自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我聽同事講, 只有 HOST 先有錄影功能, 如果唔係 HOST, 除咗自已用手機拍底外, 有冇其他方法可以錄低去? 上堂有時要寫嘢都好難全程拎手機拍.

大宅

chanwendy 發表於 20-8-20 16:57
我聽同事講, 只有 HOST 先有錄影功能, 如果唔係 HOST, 除咗自已用手機拍底外, 有冇其他方法可以錄低去? 上 ...

點解要錄?

侯爵府

record screen ( 手機/電腦/ipad 也是這樣)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

hker 發表於 20-8-20 20:13
record screen ( 手機/電腦/ipad 也是這樣)

學校講明唔俾錄,
按左record screen會穿煲嗎?

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 20-8-20 20:34
學校講明唔俾錄,
按左record screen會穿煲嗎?

不是那個啊。

是妳手機/ iPad/computer 自己 record screen

不要開心share 啊!Zoom 排第一,是自己。個個也知是妳錄的。哈哈!

====
自己google 怎capture screen or record screen.

( 不是zoom 啊!那個用不到的)。

===
用電腦,最好用external speaker, 錄得大聲好多。我手機/ipad 錄反而ok! 我多數用notebook錄的。

====
華為手機,直接有 screen recorder 的。
macbook, 是Command + Shift + 5 ( 再按record)

windows: Windows + Shift + F ( 我未用過,妳自己試啦!)
iPad,直接可record screen的。

notebook 最易搞。

* 記得不要share 啊!好易出事!

翡翠宮

牛年勳章

你係老師?問IT support

定你係家長想仔女上zoom錄?
好多學校講明唔俾錄,錄音/ 錄影都要問准老師。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可以用extension apps,但問題係,host比唔比你錄

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

坦白講,人地吾俾錄你照錄,出起事黎會俾人告呀(emoji)
.........................................

伯爵府

係我女上外語班, 因為疫情, 我地選上ZOOM, 同場應該有同學生親身上去上堂. 有時有啲嘢 MISS 咗, 或跟唔切, 又或者讀音等, 所以想錄底, 之後再聽返啫.

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

chanwendy 發表於 20-8-21 10:47
係我女上外語班, 因為疫情, 我地選上ZOOM, 同場應該有同學生親身上去上堂. 有時有啲嘢 MISS 咗, 或跟唔切, ...

我覺得要同老師講聲,因為好像上實體堂,都唔比錄音,如果上堂時有唔明,或跟唔上,可以立刻同老師講,偷錄感覺真係唔好,老師都未必想你錄,而且同場有其他學生,我係其他學生家長都唔鐘意,點知你之後會做咩。

珍珠宮

2024年龍年勳章

以下這個有用嗎?
Screen Recorder Pro For Win10

https://www.microsoft.com/zh-hk/p/screen-recorder-pro-for-win10/9n27gq6mls5s?activetab=pivot:regionofsystemrequirementstab

子爵府

如你是IPAD而不是太舊,不用其他APP都可以REC(IPAD己有內置REC FUNTION)。但你學校講明不能録你是否不應錄,你有需要是不是應和學校講聲先。

子爵府

如果學校要告你,一定告得入。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

係我女上外語班, 因為疫情, 我地選上ZOOM, 同場應該有同學生親身上去上堂. 有時有啲嘢 MISS 咗, 或跟唔切, ...

就算上實體班 小朋友上堂都有miss好多野
只係你冇得好似zoom咁見到所以唔知
我覺得錄影唔太好 除非同老師講定又ok
與其錄音 不如同老師反映左係覺得既問題先
再教小朋友有唔問要即刻問

琥珀宮

比錢上既興趣班更加唔應該錄影,絕對係侵犯版權,人地追究既機會大

首頁

尾頁

跳至