1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女剛剛兩歲,前幾日佢話想試新底褲,咁就除左條片幫佢穿啦,點知突然間賴濕條褲,跟住我阿媽就好大聲咁話“賴尿呀”。唔知係咪咁樣嚇一嚇,我個女到依家好驚vv,成日忍住唔 屙落片片到,隔幾個鐘條片都係乾,除左片片凈著底褲都無用。帶去睇醫生驗過無尿道炎。跟住試過用好多唔同方法去鼓勵佢,同佢講屙落片片或褲到係無問題,都係無用,每次隔好多個鐘佢忍尿忍得好辛苦我地問佢係唔係要vv時佢都會爆喊,睇黎佢係對vv有心理障礙,有無媽媽可以分享下有咩辦法可以幫到她克服心理障礙。

別墅

ting0417 發表於 20-8-18 19:00
我個女剛剛兩歲,前幾日佢話想試新底褲,咁就除左條片幫佢穿啦,點知突然間賴濕條褲,跟住我阿媽就好大聲咁 ...

我記得以前電視廣告有講過玩具xx城有隻玩具係bb樣嘅公仔,餵佢飲嘢會識排返出
黎,而且個公仔有埋尿布包住,濕左可以除,試下買依個玩具示範話佢知去vv並吾可怕,濕左褲可以換。

男爵府

我個女剛剛兩歲,前幾日佢話想試新底褲,咁就除左條片幫佢穿啦,點知突然間賴濕條褲,跟住我阿媽就好大聲咁 ...

我女整唔見d玩具少緊幾粒配件,比我鬧過記住好耐,到而家隔左幾個月仲會提起唔見左乜玩具
我已經安慰左佢,唔見就由佢唔好再記住....以後唯有自己小心D言語上唔好咁惡
2歲比人話過真係好好記性...我女初期仲日日都提起,係到講xxx唔見左

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我個女而家兩歲11個月,佢大約兩歲半嘅時候,開始幫佢戒片,我個女又好似係你咁比婆婆大聲話瀨尿,跟住就唔夠膽屙尿,每次小便屙出嚟嘅時候都嗌好驚好驚好驚,佢想小便嘅時候佢會撳住,咁就要帶佢去廁所,我當時又呵又氹,每次小便都陪住佢,攬住佢,每次屙完都讚佢好叻,大約兩星期後情況改善,由每次小便嗌好驚好驚,直到同我講:「妹妹唔驚啦,好叻呀!」,即刻放心晒,非常安慰,你都試吓呢個方法。

禁止訪問

水晶宮

2歲好細,
我女3歲自然識

大宅

mrslee2011 發表於 20-8-21 11:43
可唔可以睇啲教小朋友尿尿嘅YouTube片?或者卡通片

看左Jojo TV in YouTube, 都冇用...最後都係日日同佢講不用害怕,由一個鐘慢慢講,用左成個禮拜依家終於肯尿尿落片度。

首頁

尾頁

跳至