自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

用戶要求終止服務

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-14 00:21
3大都係第二年先分,競爭其實都大。
唔好以為水泡,外國 engine 係神科,睇番香港今年入理學院/工程都有唔 ...

我絕對明白要求唔低,神唔神科就睇咩 Engineering 喇!其實 Engineering 好多瓣,如果香港嘅 U 分開報讀就好喇!起碼預計到有無機會入讀心儀嘅 discipline,雖然 year 1 應該要讀 fundamental 同 common 嘅嘢,咁 year 1 可以部分堂 group 埋,而家咁樣,year 1 要搏命,無咗可以玩得最開心嘅 year 1

子爵府

牛年勳章

朋友個女今年retake
Best five 18分
3444+333
嶺南收左讀Bba 但,佢想讀asso
話較易博入city 或poly ,而嶺南則難入wor.
屋企人叫佢去英國讀,佢又十五十六
請各位比比意見

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大笨鐘 發表於 20-8-14 00:28
我絕對明白要來唔低,神唔神科就睇咩 Engineering 喇!其實 Engineering 好多瓣,如果香港嘅 U 分開報讀就 ...

Poly 就有分開嚟收生,所以有啲人會直接揀佢。

用戶要求終止服務

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-14 00:31
Poly 就有分開嚟收生,所以有啲人會直接揀佢。

咁我努力 d study Poly 點計分喇!
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大笨鐘 發表於 20-8-14 00:32
咁我努力 d study Poly 點計分喇!

Poly 仲有加權,我仲記得幾年前有網友兒子就係食正19分入咗。

用戶要求終止服務

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-14 00:36
Poly 仲有加權,我仲記得幾年前有網友兒子就係食正19分入咗。

個加權要睇表慢慢計,或者自己做個 excel 計,我會試吓㗎喇~
未經許可,請勿轉載

水晶宮

大笨鐘 發表於 20-8-14 00:21
呢個係 OU 嘅,見間間 U 都有神器,得 Poly 無,個表簡直睇死我

這間全部都有,但因為佢出左最有機會入,所以先出ou。你可以look下d,或者直接揀點排或者唔出ou

子爵府

回覆樓主:

識2個19分,1個入咗嶺南bba, 1個理大工程,今年考生人數少,入大學率比較高

公爵府

Hoining 發表於 20-8-13 23:29
我仔舊年19分入City ASSO, 升year 2希希佢生性駁返上degree

希望你同你仔都心想事成。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

水晶宮

回覆樓主:

對asso一知半解,成日網上見人講報asso, 第2年就可以入番u, Hku都入到咩?

咁做咩咁辛苦考DSE?

公爵府

ryanma2 發表於 20-8-14 00:01
唔好嬲喇! 正如Charlotte mon suggested, 你仔真係可考慮讀
City scope D 3年degree course,因英國制,所 ...

我大仔先得11yo, 有耐都未到佢。哈哈。

佢而家话想去澳洲讀+移民,讀個asso 都搞成咁,挨,都唔知点算。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

用戶要求終止服務

牛年勳章

miffyumiffy 發表於 20-8-14 07:56
對asso一知半解,成日網上見人講報asso, 第2年就可以入番u, Hku都入到咩?

咁做咩咁辛苦考DSE?

唔少人係讀得嘅,DSE 中文 唔達 3,過唔到大學門檻,所以讀 Asso 成績仍然唔差,上返大學機會大。所以話中文係死亡之卷,中文個 syllabus 本身讀死人,對一班數理強嘅學生,更難,好少人可以文理都強。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

1314625 發表於 20-8-14 07:02
這間全部都有,但因為佢出左最有機會入,所以先出ou。你可以look下d,或者直接揀點排或者唔出ou

Thank you so much
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 17:49
阿女果年,有同學無交無見,最後派到

珍珠宮

睛靈勳章

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 21:22

之前bookmark左一d,唔知門檻高唔高 (澳洲印象中見 ...

有興趣設計
朋友個仔中三後轉咗去讀知專,而家都唔知點先可以比佢博返上去,煩腦中

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 20-8-13 22:56
engineering 宜家係咪變咗雞肋科?
見唔使好高分

識人6年前入科大電子工程,前年畢業,初係電子拍咭公司做,後尾轉左去做電機工程,整lift 個啲,聽講麻麻
另外朋友啲仔女,港大/理大電機工程今年畢業,末搵到野做
睇黎電機/電子工程比較易入,但出路麻麻地

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-8-14 00:16
我明,特別係 HKU 同 UST,第一年唔分讀咩 Engineering,以 year 1 成積決定 year 2 開始讀咩 major,入咗 ...

係,好多一心想讀土木工程,最終只派到讀電機/電子

首頁
34567...12

尾頁

跳至