自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好多同事住TKO,佢地就算搬屋都會係同區,同區幾個大型商場,配套都夠。
如果平時無特別,地鐵夠方便。
最唔好係得將軍澳隧道,撞左車就麻煩。有時非繁忙時段,渣車經過將軍澳隧道慢車,個心都會驚一驚。
好似颱風後返工,就算坐地鐵都要預多D時間。
朝濕就無聽同事特別講過,其實TKO都好大,座向同樓層應該都有影響。

子爵府

吾好搬去將軍澳,因為越嚟越多人, 住其他區好d, 吾潮濕,坐車方便, 唔多人,多小店

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kumahung 發表於 20-8-20 10:44
好多同事住TKO,佢地就算搬屋都會係同區,同區幾個大型商場,配套都夠。
如果平時無特別,地鐵夠方便。
最 ...

中﹗ 將軍澳隧道,一塞就煩。 幾次我探完朋友搭巴士返沙田,响嗰度塞左個幾鐘,次次我都閙自己點解唔搭地鐵。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我住將軍澳既親友們,知我仔睇緊樓,個個叫佢揾將軍澳既,話將軍澳出旺角,出香港,點都快過沙田、大埔喎。

咁我住開沙田、大埔,梗係想個仔住近我啦,而且我女又住沙田既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

my005 發表於 20-8-20 10:55
我住將軍澳既親友們,知我仔睇緊樓,個個叫佢揾將軍澳既,話將軍澳出旺角,出香港,點都快過沙田、大埔喎。 ...

咁我覺得沙田方便好多將軍澳其實都係邊邊位,出旺角都唔近
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

lovececing 發表於 20-8-20 14:34

沙田一出就九龍塘,出旺角點都近過將軍澳去旺角啦!
沙田3個站就到旺角、搭多個站就尖東。
但如果去港島東,就將軍澳近啲啦!

侯爵府

登!登!登! 發表於 20-8-18 13:52
嚟緊公司會搬去土瓜灣, 遲D自己亦可能搬去將軍澳, 想問吓將軍澳返工放工交通情況同埋邊個屋苑方便同唔會有 ...

我結咗婚住將軍澳已經20年,覺得堅好住,以前冇地鐵唔方便但係而家有咗地鐵就非常方便,同埋將軍澳最好住將軍澳站附近,因為本人覺得坑口和寶琳比較多公共屋村,感覺唔太好,將軍澳地鐵站附近起咗好多私人樓宇,嗰邊好住好多。

珍珠宮

newc9 發表於 20-8-20 10:38
回覆 iamlazy 的帖子

好想知你去邊度,我住左20年,都無味

下,tko 唔係有偷人體器官嗎

珊瑚宮

啱呀﹗佢地度去旺角邊近過沙田呢。

跟住,佢地話著眼返港島工作嘛。跟住又彈沙田尐樓舊,將軍澳尐樓新尐,又話若買就最好買調景嶺站既,搭地鐵方便過坑口同日出。

我就回佢,由得個仔自己慢慢睇下囉。

大宅

2024年龍年勳章

將軍澳好多人啊....同埋好濕

珊瑚宮

仲有,佢地話嗰次山竹我仲未知醒水,山竹時,我地靠東鐵,咁就死火晒喇﹗

佢地嗰次都返到工喎。

珍珠宮

my005 發表於 20-8-20 15:29

跟住,佢地話著眼返港島工作嘛。跟住又彈沙田尐樓舊,將軍澳尐樓新尐 ...

方便--係好個人

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

我自己唔鍾意,除了坐地鐵,坐巴士揸車都塞,又多人,唯一好處係樓齡細,多新樓揀。

侯爵府

my005 發表於 20-8-20 15:29

跟住,佢地話著眼返港島工作嘛。跟住又彈沙田尐樓舊,將軍澳尐樓新尐 ...

其實邊區都好,最緊要仔仔鐘意,因為住落就會慣,我覺得冇話邊區好唔好住,自己鐘意就得
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

好潮濕

珊瑚宮

lovececing 發表於 20-8-20 15:38
其實邊區都好,最緊要仔仔鐘意,因為住落就會慣,我覺得冇話邊區好唔好住,自己鐘意就得
...

同意呀﹗

珍珠宮

虎到金來勳章

my005 發表於 20-8-20 10:55
我住將軍澳既親友們,知我仔睇緊樓,個個叫佢揾將軍澳既,話將軍澳出旺角,出香港,點都快過沙田、大埔喎。 ...
將軍澳出旺角係唔近架, 因為只有巴士同地鐵, 將軍澳無紅VAN, 所以其實要睇下你邊度返工返學.

侯爵府

好媽媽勳章

MTR半個鐘唔駛出到旺角啦!又唔駛轉車,都唔算遠啦!

大宅

我覺得將軍澳有生命力,住咗調景嶺十幾年,鍾意佢旺中帶靜。交通:搭地鐵半個鐘內去到太古城、銅鑼灣,半個鐘去到九龍塘;坐巴士去尖沙嘴或深水埗大概要45分鐘,好在全程有位坐、班次OK;揸車的話,行屋苑車路5-10分鐘入東隧。社區設施:單車徑、海濱長廊、大型圖書館、體育館、街市等步行範圍到達。假日去西貢行山、釣魚、游水、郊遊等,就算搭巴士,好多時半個鐘到西貢市中心。將軍澳區內食肆多,宜家仲有海濱一帶幾chill嘅餐廳,真係咩價位咩菜式都有。總之,有山有水,交通方便,性價比高,期待將軍澳藍田跨灣大橋落成促成將軍澳區有更佳嘅動線及地標。(如果真係好驚濕,揀西南坐向,或者用多啲抽濕機囉。)

男爵府

ndmama 發表於 20-8-20 16:26
我覺得將軍澳有生命力,住咗調景嶺十幾年,鍾意佢旺中帶靜。交通:搭地鐵半個鐘內去到太古城、銅鑼灣,半個 ...

我諗我哋係同一屋苑,住咗差不多20年,越住越鍾意!

首頁
45678...13

尾頁

跳至