自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我響依度睇到其他jm介紹的,岑X醫生,免費consult,我上次去只俾左照X-ray錢,但只有每月第一日先有得book,你可以試吓。我阿女就睇佘xx,矯齒係未開始發育時開始最好,不過就唔平

大宅

waiting046 發表於 20-9-2 12:14
我小朋友都係7歲開始見矯齒牙醫, 一直都係睇住個情況啫, 到十歲就開始預備. 因為上面排牙唔夠位要擴闊, 而 ...

我想問睇一次矯齒醫生要幾多錢?

大宅

Elaineyytang 發表於 20-9-2 16:36
回覆 stephaniechu 的帖子

我個仔都係7歳開始睇,因為牙醫話佢將來一定哨牙,要搵矯齒科,我地9歲開始冶療 ...

我想了解多少少,咁係依個過程會唔會好唔舒服或者痛呀?我仔都應該需要cool牙,所以想問下

伯爵府

sansan1122 發表於 20-9-3 23:02
我想問睇一次矯齒醫生要幾多錢?
我記得第一次有照x ray﹑影相﹑度位﹑倒模, 都係用嚟做記錄, 好似一千蚊左右.

陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

Elaineyytang 發表於 20-9-2 16:36

我個仔都係7歳開始睇,因為牙醫話佢將來一定哨牙,要搵矯齒科,我地9歲開始冶療 ...

請問係咪箍傳統鐵線果種?前後四年半用左幾錢? thx

男爵府

回覆 sansan1122 的帖子

辛苦呀,戴擴張器會頭痛同較痛,每次返醫生度調整都會痛,不過大約幾日就會適應,佢都有發脾氣,上左cool 又成日生飛滋,食唔倒嘢,仲鬧我要佢cool 牙,我話你第日就會多謝我,而家十四歳,見到自己d牙咁整齊又開心嘅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

0030 發表於 20-9-1 12:17
可不可以先去牙科保健,聽下牙醫點講先再決定~

牙科保健會比張紙叫佢去搵矯型專科醫生
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

唔好信牙保, 儘早揾矯齒科做專業評估

yanchi2    發表於 21-1-20 12:36

男爵府

回覆 doughnut_cyc 的帖子

我睇矯齒醫生七萬八,但佢淨係矯齒同cool 牙,其他嘢唔做,我喺第二間兒童牙醫度冼牙同檢查,又搵牙醫同佢塗牙紋防蛀液,咁就冇咁易蛀牙,四年大約用左十萬蚊呀

大宅

janice1002 發表於 20-9-3 21:56
我響依度睇到其他jm介紹的,岑X醫生,免費consult,我上次去只俾左照X-ray錢,但只有每月第一日先有得book, ...

我打過去都話Full左無得book,所以我約左伍XX尖沙咀!

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

Elaineyytang 發表於 20-9-4 09:42

我睇矯齒醫生七萬八,但佢淨係矯齒同cool 牙,其他嘢唔做,我喺第二間兒童牙醫 ...

我仔睇左矯齒,醫生話唔駛擴張,直接上箍,不過之後可能要每邊脫一隻小臼齒 (視乎情況),都要六萬,唉... 我仲十五十六緊...

男爵府

冇辨法啦,掤牙靚對佢儀容好重要,面試呀見工呀識女仔呀,笑起上嚟又百又整齊,可能都有幫助,幫佢整靚d,唔駛將來後悔呀

doughnut_cyc    發表於 20-9-4 17:24

男爵府

回覆 dbchu 的帖子

可以pm醫生資料我嗎?謝謝

複式洋房

七歲箍牙早左d

大宅

HimKwok577 發表於 20-9-17 11:05
七歲箍牙早左d

係啊,去左見專科醫生,距都話11-12歲,等牙仔出齊先!(emoji)

大宅

我家小朋友上佐大學先執棚牙
一來佢自己咁大個就自己 承受痛楚
二來佢自己可以打理 唔駛我煩

別墅

stephaniechu 發表於 20-9-4 09:45
我打過去都話Full左無得book,所以我約左伍XX尖沙咀!

是否伍x山,你睇完後覺得點?

複式洋房

可以pm info ma? 🙏🏻

大宅

fghjkl 發表於 20-9-2 13:12
現在新科技巳經不用换晒牙先,有啲牙套只是晚上睡觉戴的myobrace,然後又有invisalign first等,小朋友又 ...

可以介紹邊個醫生嗎?謝謝(emoji)

大宅

回覆 Elaineyytang 的帖子

唔好意思, 想問一問你所指的擴張器是否myobrace ? 要戴幾耐?
我見而家又新出咗隻invisalign first, 但不多牙醫做, 通常牙醫做invisalign 多。 可否pm 再問問, thx!

首頁

尾頁

跳至