自由講場

跳至

首頁
23456...21

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Protea 發表於 20-8-29 02:00
又係d要怪父母系列!

咁全人類係咪要問上帝點解要整阿當同夏娃出黎?

又係上一代欠左下一代系列!

其實呢啲人生出黎難道冇開心過嘅時候?!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 02:51
不生育的確係我的結論, 但係你覺得呢句有咩唔啱的地方?

正正係無辦法問未出世的子女, 最保險的方法就是 ...

呢個結論係咪反映你無信心俾到佢開心生活? 甚至無可能係開心活得好? 若係咁我就理解

侯爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 02:19
就係你愛子女, 點會捨得佢承受死亡的痛苦, 甚至更多的痛苦?

愛子女唔係只想佢只經歷好的事,唔好嘅都應該坦然面對。
同一問題我未生之前有諗過。如果小朋友有病咁点?當然唔好彩無人想。但同樣我都有機會受傷有病,我會点面對?可能我理想,我唔會放棄,我會用剩餘的能力或時間令我自己同愛我的人開心。我信我的下一代也有呢個能力,呢個能力是要我言教同身教去教識佢。
我的核心價值係,每個旅客都會坐火車去到終點,我覺得緊要嘅係旅程中可以睇下風景,同同卡的旅客交流下,食下火車餐,開開心心enjoy個旅程已經幾好。不能計算,点解要上車,点解要落車。因為車已上。
當然,你有權決定自己要唔要下一代。但也應尊重其他人的決定。

大宅

mameme 發表於 20-8-29 03:01
呢個結論係咪反映你無信心俾到佢開心生活? 甚至無可能係開心活得好? 若係咁我就理解
...

我又唔明父母從來而來的信心, 子女一定會願意出世. 就算肯定會痛苦, 都會覺得開心可以抵過痛苦.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 02:30
因為你已經出左世, 咁如果怕死, 人生終究要過.

但係如果從來沒有出世, 就不用面對. 所以我唔製造生命. 但 ...

死亡係必然但唔需要懼怕去面對
平常心
除左要面對死亡,好多比死亡更痛苦
生不如死聽過未

但人都有唔少可以「享受」
一餐美食、一套戲、一段關係
一個理想去追求、達成願望
去唔同地方探索、體驗
呢啲都係做人先可以體驗到
死亡不過一剎那、一小部份
唔需要將佢睇得咁重、咁痛苦
世上好多事比死更痛苦

大宅

個問題係, 痛苦係必然, 開心卻不一定, 就算有開心過, 都唔肯定會抵過痛苦, 子女從來冇出世過, 無辦法答你願唔願意. 點解父母會冒呢個險. 但係問題係, 冒險失敗的話, 受苦的不是父母, 係子女.

大宅

littlefunpig 發表於 20-8-29 03:08
死亡係必然但唔需要懼怕去面對
平常心
除左要面對死亡,好多比死亡更痛苦

我當然知道 世上好多事比死更痛苦, 不過我唔提, 單單提死亡的痛苦已經是肯定的. 但其他快樂卻不是肯定的.

男爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 02:48
第一, 我冇覺得全世界都活得唔開心
但係父母係唔會知道未出世的子女會唔會開心, 但係佢可以肯定子女一定 ...

你嘅問題其實可以調轉問:只有生存嘅人先可以有感受,去體驗,如果父母唔冒險唔比bb出世,bb連感受快樂嘅機會都無,你都無諮詢過個b,你又知佢唔想出世?
只不過你個前設係死係要怕嘅,怕死係好痛苦。如果我話可以感受人生喜怒哀樂係珍貴而值得,死唔可怕,你嘅選擇唔生係抹殺咗你下一代應該有嘅感受快樂嘅機會。所以大家問你快唔快樂都係有關係,言下之意質疑緊你嘅前設只有痛苦是否正確。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 03:05
我又唔明父母從來而來的信心, 子女一定會願意出世. 就算肯定會痛苦, 都會覺得開心可以抵過痛苦.
...

其實子女無得揀
你諗太多
決定權在父母
子女從來無選擇權
所以人有幸有不幸
幸運既人出生在美滿富裕既家庭
不幸的人生長在窮困家庭甚至被生父母拋棄
呢啲就係命運

翡翠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 03:10
我當然知道 世上好多事比死更痛苦, 不過我唔提, 單單提死亡的痛苦已經是肯定的. 但其他快樂卻不是肯定的. ...

你都係睇得死亡太重
你一定好後生、先會覺得死亡係肯定痛苦
無乜經歷只會有咁既結論
有時死係解脫,對自己對其他人都係

珍珠宮

邊個叫帶住你遺傳基因嘅精子入侵卵子唧?唔入侵咪無事lor。。生出黎果個唔係你lor。。做乜怨父母呢?

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 03:10
我當然知道 世上好多事比死更痛苦, 不過我唔提, 單單提死亡的痛苦已經是肯定的. 但其他快樂卻不是肯定的. ...

其實自己死亡未必係痛苦,反而睇住自己身邊嘅人死亡先至係最痛苦

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

TingTing 發表於 20-8-29 03:21
邊個叫帶住你遺傳基因嘅精子入侵卵子唧?唔入侵咪無事lor。。生出黎果個唔係你lor。。做乜怨父母呢? ...

呢個問題都好值得研究,究竟精子有冇思想嘅呢

伯爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 03:05
...

你第一句…我同意㗎,其實父母都係戰戰兢兢,好多父母都話: 希望佢將來開心生活,話得希望就即係唔敢肯定只敢祝願,所以其實無百分百信心嘅

但你提及幾次父母無問過子女是否願意出世,又好難唔令人誤解你正在埋怨,而且你前設做人係痛苦嘛,你真係咁痛苦? 你唔願意此生為人? 呢個問題有問過你父母嗎?(真心問非頂撞)

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

係大自然,人類係萬物中的一部分,還有數之不盡的生物、動植物,無論佢哋之間有幾大差異和不同,傳宗接代、繁衍不息,都係佢哋嘅本能,正如求生都係本能,就算人類有幾進步,科技有幾發達,科學應用得幾好,避孕有幾方便,本能就是本能。另一方面,每個人都知道自己最終會死亡係事實,如果生育子女,佢哋都要面對最終會死亡,但點樣睇和看待死亡係每個人隨住年齡和經歷而形成,絕對不是一定只有樓主的那種睇法,對生育子女的看法也會各人不同,撇開宗教,也有千千萬萬的看法和價值觀,亦不是只有樓主的那一種!⋯ 當然有些男女是順其自然就生咗!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

natjosejim 發表於 20-8-29 03:25
係大自然,人類係萬物中的一部分,還有數之不盡的生物、動植物,無論佢哋之間有幾大差異和不同,傳宗接代、 ...

其實,呢D問題和觀點,很多人都思考過,會拿揑一套原則、宗旨,唔想生兒育女咪唔好生囉,不必詰問其他人,反而可以多看這些話題的書,或去讀哲學

大宅

TingTing 發表於 20-8-29 03:21
邊個叫帶住你遺傳基因嘅精子入侵卵子唧?唔入侵咪無事lor。。生出黎果個唔係你lor。。做乜怨父母呢? ...

如果父母做左避孕, 精子唔會入侵到卵子.

現代香港女性可以安全避孕.
(為左縮窄討論, 暫不評論避左孕都有bb, 墮唔墮胎的問題.)

大宅

mameme 發表於 20-8-29 03:24
你第一句…我同意㗎,其實父母都係戰戰兢兢,好多父母都話: 希望佢將來開心生活,話得希望就即係唔敢肯定 ...

我點諗唔代表不存在的子女點諗. 正正係因為唔知, 所以我唔明點解現今父母夠膽冒險.

呢個問題有問過你父母嗎?有呀, 我問我阿媽, 佢的年代唔興避孕, 佢都冇諗咁多, 有左就生. 我冇埋怨佢, 其實我同我父母關係好好的. 我唔係覺得我有責任孝順佢, 不過佢對我好, 我能力所及都對佢好的.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

換個角度諗,死亡不一定是痛苦。
樓主,只係因為你假設左
1. 死亡 = 痛苦
2. 死亡 = 乜都無

信仰就係俾我知道,人生就好似 "去外國讀書” ,出世 = 出國, 人生 = 修行, 死亡 = 學成歸家。

如果你的目光,永遠只覺得死亡等於痛苦,人是沒有靈魂,咁永遠唔會有答案。

我是父母,因為我知道我生小朋友出黎,將來佢會去天堂,在世界只是修行,所以子女跟我一樣,在世界只是短暫痛苦(亦有快樂,人生意義是幫助別人找到永恆),最終是永遠快樂。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我似懂非懂。。。
我有時會好後悔生左佢地出黎,因為真係好擔心佢有一日有咩意外受傷或離開人世,真係明你問明知要面對死亡但又要生佢地出黎既問題。
我都諗唔通,明明唔擔保可以保護到佢一世,但又生佢出黎,我諗左好耐,都係基於一個決定,咩野原因驅使你下生bb哩個決定呢?我諗好多人會答係愛,我都會咁答,再深入一啲係欲望,再淺白啲。。。嗯,因為我愛我老公,我老公想要小朋友,因為我夠愛佢,所以我願意同佢生小朋友,我諗我因為咁既原因而決定生bb算係自私吧,我未偉大到未生就諗好要俾咩美好將來佢,亦未諗到佢會面對死亡,只諗到如果生左我一定盡我所能愛護佢。

首頁
23456...21

尾頁

跳至