跳至

首頁

尾頁

大宅

我女女今年入讀Lower Hope, 有無小朋友讀cckg的青衣爸爸媽媽可以入來交流下架?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

想問CCKG難唔難考?
你女女讀邊間K1呀?

唔知幫我女女報邊間PN好!
因都遲D都想考CCKG!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都想知~

大宅

原帖由 gracekam912 於 09-6-4 00:00 發表
想問CCKG難唔難考?
你女女讀邊間K1呀?

唔知幫我女女報邊間PN好!
因都遲D都想考CCKG!

對不起, 此欄只作cckg家長交流. 有關問題請另pm給我.

複式洋房

回覆 1# Ruby521 的文章

我仔仔將會讀Lower Love, 你點返學?有無褓姆車介紹? 第時一齊返啊!

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-6-5 11:34 發表
我仔仔將會讀Lower Love, 你點返學?有無褓姆車介紹? 第時一齊返啊!

Sucklingpiggy,
我女女會搭褓姆呀, 你6月1日去註冊時, 無遇見褓姆公司兜生意咩? 我pm比你啦.

果日只得兩間公司, 一間幾乎是同學校關係好好咁, 可以擺陣係學校大堂內, 不過它唔走青衣架. 另一間同學校唔熟, 要係校外擺陣, 但佢就專接荃灣青衣. 但是要1600元一個月, 好貴.

你住邊架? 我地互相pm, 我仲搵左一個同班男仔, 一個 Lower Faith男仔, 佢地都是住青衣, 可以大家一齊出來傾下計. (點解無女仔住青衣呢?)

複式洋房

回覆 6# Ruby521 的文章

Ruby521,
Check 左PM啦, 真係唔該晒你, 等我仲惆悵緊呢樣野添. 我唔係1/6去註冊架, 因當日唔得閑, 係另外同學校約架.

$1,600好貴啊, 係咪"獨市"生意?唔知一程幾耐呢, 小朋友一早返學係架車太耐, 我覺得有d辛苦.

男仔女仔都無所謂啦, 小朋友好易熟,好易做到朋友仔架, 唔使擔心.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-6-5 17:13 發表
Ruby521,
Check 左PM啦, 真係唔該晒你, 等我仲惆悵緊呢樣野添. 我唔係1/6去註冊架, 因當日唔得閑, 係另外同學校約架.

$1,600好貴啊, 係咪"獨市"生意?唔知一程幾耐呢, 小朋友一早返學係架車太耐, 我覺得有d辛苦.

男 ...

媬母車...我唔知是咪獨市, 不過有讀高年班的青衣家長話是用呢一間, 我問過係學校大堂兜生意果間, 它地唔做青衣, 所以康和點貴都有捧場客. 我fax左去康和度訂左位. 你最好先訂位, 它6月中會再打電話比你confirm, 你然後寄票去. 如果6月中你搵到另一間至同它講唔要位law.

媬母車時間方面都唔算長, 大約是半個鐘, 要睇你住青衣邊度啦. 返學時我是尾二站, 7:50am上車, 8:20am到校. 放學是12:20pm上車, 12:55pm到家. 比起我送佢坐地鐵仲要快, 比坐的士仲要平.

媬母車老板娘話今年就只有荃灣青衣學生去cckg同Kingston, 返學時荃灣-->青衣-->cckg-->kingston咁去, 路程對由青衣去cckg有利, 回程我唔趕時間, 所以唔計較lu~ 最好就是由我地青衣去cckg的學生擠多d入康和的媬母車, 等佢收少d其他地區或學校的學生, 唔使走多幾間學校, 保障我地仔女可以快d返到學校.

複式洋房

回覆 8# Ruby521 的文章

Ruby521,

A million thanks! I wouldn't have known such much information without your tips.

Yes, I think I would just do as you said: to register first and then re-confirm with them later on.

Thanks a lot. If we have any other information about other car company, let's exchange the information and keep in touch. Hope my son can know your daughter later.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-6-7 14:10 發表
Ruby521,

A million thanks! I wouldn't have known such much information without your tips.

Yes, I think I would just do as you said: to register first and then re-confirm with them later on.

Thanks ...

我打電話問過學校, 如果小朋友搭媬母車返學要比信通知學校, 就係8月31日晚家長會時比封信學校呀, 你到時記住帶埋封信去.

複式洋房

回覆 10# Ruby521 的文章

真係多謝你的提醒! 我會架喇!
我Fax左張表俾褓姆車公司, 佢話而家未實幾點上車, 因要視乎其他站的學生喔.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-6-9 13:10 發表
真係多謝你的提醒! 我會架喇!
我Fax左張表俾褓姆車公司, 佢話而家未實幾點上車, 因要視乎其他站的學生喔.

家長會果日我同老公都會出席, 你呢? 希望果日能與你相認. 如果可以的話, 不如一齊食晚餐傾下計, 一齊返青衣law?

你會唔會為左小朋友搬出九龍區?

複式洋房

回覆 12# Ruby521 的文章

Ruby521,

Please check PM.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-6-10 14:54 發表
Ruby521,

似乎你係公司可以上網咁, 我地就可以keep住傾閒計, 唔使等個thread跌左去第二三頁. 遇有唔方便的可以pm喲.

好可惜8月31日家長會你來唔到, 睇下以後有無機會見面啦.

我知道一個cckg媽媽又是住你屋苑, 不過佢小朋友唔是同我地同班. 夾埋你我, 已經有4個青衣家庭啦.

你有無興趣去"挪亞方舟"? 不如一齊去玩下. 我見青怡一間補習社有團去, 詳情如下:

7月5日星期日 9:30am 青怡集合
小朋友 $120
成人或11歲以上 $130
不包食物, 包車及門票. 自行解散

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-6-10 14:54 發表
Ruby521,

唔記得覆你添, 你問我有無同女女打底. 有呀, 仲是好早就同佢講, 佢好接受wor. 我仲比佢自己選要留低定轉校, (當然是假盟主啦 ), 佢話唔要留低, 因為現在間校舍好細, 佢鐘意d學校有3-4層, 仲要有多於一座建築物. 佢咁樣講是因為我帶過佢去參觀小學呀.

複式洋房

回覆 14# Ruby521 的文章

Ruby521,

Actually, my availability to reply at the forum is very fluctuate. So, sorry that sometimes you may find my reply late.

For the Noah's Ark trip, I will check it out and let you know later. Is there a deadline for registration? Is is quite attractive.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-6-11 11:01 發表
Ruby521,

Actually, my availability to reply at the forum is very fluctuate. So, sorry that sometimes you may find my reply late.

For the Noah's Ark trip, I will check it out and let you know later. ...

無wor, 額滿即止. 手快有手慢無.

複式洋房

Ruby521,

Long time no talk la. Please check PM.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-6-22 16:14 發表
Ruby521,

Long time no talk la. Please check PM.

對不起, 因為停課, 係屋企比女女纏住左, 無機會上來逛, 所以咁遲至睇到你個pm.

我無收到wor. Concord都好似話是6月中會聯絡我地咁, 但就是未收到消息.

複式洋房

原帖由 Ruby521 於 09-6-23 12:45 發表

對不起, 因為停課, 係屋企比女女纏住左, 無機會上來逛, 所以咁遲至睇到你個pm.

我無收到wor. Concord都好似話是6月中會聯絡我地咁, 但就是未收到消息. ...

Thanks, Ruby521! Same as you. My boy plays all day long......

首頁

尾頁

跳至