自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 02:19
就係你愛子女, 點會捨得佢承受死亡的痛苦, 甚至更多的痛苦?

其實以前我都咁諗
既然要分手,點解仲要拍拖 不如唔好開始
不過之後諗通左,拍拖就算分手中間都一個過程
同樣道理,死亡就算會來臨、中間都經歷唔同既人生、生活、有開心有唔開心
唔一定只有唔開心既人生
死亡其實係好自然既事,唔知幾時會發生,痛苦亦可能只係一陣子,對比漫長既人生。死亡未必一定係痛苦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 02:30
因為你已經出左世, 咁如果怕死, 人生終究要過.

但係如果從來沒有出世, 就不用面對. 所以我唔製造生命. 但 ...

死亡係必然但唔需要懼怕去面對
平常心
除左要面對死亡,好多比死亡更痛苦
生不如死聽過未

但人都有唔少可以「享受」
一餐美食、一套戲、一段關係
一個理想去追求、達成願望
去唔同地方探索、體驗
呢啲都係做人先可以體驗到
死亡不過一剎那、一小部份
唔需要將佢睇得咁重、咁痛苦
世上好多事比死更痛苦

翡翠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 03:05
我又唔明父母從來而來的信心, 子女一定會願意出世. 就算肯定會痛苦, 都會覺得開心可以抵過痛苦.
...

其實子女無得揀
你諗太多
決定權在父母
子女從來無選擇權
所以人有幸有不幸
幸運既人出生在美滿富裕既家庭
不幸的人生長在窮困家庭甚至被生父母拋棄
呢啲就係命運

翡翠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 03:10
我當然知道 世上好多事比死更痛苦, 不過我唔提, 單單提死亡的痛苦已經是肯定的. 但其他快樂卻不是肯定的. ...

你都係睇得死亡太重
你一定好後生、先會覺得死亡係肯定痛苦
無乜經歷只會有咁既結論
有時死係解脫,對自己對其他人都係

翡翠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 03:31
我點諗唔代表不存在的子女點諗. 正正係因為唔知, 所以我唔明點解現今父母夠膽冒險.

呢個問題有問過你父 ...

其實好多都係出於本能、人有我有
被人催婚,唔會過問小朋友想唔想出世
小朋友答唔到
夠唔夠膽只係取決於父母
有啲人只想享受製造過程
唔理後果,你知唔知日本好多放棄養育幼兒個案?
將親生仔放入locker/鎖住直到死為止
呢啲父母會唔會諗子女想法? 點解夠膽冒險? 你諗得太美好
你父母好好先假設其他為人父母個個都會咁好咁為子女著想。其實大部既人都係自私為自己,點解生仔唔係為小朋友,理由上面JM都講左一大堆。你仲細先諗到人人咁美好善良

翡翠宮

mameme 發表於 20-8-29 03:34
我身邊都唔少不育論嘅朋友,部份鐘愛養寵物,我會諗…隻寵物真心願意俾你困養? 佢有食有住就開心? 浪浪會唔 ...

人總係主觀地認為自己俾緊最好既對象上面

伴侶又係、子女又係、動物都係

但好多時,你俾既根本人地唔想要

翡翠宮

tsmtang 發表於 20-8-29 03:42
你好老實亦好中肯,我相信好多父母唔'敢'承認有呢個想法

寫出嚟一定好美好
其實好多都可能好似樓主父母,搞大就生
邊有諗過度過
求其是但就養得大
更多既想體驗下做人父母滋味,人有我有,長輩催婚催生b, 呢啲不嬲都係一直存在
為「愛」而生b 只係門面說話=無講過野,呢啲大家心照
樓主仲係咁天真

翡翠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 03:45
多謝你回應我.

唔洗客氣
你幾大? 我估你係唔係10幾歲?
先會有咁既諗法
好可愛 好純潔

翡翠宮

auhiyo 發表於 20-8-29 03:47
你成日強調自己無神論者,咁你應該知道動物本能係乜野架,以前冇得避孕先會有好多人既出生,而 ...

除咗避孕
仲有得墜胎添
樓主睇死亡咁大
咁墜胎既生命係咪仲慘
生響個肚入面,未出嚟體驗過就被父母親手殺死,樓主又點睇?
墜胎數目遠比出生嬰兒數目為多。樓主覺得被生出嚟去面對死亡痛苦啲定係直接被母親在肚中了結會更加好呢?

翡翠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 03:53
其實三十幾了.
我當然知道父母好多時都係自把自為生小朋友, 但係自把自為都應該有個限度的吧. 點會捨得佢 ...

30幾歲都未懂世界既黑暗、人性既醜陋自私同自把自為
真係難得
你家庭一定好幸福好溫暖

翡翠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 03:53
其實三十幾了.
我當然知道父母好多時都係自把自為生小朋友, 但係自把自為都應該有個限度的吧. 點會捨得佢 ...

哈哈
睇下墜同數字就知
有得避孕又點
咪又係好多意外出世跟住殺手殺死自己既骨肉?
不如問下點解佢地有得避孕唔避,捨得殺死自己親骨肉?仲有啲生完唔要唔理
世上好多人係靠本能隨意過活
有就生,係咁多,好似你父母既叫負責任都算

翡翠宮

tsmtang 發表於 20-8-29 04:04
其實你已經講得好明架喇,但有幾多人肯承認自己自私吖

係樓主想人畫公仔畫出腸
其實樓主都係想岬講,佢幾咁深思熟慮,為左唔想要生另外一個人面對死亡而選擇唔生下一代。

人都係覺得自己俾緊最好既野人地架啦幾時(自以為是)

其實好多角度可以討論。樓主唔生又唔會顯得好偉大。

一個地方政府會想多啲人出世,一個出世帶動好多開支經濟,增加消費、生產力。人人似樓主咁唔生,社會同經濟就大問題,變成死城、老人村,等死。

翡翠宮

mameme 發表於 20-8-29 04:07
非常認同! 我都無諗過係樓主一廂情願假設父母認為嘅美好呢個論點 冒乜鬼險,嗰下爽咗過後先知瀨嘢 ...

基於呢個假設先會有咁既疑問
好明顯
溫室純潔既小花

翡翠宮

tsmtang 發表於 20-8-29 03:59
樓主嘅天真係喺佢執著於點解而家啲父母要冒險生小朋友,其實佢冇諗過嘅係而家啲父母唔係冒險,只係因為佢 ...

好明顯⋯⋯
有得避孕又點避孕唔代表人人會執行首先
有統計台灣墜胎數字比出生數字大幾倍
3-4個被製造既生命當中,只有一個幸運兒先可以順利來到人世

香港就無統計數字,唔同地方有得做無總數據、聽過有人墜左幾次都繼續落,落完4個再生4個都有。不過我估香港可能好過台灣既,教育程度略高性相對而言都仲叫保守

所以話有「避孕」就有選擇=人人都會執行=人人會深思熟慮而生,唔會唔覺意有左而生只可以形容似一個傻白甜既思維

花生蘿蔔    發表於 20-8-29 11:16

翡翠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 04:32
社會經濟可能有問題, 但係其實唔會冇野食, 基本的食物需求, 其實用機器已經做到. 用好少人力.

而家再製造 ...

其實好多被製造既生命係主要消費群

人由未出已經有一大堆消費,由產檢、買傢俬、衫,奶粉、尿片、入學等等,再早一點吧,要結婚、買樓,更大更重要既開支。

呢一堆消費代表緊咩? 係企業既收入=政府收入

可以再白啲咁講,啲人無生產力都唔緊要架,有機器取代,但佢哋提供消費力=提供收入。帶動經濟。

雖然你唔結婚生小朋友都可以照買樓,但需求無咁大,照樣住父母屋企到終老。經濟發展響你就停了。

不過政府都預計埋有人生有人唔生,生既補埋唔生既人既quota,或者輸入移民。

你見經濟發達既地方。有邊度會人煙稀少?無咁多人出世,哪來消費提供收入俾企業俾富裕階層俾政府?

翡翠宮

tsmtang 發表於 20-8-29 04:34

如果咁樣諗唔生都係自私,因為唔生咁自己嘅'仔女'就唔會痛 ...

唔同角度可以討論,人生又唔係淨係死亡一樣,因為經歷死亡既「痛苦」就將人生其他美好一切蓋過。未免睇死亡睇得太重

翡翠宮

tsmtang 發表於 20-8-29 04:53
唔好誤會,我從來無認為死亡係痛苦

我係指樓主姐

首頁

尾頁

跳至