嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB剛4個月, 兩星期前厭奶, 而家情況好轉左, 但一日飲得4餐, 每餐200-220ml (厭奶前一日飲5餐, 每餐160-180ml), 我應該俾少d奶佢飲而增加番餐次嗎?

男爵府

個個bb都唔同,你個bb可能中意咁嘅飲奶模式,佢唔叫肚餓又無食滯,我覺得無問題.
仲好啦!你唔駛餵得咁密.
而份量,你個b仲飲得多過我個b,總之體重有正常增長就ok

洋房

其實我都覺得無問題, 諗住順其自然, 等佢自己需要時先加多一餐. 但之前睇到有個BK媽咪餵4餐奶俾健康院D姑娘話唔好, 要佢改番餵5餐, 因為BB遲D食糊仔代替一餐奶, 如果餵開4餐奶, 到時咪飲得2-3餐奶.

複式洋房

我bb依家兩個幾月, 係3個星期開始(滿月無耐)就開始介夜奶, 一日只食四餐, 每餐150ml, 臨瞓前個餐就飲180ml. 我地尋日先去左健康院磅重, bb有12lbs, 姑娘話bb成長得好好, 又無話一日食四餐有問題喎.

我唸如果bb唔夠飽, 佢都會哭啦...總之bb食得, 瞓得, 體重有增長就唔使擔心咁多

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我bbs一日都係食四餐奶喎 5個月大個陣去健康院 我都有同姑娘講佢哋食四餐奶 每餐180ml 姑娘話bbs體重冇問題 食四餐奶ok喎

你bb食得多過我bbs 我試過加奶 但佢哋嘔奶 所以我keep住呢個份量囉

洋房

今日我帶BB去健康院打針, 我同姑娘講佢飲得4餐奶, 但飲到200-220ML. 姑娘話咁又真係少咗D, 不過姑娘都話由得佢自由發展, 唔好強逼BB食多D, 因為逼都逼唔到, 佢會嘔奶架...

咁我問姑娘幾時可以俾BB食糊仔/果蓉, 佢話之前健康院指引都係話4個月, 但近來世衛話6個月先好食, 所以佢地都會建議返6個月. 但係佢話有時唔使跟足指引, 因為個個BB發展唔同, 總之唔好太早俾BB食就得啦.

首頁

尾頁

跳至