自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

BB_nathaniel 發表於 20-8-30 14:20
jm你好叻呀,我回想佢平時嘅飲食,佢鐘意食西蘭花,牛肉,煎炸野,我又唔識煲涼茶比佢飲,所以咁樣引致佢 ...

㷫時手邊有茶水的話,可以用棉花浸茶水敷,隔夜茶仲正(放雪櫃,防變壞餿左)金銀花,菊花都可焗水飲,或用棉花浸來敷

子爵府

seaseafamily 發表於 20-8-30 15:30

歡迎 加一分

子爵府

COSTA 發表於 20-8-30 15:36
請問有無流鼻血偏方?

當然有 我經歷過,阿囡又經歷過,但問清楚,有两種情況,一種係小朋友常常痕,不自覺挖,一種係青春期,血氣方剛,第三種冷氣吹得多,乾燥 常常流就係鼻腔黏膜中的微細血管脆弱左了 我師父教我經常倒杯滚水,鼻哥近杯口,吸蒸氣入鼻哥度,增加鼻腔内濕度,避免鼻腔黏膜乾燥。( 我有個私人方法,冲凉時搬張凳仔俾小朋友坐喺浴廉另一邊吸水蒸氣 )吃含維他命C嘅嘢,橙,檸檬,奇異果,直接吃維C效果仲快
多飲黄豆苦瓜排骨湯

子爵府

AX21 發表於 20-8-30 17:11
報到先
原來晚間飲檸檬水比日間飲好,長知識
我本來想買美白丸,但怕有副作用,我要試下樓主偏方先 ...

更正,原來日頭吃檸檬唔會曬黑 抱歉!我只記得一舊舊就亂噏當秘笈
感謝你的信任,咁醒多你一招,豆腐,豆漿,豆腐花,黃豆製品,女人一定要吃多D,真係會又白又滑,堅持 祝如願

男爵府

請問塊面玫瑰座艙加濕疹,看了很久中、西醫生,一直反反覆覆,沒有很明顯嘅改善,求賜教。謝謝。

子爵府

fitfit貓 發表於 20-8-30 17:26
你小朋友出嘅悟係風癩,該是尋麻疹,尋麻疹分急性同慢性,起因明,不過主要關自身免疫系統差,情緒同遺 ...

風癩的正式學名為蕁麻疹Urticaria,中醫稱之為「癮疹」,是一種過敏性皮膚病。可分為4類,所以我先建議佢去睇西醫先,
1,風寒証特徵:風團顏色較淡白,遇冷加重,可伴怕冷等。
2,風熱証特徵:風團顏色較鮮紅,遇熱加重,發作時常伴灼熱感等。
3:濕熱証特徵:發病時可伴腹痛、噁心嘔吐、腹瀉等消化道症狀等。
4,血虛証特徵:病情反覆發作,可伴心煩、面色蒼白等。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

請教下,老人家成日關節痛,膝頭哥痛可以點做?

子爵府

hohinmama 發表於 20-8-30 17:39
到~搵到喇
想問:小孩奀瘦可以點調理(出世差不多有8磅㗎,可能我唔識養 )
...

应該属脾胃虛弱,唔吸收,要開胃健脾,我果個調理係一周煲一次山楂烏梅湯俾佢飲,淮山瘦肉湯常常飲,淮山炒肉片當"送",淮山南瓜,瘦肉粥,蓮子百合常常吃,現在你小朋友幾大,飲中藥嗎?太子參煲瘦肉,吃嗎?陳皮焗水,飲嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

Follow
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

子爵府

沙灘與陽光 發表於 20-8-30 17:51
留毛取經

又係你 去到邊跟到足,唔嫌我呢個唐僧囉嗦

子爵府

aeneas2011 發表於 20-8-30 21:13
x 2

請留意43樓,謝謝信任,祝如願

aeneas2011    發表於 20-8-31 08:35

子爵府

michelle1222 發表於 20-8-30 22:53
小朋友7歲,腸胃弱,好易肚痛肚瀉,有咩方法處理呢?

請參考48樓,謝謝你的信任,祝如願

子爵府

lingling990816 發表於 20-8-31 01:32
請參考48樓,謝謝你的信任,祝如願

Sorry,大家,好攰,失陪先,未答覆到的jm請恕我無禮,抱歉!

大宅

lingling990816 發表於 20-8-31 01:11
風癩的正式學名為蕁麻疹Urticaria,中醫稱之為「癮疹」,是一種過敏性皮膚病。可分為4類,所以我先建議佢去 ...

多謝賜教

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

lingling990816 發表於 20-8-31 00:43
老人家喜口味重?吃咸?血壓高吧?
1,坐瞓時墊高腳消腫,血液循環唔暢通,導致腳腫,將腳稍微抬高D,咁就促 ...

其實老人家有一連串問題,口味巳調教比較淡口,血壓比較低,早前已入院2次,一次心肺積水,果次比較危險,最後要洗血,情況得以舒緩,出院回家後,腳水腫,因疫情關係可能真係欠缺運動,食醫院開去水丸又會另原來血壓再降低,又會危險,所以水腫問題一直解決唔到,另一次入院因血糖數據高,醫生話水腫係腎弱關係,糖尿藥傷腎,就減藥,點知一減血糖指數瘋狂升高,現在要打針加食藥控制血糖,但數據都唔太靚,真係唔知點攪好,現時坐或瞓時已墊高腳,熱水泡腳會唔會另心跳加快,老人家心臟亦唔太好。實在太多問題,希望大師唔好介意亦多謝你嘅寶貴意見

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

繼續追,

男爵府

lingling990816 發表於 20-8-31 01:04
傻豬豬,唔係晚間飲檸檬水比日間飲好,係吃檸檬一定要避光,如果唔係,一曬即黑,像黑衣服吸熱一樣,吃完檸檬一 ...

知道......知道,記低先

子爵府

好媽媽勳章

lingling990816 發表於 20-8-31 01:35
Sorry,大家,好攰,失陪先,未答覆到的jm請恕我無禮,抱歉!

好多謝你無私解答

我小朋友青春期好多頭皮,頭癢,請問我應該點做?謝謝

公爵府

我呢2日試左花椒醫鼻敏感, 有效! 試下一個月之後能否斷尾~
每天把5-6粒花椒含在舌底大約45-60分鐘,然後咬碎慢慢吞服,很香,口感有點麻,不需要除去表皮,稍微沖一下便可以用。有病人持續吃花椒1個月就有效果,另外花椒跟冷榨亞麻籽油同時食用也會有效果。

珊瑚宮

lingling990816 發表於 20-8-31 01:04
傻豬豬,唔係晚間飲檸檬水比日間飲好,係吃檸檬一定要避光,如果唔係,一曬即黑,像黑衣服吸熱一樣,吃完檸檬一 ...

檸檬因為含香豆素, 會引起光敏
不過除非飲得多, 大量飲, 一般日常飲用唔會有問題。
我自己, 長期飲, 每日都係一樽檸檬水, 已經幾年時間。
基本上我算係白, 唔用美白護膚品。

首頁
12345...16

尾頁

跳至