人清? 如果你清搵人報價會好貴,問下佢會唔會自己清? 放心,搵人清你都係按金扣,另外清潔我就無扣佢錢,都係自己清潔番,最多辛苦啲,如果唔想自己清潔就比錢人攪。

以上都好小事,始終你收左1年租金,你收到間屋執完之後油油再放過租,小問題。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-4 20:56
我62放租間屋,夫婦+3小孩+2工人
有次要整廚房,裝修師傅驚嘆「未見過一間屋,有工人都可以咁多曱甴」
就 ...

我又係聽過一個真實個案,又係有工人,又係廚廁勁污糟同慘變曱甴屋。

首頁

尾頁

跳至