時政擂台

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得唔會, 除非台灣自己惹事先

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

公爵府

從民進黨執下,一個咁貪污腐敗的台灣,台灣愚民又多,收返來咪盞拿屎上身,由得佢繼續比民進黨攪死啦,台灣d人係咎由自取。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

相信唔會而家打台灣
先應付尾國, 隻侵侵顛架
佢似乎好想中國亂

公爵府

牛年勳章

Miulo 發表於 20-8-17 12:06
從民進黨執下,一個咁貪污腐敗的台灣,台灣愚民又多,收返來咪盞拿屎上身,由得佢繼續比民進黨攪死啦,台灣 ...

高雄啱啱選舉完!
有七成嘅選民已經唔記得咗過去被民進黨統治期間,官員嘅貪污腐敗令到高雄過去十幾廿年完全冇發展!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wcpcelia 發表於 20-8-17 11:14
我覺得唔會, 除非台灣自己惹事先

對!只要台唔過分⋯⋯中國應該唔會出兵!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

公爵府

回覆 熊熊老婆 的帖子

總統選舉造票,造假,但台灣人又好騙好呃。高雄好嘅韓市長唔要,偏愛爛的其邁,算啦,台灣不用武統都會自我滅亡。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

無可能

中國要和平崛起,經濟行先.
台灣而家又窮又落後,中國有冇台灣都唔緊要,係為面子要claim國土同領海. 但不會開戰用武奪四台灣,怕引起多國經濟制裁,攻台實在是蝕本生意.

台灣也只是同中央口水戰,咁多年都係民進黨在國會佔大多數及做總統,為何阿扁同菜菜子不宣佈獨立?
她在等甚麼?
因為獨立會觸怒中國,如中台斷交,台灣會損失很多同國内的貿易與投資,等同經濟自殺.
台灣也不容許美軍在當地設基地,用導彈描準大陸,因老尾是信不通的!
老尾可能因其他事和中國開戰,如台灣有美國基地,就會無啦啦變成戰場/廢墟.

所以只會隔岸口水戰.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

基本上, 只要台灣一日唔宣佈獨立
中國都唔會出兵打佢

wcpcelia    發表於 20-8-20 12:37
天朗氣清

男爵府

tinlong22 發表於 20-8-17 16:42
中國都唔會出兵打佢

對,但如民進黨在任,會用武力以外令台灣不好過。

男爵府

tinlong22 發表於 20-8-17 16:42
中國都唔會出兵打佢

都吾一定的
以前兩大會議一直是用和平統一
但現在已經冇左和平兩字
因為睇台灣而家阮形勢發展落去和平統一已經無望
現在兩會已用促進統一字眼

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

thomaswop 發表於 20-8-17 17:50
都吾一定的
以前兩大會議一直是用和平統一
但現在已經冇左和平兩字

和平呢d可以好抽象,呢一年既香港和唔和平?
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章

chingching75 發表於 20-8-17 09:49
到底收返台灣做咩,人地自治左咁多年都唔明中國點解要搞人

馬英九時代兩岸關係幾好,但蔡英文仇中親美,咁好大問題呀

台灣如果俾美國建軍事基地,對中國人有好大危險。

如果家中一成員吵鬧,佢搬左去後園間小屋度住,一段日子後佢話後園小屋唔再下屬於家族的,要獨立買賣,仲同成日想害你家族的人眉來眼去。

你家族都會担心想害你家族嘅人遲早搬埋入你家後園啦,明唔明?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sandra28 發表於 20-8-17 13:48
對!只要台唔過分⋯⋯中國應該唔會出兵!

可惜係越嚟越過份

珍珠宮

回覆樓主:

但亦唔好兵戎相見,打仗都平民慘,希望將來有個/或者兩個有智慧嘅人解決嚟個難題

珍珠宮

chingching75 發表於 20-8-17 09:49
到底收返台灣做咩,人地自治左咁多年都唔明中國點解要搞人

我都想知美國點解要搞香港,人地家事關佢鬼事咩

子爵府

拉比2018 發表於 20-8-17 10:09
台灣是中國領土必須要,最多要島不要人

唔該英美澳加,日本安排特別移民計劃俾呆灣人喇,佢地可能或者似乎將會有機會無民主自由架,收埋佢地,等中國收番一個乾乾淨淨嘅台灣省啦

大宅

回覆樓主:

武统就算成功对中国其實無咩好處,我覺得機會好微。依家台灣政局好亂,經濟又差,應該再過多十至二十年中國用另外一些手段去和平統一

子爵府

比民進黨玩多十年,d 人應該想做中國人好過做台灣人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

不要想太多,武統一定係台灣最終結果,美國唔會放棄台灣,因地理位置係亞洲有重要戰略地位,是圍堵中國必須的位置,唯一可以收番就係武統,睇下台灣選情就是好多人都已被洗腦,一國兩制在台灣是行不通的,既然咁樣收回來都不可能一勞永逸,咁武統就比較實際,因為完全沒有外勢力的幫助下,好多野都易做好多,直接把中國國法套用下去進行改革肯定又快又穩,但前提一定要國家先強起來....或美國弱下去都可以。

首頁

尾頁

跳至