自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

珍珠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 01:40
明明係人都會怕死,咁點解會捨得生個肯定會死, 會怕死的人類出來?

你可能會話,咁個子女如果成世都健康 ...

你只focus人生灰暗一面就無計。。。。你有冇回望過,看看相,你也笑過,有過快樂時光。

琥珀宮

somesome2020 發表於 20-8-29 02:10
人類絕種有咩問題? 如果人類會面對死亡的痛苦, 咁再冇會痛苦的人類有乜問題.
...

大宅

而家個問題唔係我, 作為一個已經出生的人, 覺得開唔開心.

而係點解父母會覺得未來的子女願意承受死亡的痛苦. 或者捨得子女承受死亡的痛苦.

大宅

因為愛,無論係心理同生理

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 02:04
我係無神論者, 人類就係演化出黎gei. 一開始當然冇咁多思考, 而且避孕普及都係最近幾十年的事. 女人可以 ...

人生有苦亦有甜,有愛亦有恨。如果你只感受到痛苦,唔代表全世界的人都好似你一樣。你認為你父母可以點問過你先生你?咁你又有無同你父母講,你有病唔使嘥錢醫好你,等你將來又要再受痛苦?

大宅

xoxo0811 發表於 20-8-29 02:18
因為愛,無論係心理同生理

就係你愛子女, 點會捨得佢承受死亡的痛苦, 甚至更多的痛苦?

男爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 02:12
但係父母就係估唔到子女會唔會開心, 會唔會覺得為左可能的開心, 願意承受死亡的痛苦.
點解父母會夠膽冒呢 ...

因為我自己覺得生命太美好,而死亡係生命既開始。

花生蘿蔔    發表於 20-8-29 10:44

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

生離死別的確係好痛苦,但人生唔會只有痛苦,又何必睇得咁悲觀?
我小學時已經經歷過親人離世,亦好無聊咁怕過世界末日,怕以後見唔到屋企人,亦怕自己未趕得切長大父母便離世。不過我又無諗過怪父母d咩喎,唯一係覺得生小朋友唔好太遲生,我只係怕同父母相處時間太少,唔想個仔有我呢種想法。

男爵府

畀面勳章

我覺得係生命力,動物及植物,都係一代一代咁落去,最驚係絕種。好多動物都係活在不理想的地方,又咪生下一代。係人有思想,有機會選擇,先選擇唔生小朋友。

男爵府

生老病死乃人生必經階段,選擇生小朋友可以有好多原因,而我係想同心愛既人有屬於我倆既愛情結晶品,一齊陪住小朋友長大,陪伴彼此白頭偕老。

岀生與否,自己不能決定。孩子命運,我也不能決定。所以我只能夠盡我全力,去教導孩子正確的價值觀,並給予他一個快樂童年。在他往後的日子裏,默默扶持他,見證他每一個重要時刻。

我們知道最終也敵不過死神,但要知道這只是一個終結,最重要的卻是過程,就好像一部電影,有平淡有精彩最後落幕。

既然父母已經將你帶到世上,明知最終還是回到原點,為何不正面一點成就美好既人生呢?

花生蘿蔔    發表於 20-8-29 10:46

子爵府

2024年龍年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 01:40
明明係人都會怕死,咁點解會捨得生個肯定會死, 會怕死的人類出來?

你可能會話,咁個子女如果成世都健康 ...

開始懷疑人生
可以令人更接真理
事實你咁唸無問題
可能比好多人更清醒

Life must go on

珍珠宮

好媽媽勳章

人生出來是要學習"力臻至善",即係進化成好的靈魂,睇下大自然和神奇和精妙,想像一下自己缺失了什麼要去補足,就是我們要努力的方向。就算你父母吾生你出來,你也會籍由其他父母而生出來,所以這不是你父母生不生的問題,是你自己要出生的問題。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 02:19
就係你愛子女, 點會捨得佢承受死亡的痛苦, 甚至更多的痛苦?

唔生,即係無仔女,又點愛到呢?你一直強調痛苦,一日有86,400秒,你有幾多時間痛苦緊?

大宅

echoo 發表於 20-8-29 02:23
人生出來是要學習"力臻至善",即係進化成好的靈魂,睇下大自然和神奇和精妙,想像一下自己缺失了什麼要去 ...

我係一個無神論者. 亦唔相信靈魂. 我唔相信靈魂會轉世繼續做人.

人的思想靠大腦, 係在母胎形成. 冇媽媽生出黎, 就唔會有我, 唔會有思想.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 02:19

其實以前我都咁諗
既然要分手,點解仲要拍拖 不如唔好開始
不過之後諗通左,拍拖就算分手中間都一個過程
同樣道理,死亡就算會來臨、中間都經歷唔同既人生、生活、有開心有唔開心
唔一定只有唔開心既人生
死亡其實係好自然既事,唔知幾時會發生,痛苦亦可能只係一陣子,對比漫長既人生。死亡未必一定係痛苦。

大宅

Protea 發表於 20-8-29 02:24
唔生,即係無仔女,又點愛到呢?你一直強調痛苦,一日有86,400秒,你有幾多時間痛苦緊?
...

唔係講緊我自己.

一個人有幾痛苦好睇彩數. 可能有病, 可能要返厭惡的工作

你點知子女出世後會有幾開心? 但係你可以肯定佢會接受死亡的痛苦.

子爵府

2024年龍年勳章

我唔認為
帶給人生命的,是生之父母
我一值都認為,係造物主帶我來照顧保護我父母的。童年時,爸媽捱得好辛苦,好艱難,所以,我一直係咁唸的!
所以,有冇下一代不你話事的,係個天話事的!
Life must go on

大宅

littlefunpig 發表於 20-8-29 02:28
其實以前我都咁諗
既然要分手,點解仲要拍拖 不如唔好開始
不過之後諗通左,拍拖就算分手中間 ...

因為你已經出左世, 咁如果怕死, 人生終究要過.

但係如果從來沒有出世, 就不用面對. 所以我唔製造生命. 但係我還是會盡量過好我自己的生活.

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果人生是一個旅程呢?

水晶宮

其實我一直覺得人生於世是上天的一塲馬騮戲!唔知做俾乜神睇!喜怒哀樂是非鬥爭!過去之後你永遠捉不到!夫母覺得生仔係愛啩!想擁有幸福。。?

首頁
12345...21

尾頁

跳至