自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sandra28 發表於 20-8-28 17:46
乜都同人比呢啲行為好唔掂喎!
家長應該及早教育!
家長應再教育下先...

珍珠宮

seaman1982 發表於 20-8-28 18:20
我自細住私樓,我住果區冇咩公屋,所以我認識既同學朋友都唔係住公屋,我知公屋係咩,我阿媽都係公屋大,我 ...
我同你好相似,不過我又唔怕講,問心無愧,我心態係真心同人做朋友...
我又係住XX中心...
我都有好多住公屋的朋友,反而我好LIKE去佢地屋企因為熱鬧...我係夜晚點先回家食DINNER..

總括來說係家長心態,點去教育

洋房

回覆樓主:

應該要教個仔知足,有得住已經好過好多人啦

洋房

capricornbb 發表於 20-8-28 16:46
其實有咁嘅感覺都唔出奇,但唔好令自己一蹶不振,意志消沉,轉移令自己發奮圖強,積極向上咪好囉!
要賴好 ...

其實都係機會來,俾佢知下人地父母非常成功,如果想住大屋叫佢努力向上。
當然其實咁講係難的,做家長既變相要承認自己唔夠人地薪家勁...但為左佢將來係要面對現實架喇!
重點係,你要俾佢知道「阿爸阿媽雖然沒人有錢,但都仆心仆命去養你地,供書教學,父母都想你地住大屋,所以你地自己亦要俾心機。」

要俾佢知道幸福唔係必然!因工作關係接觸唔少初中小朋友, 未見過公屋自卑的, 但見過有小朋友會埋怨人地自己一個一間大房,但自己公屋又屋企細仲要同細佬妹share...
結果個父母俾佢同阿爺阿麻住,結果只縱得更壞...

加油!

大宅

其實zoom會俾人知住咩樓㗎咩?最多見到個背景亂唔亂啫。
公屋都可以好整齊舒適喎,私樓都可以笠笠亂

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

小學已經識啦,使咩等到中學

男爵府

專家都話過:
小朋友,

更貪慕虛榮,喜新厭舊,
喜歡比較

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

xoxo0811 發表於 20-8-31 22:32
其實zoom會俾人知住咩樓㗎咩?最多見到個背景亂唔亂啫。
公屋都可以好整齊舒適喎,私樓都可以笠 ...

係囉,又唔係玩home tour...

同埋同班同學好多都知大家住邊頭,唔洗等zoom 喎。

公爵府

帽子家族 發表於 20-8-28 16:37
朋友個仔今年中二,自從中一開zoom上堂,就話見到人地間屋又大又靚,而且同學有房佢自己就無,搞到阿媽好傷心。 ...

中學生,仲唔識得在Zoom設虛擬背景?坐嘅時候再就吓位,其他人睇鬼到你屋企咁多嘢。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

回覆 rello 的帖子

供完就知住私樓好。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至