時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

遲早既事

侯爵府

414928 發表於 20-8-20 22:52
不要想太多,武統一定係台灣最終結果,美國唔會放棄台灣,因地理位置係亞洲有重要戰略地位,是圍堵中國必須 ...

咁會唔會短期內武統

伯爵府

mimi987 發表於 20-8-17 10:04
咁又唔係咁講喎,台灣根本係中國,佢自治左咁多年係因為政權問題,但歸根究底台灣同香港都係中國,主權問 ...

全中

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

mimi987 發表於 20-8-21 01:51
咁會唔會短期內武統

無咁快,尾國都未開始死。

瑪瑙宮

我觉得唔會.

男爵府

mimi987 發表於 20-8-17 09:36
大家覺得有無可能?

台灣美國故意踩紅線,例如容許美軍到台灣演習,美國又故意洩漏有關消息,落中國面,所以吾一定不會武統。正如國安法,喺實施之前無人諗到。

中國近年不斷建航母、飛彈、登陸艦,尤其是登陸艦,用意很明顯。五年後機會更大。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

琥珀宮

回覆樓主:

要打台灣,唔需要等缺口,依家台灣都唔係國家喎,國際都承認一個中國,台灣甚麼也不是,只係中國一個省,如同香港一樣。

習近平諗咪由得台灣呆係東南方囉,蔡英文叫總統,等同特首啫,經濟唔強大嘅地方,只係美國嘅提款機,有咩出色?冇威脅。

係廈門有飛彈對住台灣。

複式洋房

希望世界和平,唔好打仗

大宅

台灣是中國一部分,要維護主權及領土完整,只要台灣唔搞獨立,唔傾斜美國,中國是有得傾嘅。

禁止訪問

侯爵府

Momoryo 發表於 20-8-26 16:01
中國五千年歷史中, 台灣只在明末, 公元 1660年左右短暫由明朝管轄約 20年.

清治時期大約 200年, 中華民族 ...

吓? 中國除咗漢族外,仲有好多少數民族,簡單已有漢滿蒙回藏,乜滿人唔係中國人咩?點解滿清統治嗰200年唔計入中國?而家滿人有立過第二個國家咩?

你讀下歷史啦,遠至五代十國時中原已經有好多胡人,唐朝啲君主有胡人血統,佢地唔係中國人係咩人?

又簡單啲講,日本仔走後,統治台灣國民黨都係中國過去嘅,但台灣冇獨立過,所以點解唔係中國一部份?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

同釣魚臺一樣,中國係要地唔係要人,如果有人一心要霸佔,咁咪開火囉,台灣人唔台毒既,中國政府唔會理佢住。

禁止訪問

大宅

大家覺得有無可能?

希望有生之年可以見到兩岸四地統一
講真中國領導人做得好過香港政府好多

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

Momoryo 發表於 20-8-26 18:48
人地生活得開開心心, 有自己語言文字文化生活方式, 點解一定要統一 ?
一個國家可以有不同民族.
點解一個民 ...

問題係佢根本唔係一個國家,無可能話自己係一個國家。
台灣要分裂出去,必須得到中國認同,中國收唔收返係佢既權力,比你自治係人情,唔比你自治係道理。

唔好將d唔合理既事,用煽情手法美化佢歪曲事實既行為啦

子爵府

大家覺得有無可能?

只要台灣不過分,大陸還是希望感化政策
主權問題,台灣獨立得,西藏和其他自治區會有樣學樣
本來香港的一國兩制,本來就是想感化台灣,可惜香港和台灣很多人也被洗腦
不過我相信有生之年會見到兩岸統一

禁止訪問

侯爵府

Momoryo 發表於 20-8-26 19:23
台灣點解唔係一個國家 ? 有自己文字文化貨幣生活方式, 有自己政治體系, 持中華民國護照免簽證的國家, 比大 ...

咁你又睇下,而家邊個承認台灣係一個國家囉?
統一係遲早既事,如果中國真係強硬攻過黎,三兩日就已經可以攻陷,之所以唔強攻,只係想用和平既方式令大家都好過,中國人唔打中國人,不過如果硬係冥還不靈,都只可以武統

首頁

尾頁

跳至