論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛生完無耐,遲d會復工,想請工人,成日都好擔心會請著d唔好既姐姐 雖然我都知好姐姐係可遇不可求,但印傭同菲傭邊樣會比較好呢?同埋想問下你地請左姐姐返黎湊小朋友係咪就唔會要佢做太多家頭細務,煮飯果d?係咪只要佢主力湊bb?或者主力係做家務?有無d咩要特別注意呢?同埋兩公婆都要返工,屋企淨系得工人同bb係咪都ok?需唔需要揾個長輩喺屋企睇實佢呢?
PS.. 第一次想請工人,唔太了解

大宅

我兩個國藉都請過, 菲傭乾淨D, 但服從性較弱, 識英文易溝通, 印傭服從性較菲好少少, 但污糟, 不過現在工人質數真係越來越差, 請工人亦講彩數, 冇話邊個國藉就一定好, 你第一次請工人, 千其唔好太就工人, 亦唔好太仁慈, 唔係你一定會後悔, 佢做到的就叫佢做, 湊小朋友都要做家務, 如果你叫佢唔做, 佢真係可以一D都唔理, 飯都要煮, 你只係要提佢照顧BB係首要優先任務, 仲有一定要裝CAM, 最好叫老人家每日得閒上黎巡吓, 等個工人唔敢亂黎

別墅

巴士 發表於 20-8-6 09:54
我兩個國藉都請過, 菲傭乾淨D, 但服從性較弱, 識英文易溝通, 印傭服從性較菲好少少, 但污糟, 不過現在工人 ...

可能成日睇新聞好多工人既變態行為,好擔心如果對佢嚴厲或者話佢既不是,佢唔知會點樣對待小朋友,唔知佢會吾會整果d咩m水湯,口水湯 其實唔敢請工人都係因為幾擔心呢樣野,怕唔鬧得

大宅

就算你對佢幾好, 佢要/想做佢都會比口水你個B食, 都會糟質你個BB, 佢地根本就不憤氣離鄉別井, 拋棄自己家庭出黎打工, 所以唔一定你對佢好, 佢會同等對待你, 呢個係我的經驗, 唔好用中國人的思想去諗佢地, 佢地既文化同我地唔同, 中國人重感情,講情義, 佢地係無情無義的, 永遠養唔熟, 反轉豬肚就係屎, 你信個CAM好過信工人, 裝多幾過CAM啦, 如果得最好自己湊, 工人負責做家務幫輕吓

別墅

巴士 發表於 20-8-6 10:33
就算你對佢幾好, 佢要/想做佢都會比口水你個B食, 都會糟質你個BB, 佢地根本就不憤氣離鄉別井, 拋棄自己家庭 ...

明白了,唔該哂你呀,咁我要同老公好好再商量一下先再決定

侯爵府

小天使寶寶 發表於 20-8-5 23:37
剛生完無耐,遲d會復工,想請工人,成日都好擔心會請著d唔好既姐姐 雖然我都知好姐姐係可遇不可 ...

請姐姐係睇彩數,唔好太就姐姐要由規矩

別墅

ming1020 發表於 20-8-6 11:03
請姐姐係睇彩數,唔好太就姐姐要由規矩

其實都幾擔心 太規矩又怕佢唔服,太close又怕佢懶,無規矩。睇黎請姐姐都唔係簡單事

侯爵府

小天使寶寶 發表於 20-8-6 11:48
其實都幾擔心 太規矩又怕佢唔服,太close又怕佢懶,無規矩。睇黎請姐姐都唔係簡單事
...

係架……有時你覺得後生單身唔啱,但又可能有例外,人夾人緣……我上個菲姐(離婚,3個小朋友)自問對佢唔差,結果頂唔順唔續,之後換左個印姐姐(單身,26歲)暫時幾個月都ok好滿意

別墅

ming1020 發表於 20-8-6 11:54
係架……有時你覺得後生單身唔啱,但又可能有例外,人夾人緣……我上個菲姐(離婚,3個小朋友)自問對佢唔差 ...

我都有諗過想請d大小小,最好自己有小朋友,我諗應該會好小小卦。我見我親戚請個工人後生既,樣唔差有身材,要照顧老人家同家務,成日放假化哂妝著到好性感,呢d我都好怕怕,雖然佢做野各方面都好好!另一個親戚就請左個普普通通既,有小朋友要湊,佢對個細路女超級好,當正系自己既咁,平日佢地兩公婆返工由朝到晚,屋企兩個小朋友都係交俾姐姐搞掂。真係可遇不可求,好怕自己請到唔好既,成日聽人講將心比己,姐姐離鄉別井,你就係佢係香港最親既人,你點對佢佢點對你,個個都咁講,但真係唔知點做先係正確

公爵府

巴士 發表於 20-8-6 10:33
就算你對佢幾好, 佢要/想做佢都會比口水你個B食, 都會糟質你個BB, 佢地根本就不憤氣離鄉別井, 拋棄自己家庭 ...

非常同意!

樓主係新手雇主,如果你決定請菲傭,考慮唔好請啲年紀大那些(>35),嗰啲好多好惡,服從性超低,自己有自己一套,唔會聽你講嘢又成日黑面,old seafood 會食住你。

別墅

剛生完無耐,遲d會復工,想請工人,成日都好擔心會請著d唔好既姐姐 雖然我都知好姐姐係可遇不可 ...

原本請左件海外匪律,但決定取消,晒左一萬中介都算,寧願請假保姆或托兒,止蝕,估唔計來到要隔離十四日(都唔知(emoji)️冇病,放假有驚),然後又係西面駁嘴唔跟指令,受夠啦,又俾一個月工資炒再俾機票

珍珠宮

巴士 發表於 20-8-6 09:54
我兩個國藉都請過, 菲傭乾淨D, 但服從性較弱, 識英文易溝通, 印傭服從性較菲好少少, 但污糟, 不過現在工人 ...

請了六、七個工人,很有同感!養唔熟,不要投過太多感情!

珊瑚宮

不論菲印
多數狼心狗肺無良心
無論你對佢地幾好
佢地都會扮下野扮感激
一到某D關頭 原型畢露
反轉豬肚
惡型惡相
玩具萬歲!

珊瑚宮

菲奸攪好多
玩具萬歲!

大宅

宜家好難請工人呀
一來市場無咩姐姐揀
好多都係斷約多
我印姐做左2年半
剛剛辭職
我地自問對佢都算唔錯
但小朋友就K1開學先來唔撈
所以真係唔使對工人咁好
合理對待基本溫飽就夠

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

賓就陳衰寸, 明毒。以為自己好叻英文, 你要惡番轉頭抛窒佢。 因其實佢地英文甚差。
印就陰毒, 收埋收埋, 而且有D似智障, 唔識字, lift幾樓唔識睇, 鐘又唔識睇, 揍小朋友返學可盪失路。 拜神似鬼上身。

共通點, 黑面, 偷, 博炒, 賓揾番鬼, 印揾巴基斯坦。同樣希望做香港男人老婆, 因為香港女人全世界地位最高。

男爵府

小天使寶寶 發表於 20-8-6 11:48
...

咩國籍既工人姐姐都係要管。其實你自己都返工,當喺公司咁管下屬就冇錯。你想你老板點對你你就點對工人姐姐。你要問自己準備好做僱主未。你做媽媽都要教小朋友,其實都一樣道理。

大宅

小天使寶寶 發表於 20-8-6 12:01
我都有諗過想請d大小小,最好自己有小朋友,我諗應該會好小小卦。我見我親戚請個工人後生既,樣唔差有身材 ...

請工人第一睇彩數,第二睇你自己識唔識管佢。彩數呢樣,真係無得教,你可以試下夾8字(emoji) 至於管人,一定要學!一味對佢好,佢只會覺得係應份,你只能越黎越好,如果有日佢覺得你差左,就會唔開心;但太嚴厲又未必合適,等於自己返工都唔想日日對住個變態老世一樣!最簡單就係一旦砂糖一旦屎
千萬不要投入太多私人感情,什麼將心比心、當佢屋企人既感情只會令你日後痛不欲生。你只需要將佢當下屬+朋友就OK!
規矩一定要入屋果日就講清楚,要佢簽名!先小人後君子! 不要唔好意思叫佢做嘢,又或者期望佢會自動自覺!要佢做既就講,無需理會佢喜不喜歡做!it’s her job, not a favorite.

大宅

你係要佢幫手凑bb既的話就一定要day 1講清楚佢既工作範圍!記得加埋‘other duties as assigned by employers’

我個賓開頭黎到都好懶惰、又講大話。喊苦喊忽話唔開心唔適應。我同佢傾左幾次計,每次都一個鐘以上。我同佢講’你黎香港係工作,不是旅行,所以做好你既工作係基本要求!你屋企既事唔知點處理可以同我傾訴,我會幫你一齊唸辦法。但工作時就應該放低包袱好好做嘢!我最不能容忍係講大話既人!今日第一次原諒妳,但再有下一次就不會容忍!‘
bb出世之後佢一開始無主動幫手凑夜晚,2個星期之後我忍唔住爆左,要佢幫手凑埋夜晚。而且發覺佢唔係好識照顧NB,所以都有試過好惡鬧過佢

首頁

尾頁

跳至