跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

big007 發表於 20-8-18 22:20
睇過啲國際學校資料, 學費再加capital 之類, 真係好貴
因為我哋可能會返香港住吓
所以諗住比兩個喺香港讀書 ...

我覺得可以, 當自己homeschool, 報Virtual Campus自修. 我無太留意實際係點, 所以唔肯定, 但我覺得上online campus 點都會有live sessions, 到時小朋友可能要半夜起身上堂?

大宅

TSX 發表於 20-8-19 00:43
我覺得可以, 當自己homeschool, 報Virtual Campus自修. 我無太留意實際係點, 所以唔肯定, 但我覺得上onlin ...
我搵咗兩間 online private schools, 可以喺outside USA 讀佢哋嘅classes.
Classes係 record, 按自己當地時間上堂就得
咁但係會唔會冇晒 social 嘅時間?
我都明白因budget 有限, 唔可以要求太多。
咗我又唔知可唔可以join hong kong homeschool group activities.

男爵府

big007 發表於 20-8-19 01:02
我搵咗兩間 online private schools, 可以喺outside USA 讀佢哋嘅classes.
Classes係 record, 按自己當地時 ...

係預咗會少咗social life. 但如果你依家返去, 都唔會有乜嘢social activities. 疫情過後可以報啲球類運動或興趣班認識多啲朋友. 開始試吓FB join香港home school 群組應該有更多資訊.
你仔女識唔識講廣東話? 唔係好識嘅話就算入到local school, 會唔會擔心有可能融入唔到? (我知雖然依家香港小朋友英語能力都好強).

大宅

TSX 發表於 20-8-19 01:16
係預咗會少咗social life. 但如果你依家返去, 都唔會有乜嘢social activities. 疫情過後可以報啲球類運動 ...
識聽識講
唔識寫同睇
我哋唔會咁快返
可能下個學年先返
不過要搵定啲資料先

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 20-8-18 09:20
識聽識講
唔識寫同睇
我哋唔會咁快返

你個情況都幾頭痕,中文唔識讀寫喺香港讀書會有困難,中學果個,local基本唔駛諗,小學要追都唔易,但可以試。以前呢度都有個JM係差不多,佢回流後仔女唔習慣香港讀書,後來又再返嚟美國,因為中間斷開咗一段時間,於是又有習慣問題。

報美國呢邊網課可以行得通,只係如果冇得上LIVE的話,會唔會影響佢學習?唔明冇得即時問,但如果上LIVE又影響作息,social life反而可以用興趣班去彌補,你要查下香港果邊教育局會唔會對home school有咩規定。希望你一切順利。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-8-18 23:51
可能係葵青區

葵青可試CAIS

留意,以我所知香港係唔俾home schooling的。如果要home school,要留意法例下可以點做。我知有人係home school,但亦有小組時間。我唔清楚點做。

大宅

rose-mag 發表於 20-8-19 02:16
你個情況都幾頭痕,中文唔識讀寫喺香港讀書會有困難,中學果個,local基本唔駛諗,小學要追都唔易,但可以 ...
諗咗好耐都諗唔掂, 所以喺度問吓大家意見
應該唔關香港教育局事? 如果我哋take online classes.
因為當我哋係旅行咁留喺香港?
我都唔知

大宅

ivyscyip 發表於 20-8-19 02:24
葵青可試CAIS

留意,以我所知香港係唔俾home schooling的。如果要home school,要留意法例下可以點做。我 ...

我都有聽過香港homeschool 嘅事情
我都好亂,唔知由邊度開始攪先啱!CAIS 我都有睇過
學費都算, 最幣要比 capital , 兩個要 成百萬

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 20-8-18 10:26
諗咗好耐都諗唔掂, 所以喺度問吓大家意見
應該唔關香港教育局事? 如果我哋take online classes.
因為當我哋 ...

你小朋友會用咩身份居留?應該係申請依親做居民吧。我知有人申請唔到,即每一段時間(唔記得係咪3個月)就要出境一次再入境,於是又再留一段時間又再出境,聽到都煩。適齡嘅如果依親居留就好有機會有需要入學嘅問題,如果唔入學校就要申請home school,我冇呢方面經驗,都係純粹聽同見加埋推理,你最好係了解清楚再決定,或者電郵或叫香港嘅親友問下教育局。

大宅

rose-mag 發表於 20-8-19 02:38
你小朋友會用咩身份居留?應該係申請依親做居民吧。我知有人申請唔到,即每一段時間(唔記得係咪3個月)就 ...
吓?原來會咁樣?
我以為可用旅遊身份留低。
原來唔可以?
多謝你話比我知呀~

王國長老

big007 發表於 20-8-18 11:26
吓?原來會咁樣?
原來唔可以?

旅遊身份留低要留幾耐?如果短時間還容易,耐嘅話要考慮下小朋友嘅心情,始終以後如果要再返美國會有適應上嘅問題(可能唔大,不過都要傾下),如果三幾個月易話為,一兩年就要諗清楚同傾清楚點涵接同適應,會唔會真係強制入學我唔太清楚,只係理論上推理,你真係要搵人問清楚香港情況,以免到時被殺個措手不及。

大宅

rose-mag 發表於 20-8-19 03:32
旅遊身份留低要留幾耐?如果短時間還容易,耐嘅話要考慮下小朋友嘅心情,始終以後如果要再返美國會有適應 ...
係諗過會留港1 或兩年
但如果唔適應, 又可能會提早返嚟

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-8-19 03:26
吓?原來會咁樣?
原來唔可以?

旅遊身份只可以三個月。如果你長住,都係要轉依親。

你係諗住 住幾個月、幾年、之後一直住?預備差好遠喎⋯⋯

大宅

ivyscyip 發表於 20-8-19 03:41
旅遊身份只可以三個月。如果你長住,都係要轉依親。

你係諗住 住幾個月、幾年、之後一直住?預備差好遠喎 ...
所以好煩
我哋本身係預一, 兩年, 睇吓搵工度點
搵到工, 就或者留低
但如果搵唔到工, 或者對仔女唔適應/ 唔鍾意, 就會返過嚟
其實我哋諗緊, 好唔好留一個暑假睇吓點。
又可親自到入境處/ 教育局問有關資料

公爵府

big007 發表於 20-8-19 02:28
我都有聽過香港homeschool 嘅事情
我都好亂,唔知由邊度開始攪先啱!CAIS 我都有睇過
學費都算, 最幣要比 ca ...
香港好似係可以 homeschool 嘅,我仔以前有個同學,year 2 之後就退左學,聽講係佢媽咪自己做 homeschool,法例好似係准許嘅,但要報教育局,佢哋好似會定時派人上來睇。詳情我都唔知,如果你有咁打算,要問清楚

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 20-8-19 05:08
香港好似係可以 homeschool 嘅,我仔以前有個同學,year 2 之後就退左學,聽講係佢媽咪自己做 homeschool, ...

我知係可以home school,但好似係要join某些group先得。我仔有同學亦轉左去home school,但佢哋係一組人。

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-8-19 04:18
所以好煩
我哋本身係預一, 兩年, 睇吓搵工度點
搵到工, 就或者留低

我估你最好暑假去試,搬來搬去唔易。

提提你,一定要在9th grade 前試,因為9th grade 成績要報上大學,而香港s3亦係crucial 一年(直資/local學校睇s3成績揀科)

大宅

ivyscyip 發表於 20-8-19 05:24
我估你最好暑假去試,搬來搬去唔易。

提提你,一定要在9th grade 前試,因為9th grade 成績要報上大學, ...
多謝各位嘅資料!

大宅

mugtaitai 發表於 20-8-19 05:08
香港好似係可以 homeschool 嘅,我仔以前有個同學,year 2 之後就退左學,聽講係佢媽咪自己做 homeschool, ...
多謝資料提供

王國長老

mugtaitai 發表於 20-8-18 13:08

香港home school要申請,亦唔會真係好難搞,難在點樣令學生保持到有朋友有社交,而且要靠父母去教或者仔女自發性,呢樣比較唔易掌握。

美國呢邊要home school都有groups, 定時政府visits,確保學生身心都健康,以前識人係自己教幾個仔女,但佢地其實唔識教,兩個仔有不同精神/情緒問題,最後政府要強制佢地返學。

首頁
12345...7

尾頁

跳至