自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

啊媽呢排成日話大陸邊個邊個親戚個女冇奶粉食想寄返去,同佢講奶粉唔俾出口,帶返大陸寄又要上落各坐十四日先先至肯叫佢個親戚自己淘寶買

今朝睇新聞見到健康碼可以同內地互通之後就走黎問我係咪可以帶奶粉返去寄喇,但係我都係唔清楚個健康碼係點樣唔知點答佢好

不過如果係咁嘅話水貨客係咪都會復活喇

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

bc8962 發表於 20-8-22 11:27
啊媽呢排成日話大陸邊個邊個親戚個女冇奶粉食想寄返去,同佢講奶粉唔俾出口,帶返大陸寄又要上落各坐十四日 ...

暫時未確實公佈,尋日只係講大概講,係要自費檢測再申請健康碼才可以出境。

如果帶水貨既係港人,有健康碼係可以恢復通行。

大宅

啊媽呢排成日話大陸邊個邊個親戚個女冇奶粉食想寄返去,同佢講奶粉唔俾出口,帶返大陸寄又要上落各坐十四日 ...

奶粉可以藥房寄,我樓下藥房寄奶粉40一罐,華潤堂可以幫忙寄奶粉,大陸順豐到付,剛剛寄左40罐,急需要飲都要寄

alice0606    發表於 20-8-22 12:29

男爵府

BK Milk勳章

吖B 發表於 20-8-22 11:41
奶粉可以藥房寄,我樓下藥房寄奶粉40一罐,華潤堂可以幫忙寄奶粉,大陸順豐到付,剛剛寄左40罐,急需要飲 ...

佢收幾錢1罐?
利申:唔係要寄,纯8

琥珀宮

攪得黎,個b應該可以食粥仔,奶粉錢都慳返

大宅

babe2010 發表於 20-8-22 11:48
佢收幾錢1罐?
利申:唔係要寄,纯8

唔知道,香港華潤堂我負責給錢,順豐到付清遠,華潤堂負責寄貨,鄰居係大陸已經收到了

大宅

mandy952 發表於 20-8-22 11:53

宜家好多小朋友兩三歲早晚都要飲奶

男爵府

吖B 發表於 20-8-22 11:41
奶粉可以藥房寄,我樓下藥房寄奶粉40一罐,華潤堂可以幫忙寄奶粉,大陸順豐到付,剛剛寄左40罐,急需要飲 ...

40罐唔怪得我以前買罐奶粉都咁難
大陸無奶粉?

伯爵府

mandy952 發表於 20-8-22 11:53

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

40罐!!!

大宅

Stella.b 發表於 20-8-22 12:29
40罐唔怪得我以前買罐奶粉都咁難
大陸無奶粉?

小朋友要飲舊版美素,五勺新,一勺舊都唔飲,其他奶粉又唔飲,所以華潤堂有幾多舊版美素,鄰居全部要,小朋友生長最重要

子爵府

世界大國會冇奶粉咩

象牙宮

回覆樓主:

未有咁快!同埋要睇大陸放幾多配額,仲要驗菌,唔易到手,大把中港人士仆到去搞!

大宅

cy101 發表於 20-8-22 12:34
40罐!!!

我都覺得買太多,但鄰居要買,無所謂,又唔係我錢,距小朋友唔飲其他奶粉,新版美素唔飲,只飲舊版,而且舊版美素日期都係兩年內,距覺得自己小朋友飲得曬

男爵府

吖B 發表於 20-8-22 12:39
我都覺得買太多,但鄰居要買,無所謂,又唔係我錢,距小朋友唔飲其他奶粉,新版美素唔飲,只飲舊版,而且 ...

你同佢講進口奶粉唔安全,祖國嘅奶粉先有益,飲蒙牛三鹿啦,唔係奶咩?
仲衰過以前限購令1人帶兩罐,而家無限寄返去仲好意思講

珍珠宮

講真.. 2地通行.. 就算香港肯.. 深圳都未必肯...
香港搞到咁.. 深圳仲驚過你...
睇怕健康碼有排都唔成事..

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

大陸人飲香港奶粉係身份象徵
佢地真係飲好多,飲到個個B都好大隻
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

其實國內唔缺奶粉既

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港買的奶粉好安全????

男爵府

zxyggp 發表於 20-8-22 12:57
大陸人飲香港奶粉係身份象徵
佢地真係飲好多,飲到個個B都好大隻

大陸係有進口奶粉賣嘅,香港奶粉只係供應香港BB,美素都有供應去大陸,買哂香港奶粉香港B食乜?
乜嘢都唔重要,但係人人40罐咁寄仲得了?
乜嘢鄰居個女?香港鄰居定大陸嘅鄰居?即係住大陸定香港?
水貨寄返去賣獲利我比較相信,佢水其他都無所謂,化妝品吖嗰啲真係由你,奶粉真心嬲!我好記得我小朋友以前買唔到奶粉,行咗8間藥房都買唔到屋企剩半罐,都係呢啲人害,當年未有限奶令

首頁

尾頁

跳至